objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 12. junij 2009 ob 09:51

Preiskava: Golobiča, Ultro in spletko razkrivajo obrazci Banke Slovenije?!
Zakulisni režiserji afere Ultra že od vsega začetka vedeli, da je GG lastnik Ultre Sum
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi smo ekskluzivno poročali o interni preiskavi, ki jo je zaradi afere Ultra-Golobič uvedlo vodstvo Nove Ljubljanske banke, včeraj pa o zakulisni vojni med predsednikom stranke Zares in ministrom Gregorjem Golobičem na eni, ter odvetnikom Mirom Senico in prvim človekom Pivovarne Laško Boškom Šrotom na drugi strani; figurativno naj bi "šlo za življenje in smrt", trdijo naši viri. Preiskava v NLB, ki jo vodi visok bančni uslužbenec in nekdanji državni tožilec Anton Ribnikar, naj bi odkrila skrivnostno osebo, ki je kreditno dokumentacijo podjetij skupine Ultra plasirala v javnost; v nekaterih medijih, med njimi celo tistih, katerih lastnik je Boško Šrot, pa so se pojavili namigi, da za afero stojijo Senica in Šrot (po Golobiču tako imenovani "sopotniki opozicije"), ne pa Janševa SDS, ki jo Golobič za afero sicer javno obtožuje. Golobič naj bi sume o sopotnikih koalicije, povezanih z vrhom LDS, pustil ob strani predvsem zato, ker tik pred volitvami v Evropski parlament ni želel vznemirjati levosredinskih volivcev z odkritim sporom med Zares in LDS. Nekateri člani Zares pa so prepričani, da za afero Ultra-Golobič stojijo interesno povezani posamezniki iz LDS, SDS in SD, zametki nekakšne nove tajne koalicije, naperjene proti Golobiču in Zares.
Po naših zadnjih informacijah je skoraj zanesljivo, da so afero Ultra, povezano s krediti, in afero Golobič, povezano s prikrivanjem in laganjem o tajnem solastništvu nizozemskega podjetja Ultra Sum, v ozadju pripravili eni in isti režiserji. Spletko je namreč mogoče razkriti s pomočjo praznega bančnega obrazca o kreditih, objavljenega v Uradnem listu števila 3/2009, na straneh 234 do 236. Gre za obrazec Banke Slovenije, s katerim komercialne banke redno obveščajo Banko Slovenije o stanju kreditnih obveznosti v posameznih bankah. Sestavni del obrazca so tudi podatki o vrstah garancij, ki jih je konkretno podjetje zastavilo pri konkretnih kreditih. V primeru kreditne dokumentacije podjetij skupine Ultra je iz obrazca razvidno, da so v prvi koloni garancij (bančni depoziti) vpisane same ničle, v drugi koloni (garancije drugih bank) spet same ničle, v naslednjih kolonah, kjer gre za nepremičnine, menice in druge garancije, pa so navedeni določeni podatki. Toda akterji spletke so kreditni obrazec Banke Slovenije po prvih dveh kolonah enostavno odrezali, zato so v anonimki, ki so jo prejeli natančno izbrani novinarji, pri garancijah kreditov skupine Ultra videti sami ničle; ergo, krediti so nezavarovani.
Vendar pozor: v istem obrazcu se pojavi tudi nizozemsko podjetje Ultra Sum, kajti obrazec Banke Slovenije zahteva podatke o povezanih osebah kreditojemalca. Ali drugače, režiserji spletke, oziroma afere Ultra-Golobič, so že od vsega začetka natančno vedeli, da je minister in prvak stranke Zares solastnik Ultre Sum. To je očitno takoj skapiral tudi Golobič, zato so bile njegove prve javne reakcije ob razkritju domnevno nezavarovanih kreditov Ultre tako neverjetno in nelogično živčne. Golobič je torej zelo dobro vedel, da je samo še vprašanje časa, pravzaprav nekaj ur ali dni, da bodo režiserji spletke podatek o njegovi nizozemski družbi Ultra Sum plasirali medijem in javnosti. Po odkritju bančne dokumentacije o kreditih Ultre in podatka o Ultri Sum režiserjem afere seveda ni bilo težko pridobiti notarskih zapisov iz Amsterdama.
Če sta bila v tajno operacijo zoper Golobiča zares vmešana Miro Senica in Boško Šrot, potem bo interna bančna preiskava obtičala v tunelu; končala se bo s kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki ga nikoli ne bodo našli, trdijo naši viri. Morda tudi zato, ker bi razkritje konkretnega storilca NLB pahnilo v nezavidljiv položaj na domačem in mednarodnem bančnem tržišču, kjer je najpomembnejše zaupanje komitentov v banke. Po naših informacijah predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal v zadevo "ni bila vključena". Še več, to naj bi privedlo do hudega prepira med njo in Senico, pravijo naši viri, čeprav teh zadev seveda ni mogoče povsem natančno preveriti. Kresalova je v torek tudi izjavila, da si "nihče ne želi rahljati koalicije".
Mimogrede, vodilni politiki LDS so volilne rezultate v nedeljo zvečer zapili v elitni ljubljanski restavraciji As, s pregrešno dragim šampanjcem Moet & Chandon. Gregor Golobič pa je na torkovem sestanku poslanske skupine Zares, strogo zaprtem za javnost, dobil podporo vseh poslancev, ki od njega pričakujejo, da ne bo odstopil z mesta ministra, kaj šele predsednika stranke.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorjem Golobičem Mirom Senico Boškom Šrotom Anton Ribnikar Janševa Katarina Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preiskava: Golobiča, Ultro in spletko razkrivajo obrazci Banke Slovenije?!