objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 16. junij 2009 ob 06:22

Ne Igor Lukšič, Vlado Dimovski ustanavlja novo politično stranko
Nekdanji minister in bivši predsednik konference Socialnih demokratov dela stranko
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji minister v Ropovi vladi in bivši predsednik konference Socialnih demokratov Vlado Dimovski ustanavlja novo politično stranko. Dimovski, ki se trenutno službeno mudi v tujini, nam je ustanavljanje stranke posredno potrdil, na konkretna vprašanja, kako je daleč je ustanovitev, kdo je še v igri in kako se bo stranka imenovala, pa nam je sporočil, da je "vse še v zraku". Po nekaterih govoricah naj bi šlo za levosredinsko „stranko razočaranih“, kamor naj bi prestopili razočarani iz SD, LDS in Zares; eden izmed naših sogovornikov nam je ob tem cinično dejal, da je razočaranih v omenjenih strankah res veliko, je pa vprašanje, ali se razočarani strinjajo, da bi bil njihov predsednik Vlado Dimovski. Dimovski med kolegi iz vrst Socialnih demokratov ne velja za velikega organizatorja, kar je sicer eden od predpogojev za ustanovitev nove politične stranke. Po naših informacijah se je Dimovski za ustanovitev stranke odločil po mariborskem kongresu SD, kjer je izgubil volitve za mesto predsednika konference (premagal ga je bivši kandidat za evropskega poslanca Andrej Horvat), predsednik vlade Borut Pahor pa mu ni podaljšal pogodbe za funkcijo posebnega svetovalca premiera za energetiko.
Očitno pa Dimovski pri ustanavljanju nove stranke manipulira z imenom ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Več različnih virov nam je namreč omenilo, da je zraven – pri ustanavljanju nove stranke – tudi Lukšič, toda slednji o tem (vprašali smo ga pred včerajšnjim vrhom vladne koalicije na Brdu in tradicionalnim srečanjem Socialnih demokratov v ljubljanskem Mostecu) ni imel pojma. Res pa je, da ga je po mariborskem kongresu po telefonu poklical Dimovski, čeprav nista govorila že tri leta; zadnjič naj bi spregovorila ob glasovanju na predsedstvu stranke za Janševo partnerstvo za razvoj daljnega leta 2006. Dimovski tudi na mariborskem kongresu z Lukšičem ni spregovoril niti besedice; menda je bil prepričan, da bo zmagal na volitvah za predsednika konference (računal je na deal s Pahorjem), Lukšiča, ki je kandidiral za enega od podpredsednikov (proti Patricku Vlačiču in Miranu Potrču), pa je že vnaprej odpisal. Po kongresu, ko sta oba volitve izgubila, je Dimovski poklical Lukšiča, češ, kako si kolega med odpisanimi … in da je nekaj treba narediti. Lukšič takrat očitno ni pomislil, da Dimovski premišljuje o ustanovitvi nove stranke.
Vlado Dimovski, profesor ekonomije na ljubljanski Ekonomski fakulteti, je znan tudi kot nekdanji življenjski sopotnik Metke Tekavčič, prav tako profesorice na EF in predsednice SD v Ljubljani (uradno sta sicer še vedno poročena), živi pa s Petro Lesjak Mandl, profesorico nemščine na šoli Ivana Cankarja v Mariboru. Petra Lesjak Mandl je (bivša) žena Ivana Mandla ml., vodje svetniške skupine SD v Mariboru, ki se je na mariborskem kongresu prav tako potegoval za predsednika konference. Za Petro Lesjak Mandl sicer že govorijo, da bo prva dama nove stranke ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ropovi Vlado Dimovski Andrej Horvat Borut Pahor Igorja Lukšiča Janševo Patricku Vlačiču Miranu Potrču Metke Tekavčič Petro Lesjak Mandl Ivana Mandla ml.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ne Igor Lukšič, Vlado Dimovski ustanavlja novo politično stranko