objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 2. julij 2009 ob 07:25

Kdo bo vodil NLB? To je zdaj spopad ministrov Križaniča in Gasparija!
Aljoša Tomaž, Božo Jašovič in Rudi Gabrovec, to so trije glavni kandidati za novega šefa uprave
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po torkovi skupščini Nove Ljubljanske banke se začenja dramatičen spopad za novega predsednika uprave največje slovenske banke, še prej pa za novega predsednika nadzornega sveta.
Člani sveta, ki so ga delničarji banke izvolili skoraj soglasno, so se po skupščini sestali zgolj na informativni seji, predsednika pa bodo predvidoma izbrali v petek, ko bodo znova sedli skupaj. V igri sta dve imeni: Stojan Petrič iz družbe Kolektor Group, imenovan tudi baron iz Idrije (kjer se menda nič ne more zgoditi brez njegovega soglasja), in Gregor Dolenc, upokojeni bančni uslužbenec Svetovne banke, ki je pred leti že vodil nadzorni svet NLB. Petriča podpirajo Kad, Sod in ministrstvo za finance, Dolenca pa Mitja Gaspari, minister za evropske zadeve in razvoj, ki je Dolenca tudi spravil med nadzornike. Več možnosti naj bi imel Petrič, gre pa za uvod v frontalni in zakulisni spopad za prevlado v NLB med ministrom za finance Francijem Križaničem in Gasparijem. Toda če bo predsednik nadzornega sveta NLB slučajno postal Dolenc, potem lahko rečemo, da je skoraj absolutni zmagovalec nove kadrovske strukture NLB minister Gaspari. Zaradi znanih preteklih dogodkov (nesrečna zgodba odstopljenega šefa uprave Draška Veselinoviča z reprogramiranjem tajkunskih kreditov in afero Ultra) sta LDS (predvsem lobiji okoli ljubljanskega odvetnika Mira Senice) in Golobičev Zares prisiljena delovati precej bolj previdno in daleč iz ozadja. Globoko v zakulisju pa deluje še nekdo: vplivni starosta slovenskega bančništva Niko Kavčič, ki naj bi podpiral Gasparija, preko njega pa poskušal za novega predsednika uprave NLB ustoličiti nekdanjega člana uprave Boruta Staniča. Po naših informacijah so posamezni člani nadzornega sveta sicer precej nepredvidljivi. Marko Simoneti, nekdanji predsednik uprave Ljubljanske borze, naj bi bil pod močnim vplivom sedanjega in najverjetneje tudi bodočega evropskega komisarja Janeza Potočnika; generalna direktorica direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance Stanislava Zadravec-Caprirolo, poročena s kolegom z ministrstva Gonzalom Caprirolo, velja za precej "zategnjeno" damo, ki jo Križanič obvladuje, ali pa tudi ne, trdijo naši viri; Andrej Baričič, predsednik uprave Gea Collegea, naj bi bil (pred leti) celo član Jelinčičeve nacionalne stranke, mlad ekonomist Igor Masten, kolumnist časnika Dnevnik, ki ga na ljubljanski Ekonomski fakulteti nimajo ravno najbolj v čislih, pa se je doslej ponujal Janševi SDS in LDS Katarine Kresal, med nadzornike pa sta ga spravila Kad in Sod, potem ko so tako ali drugače umaknili prvega človeka Poteze Branka Drobnaka.
Boj za novega predsednika uprave naj bi potekal med Aljošo Tomažem, nekdanjim predsednikom uprave A banke, namestnikom predsednika uprave KD Group in direktorjem KD banke, ki sicer še ni prav zaživela, Božom Jašovičem, poklicnim članom sveta Banke Slovenije, in Rudijem Gabrovcem, nekdanjim bankirjem, politikom, diplomatom in novoimenovanim visokim predstavnikom za vprašanje nasledstva bivše Jugoslavije. Mitja Gaspari je v intervjuju za časnik Finance dejal, da na čelu NLB vidi "najboljšo mogočo osebo, ki jo lahko najdemo v finančnem sistemu … Trkam za to, da bo prišel profesionalec". Nekateri so celo prepričani, da je s tem zgodba iskanja novega šefa NLB praktično končana, Gaspari se mora le še odločiti, ali bo to njegov dolgoletni prijatelj in sošolec Aljoša Tomaž, ali pa njegov nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Božo Jašovič, sicer prijatelj Marka Simonetija in Janeza Potočnika (gre za klan, pravzaprav del klana, nekoč zbranega okoli Agencije za privatizacijo in Sklada za razvoj, danes pa skupaj igrajo odbojko). Oba, Jašovič in Tomaž, sta čisto dovolj blizu Socialnim demokratom, še posebej Aljoša Tomaž, Gaspari pa naj bi imel tudi odločujoč vpliv na premierja Boruta Pahorja. Rudi Gabrovec je bil stoodstotni kader pokojnega predsednika vlade in države Janeza Drnovška, direktor banke LBS, ameriške hčerinske izpostave NLB in član nadzornega sveta NLB. Bil je že kandidat za direktorja NLB in Nove Kreditne banke Maribor, po nekaterih namigih pa naj bi ga zdaj podpiral Križanič; menda zato, ker gre za novo ime?! Mimogrede, Tomaža je Gaspari na čelo NLB forsiral že v prejšnji rundi, vendar je takrat zmagal Draško Veselinovič.

Na mednarodni razpis, ki naj bi ga nadzorni svet objavil prihodnji teden, naj bi se skoraj zagotovo prijavil tudi nekdanji šef uprave NLB Marko Voljč, kandidaturo generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla pa je že ustavil Pahor, ko je v zadnjem intervjuju za Sobotno prilogo Dela dejal, da "ni govora", da bi Cvikl lahko postal predsednik uprave NLB. Je pa slišati, da naj bi se Pahor in Gaspari že tajno dogovorila, da bo Mitja Gaspari prvi slovenski predstavnik (veleposlanik) pri OECD, ko bo vanj Slovenija sprejeta, torej predvidoma prihodnje leto. To naj bi bila tudi dolgoletna Gasparijeva želja …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
stojan petrič Gregor Dolenc Mitja Gaspari Francijem Križaničem Draška Veselinoviča Mira Senice Golobičev Niko Kavčič Boruta Staniča Marko Simoneti Janeza Potočnika Stanislava Zadravec-Caprirolo Gonzalom Caprirolo Andrej Baričič Jelinčičeve igor masten Janševi Katarine Kresal Branka Drobnaka Aljošo Tomažem Božom Jašovičem Rudijem Gabrovcem Boruta Pahorja Janeza Drnovška Marko Voljč Milana M. Cvikla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo vodil NLB? To je zdaj spopad ministrov Križaniča in Gasparija!