objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 3. julij 2009 ob 06:40

Milan Cvikl noče plačati 1600 evrov dolga ljubljanskemu aktivistu SD!
Generalni sekretar vlade noče vrniti denarja šefu predvolilnega štaba
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Zvone Kržan
, najemnik manjšega lokala na športnem centru Nec v ljubljanskih Črnučah, dolgoletni aktivist Socialnih demokratov in vodja predvolilnega štaba Milana M. Cvikla na lanskih volitvah v državni zbor v 4. volilni enoti Ljubljana Bežigrad, še vedno čaka na svoj denar, ki ga je med kampanjo založil za nesojenega poslanca in sedanjega generalnega sekretarja Pahojeve vlade – Cvikla. Gre za 1600 evrov, ki bi jih Kržanu že davno moral vrniti Cvikl, vendar se temu nonšalantno izogiba, sodeč po njegovi izjavi za naš portal, pa tega niti ne namerava storiti.
O nenavadnem Cviklovem denarnem dolgu Kržanu so prejšnji teden govorili celo na predsedstvu največje vladne stranke, kjer je predsednica ljubljanskega odbora SD Metka Tekavčič predlagala, da se Cviklu ta denar odtegne od njegove plače. Tudi sicer je Cvikl edini visoki funkcionar, ki je na stolček generalnega sekretarja vlade prišel s pomočjo volilne zmage SD, vendar stranki ne vrača določene vsote denarja, čeprav bi to moral početi na podlagi posebnega strankinega pravilnika (5 odstotkov svoje plače bi moral namreč odvajati v strankino blagajno). Zadeve gredo tako daleč, da je razočarana Tekavčičeva na zadnjem kolegiju lokalnega odbora SD dejala, da če Cvikl ne bo plačal Kržanu, bo ta denar ljubljanskemu aktivistu poravnala ona sama.
Na naše vprašanje, zakaj Zvonetu Kržanu ne vrne dolga (konkretno, šlo je za plačilo neke pogostitve volivcev, denar za Cvikla je založil Kržan, ki naj bi si del tega denarja celo nekje sposodil), ki je nastal med predvolilno kampanjo, je Cvikl odgovoril takole: "Po zakonodaji stroški volilnih kampanj ne bremenijo kandidate, temveč organizatorja kampanj. Sam sem se nadpovprečno aktiviral in tako pomembno prispeval k volilni zmagi. Na ta način sem dosegel 6338 posamičnih glasov". Na vprašanje, zakaj del svoje plače na podlagi omenjenega pravilnika ne odvaja v strankino blagajno, pa je Cvikl sporočil, "da ga je na mesto generalnega sekretarja vlade Republike Slovenije imenovala vlada Republike Slovenije na predlog predsednika vlade Republike Slovenije". Zanimivo je, da nam je v imenu Cvikla odgovore poslal Boštjan Petelinc, najverjetnje njegov nov šef kabineta, čeprav so naša vprašanja zadevala Cvikla osebno (kot nekdanjega kandidata za poslanca na listi SD) in nimajo nobene zveze z opravljanjem njegove vladne funkcije.
Petelinc naj bi po naših informacijah zamenjal dosedanjo šefinjo Cviklovega kabineta Damjano Karlo, ki je Cvikla dokočno zapustila pred dvema dnevoma in včeraj začela delati v državnem zboru kot svetovalka v poslanski skupini SD. Čeprav Damjana Karlo, ki je bila na mariborskem kongresu Socialnih demokratov izvoljena za podpredsednico konference SD, je pa tudi mariborska mestna svetnica, razlogov za odhod ne želi podrobno komentirati, smo izvedeli, da je iz Cviklovega kabineta odšla zato, ker se s Cviklom "enostavno ne da delati". Damjana Karlo se je raje odločila za nižjo plačo v državnem zboru, sodu dno v razhajanjih s Cviklom pa je izbila njegova odločitev, da ji onemogoči odhod na mariborsko sejo mestnega sveta.
Svojevrstni, celo bizarni način Cviklovega razmišljanja pove tudi naslednji dialog, ki se je po naših informacijah zgodil med Cviklom in Damjano Karlo tik pred njenim odhodom. Cvikl je namreč Karlovo lakonično vprašal, koga naj vzame namesto nje, ona pa mu je odgovorila, da bi potreboval nekoga takšnega, kot je (njegova razvpita spremljevalka) Jerca Legan. Cvikl je odvrnil, da bi Leganovo on že vzel, vendar bi mediji potem spet brusili zobe.
Je pa vendarle opaziti, da je premier Borut Pahor generalnega sekretarja vlade Cvikla nekoliko umaknil iz javnega nastopanja, zato se Cvikl v medijih zadnje čase pojavlja bistveno manj kot prej. "Bil je že čas," nam je to komentiral eden izmed ministrov SD, saj naj bi Cvikl vladi in stranki z javnim nastopanjem "povzročal precej politične škode. Tako bi moralo biti že od vsega začetka," dodaja isti vir, ker "državni uradnik nima kaj nastopati v medijih"; Cvikl pa se s prestopom iz politika v državnega uradnika očitno "ni mogel sprijazniti".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme

Zvone Kržan
Milana M. Cvikla Pahojeve metka tekavčič Boštjan Petelinc Damjano Karlo Jerca Legan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Cvikl noče plačati 1600 evrov dolga ljubljanskemu aktivistu SD!