objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 12. julij 2009 ob 08:13

Minister Vlačič rovari proti šefinji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic!
Minister za promet Patrick Vlačič in njegov svetovalec Sebastjan Jeretič napovedala totalno vojno šefinji kabineta predsednika vlade, toda njun cilj je čimprej zamenjati Boruta Pahorja
2009 Pozareport

Odpri galerijo

V nedeljo dopoldne se na klavzuri vodstva največje vladne stranke Socialnih demokratov, ki bo zaprta za javnost v hotelu Planja na Rogli, obeta prava drama. Patrick Vlačič, minister za promet in namestnik predsednika stranke, bo ostro napadel Simono Dimic, šefinjo kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, smo izvedeli iz zanesljivih virov. Vlačič bo Dimičevo obtožil zakulisnega kadrovanja v Luki Koper, na Slovenskih železnicah in Darsu, torej povsod tam, kjer on kot resorni minister doživlja pravi fiasko. Vlačič jo bo poskušal okriviti za svoje lastne neuspehe, zahteval bo njen odstop ali razrešitev z mesta šefinje premierovega kabineta. Tarča Vlačičevega napada bo tokrat Simona Dimic, toda njegov pravi cilj je rušenje Boruta Pahorja in prevzem vodstva vlade in stranke, za Vlačičem pa stoji njegov vplivni mefistični svetovalec Sebastjan Jeretič.

Zakaj bosta Vlačič in Jeretič (slednjega na klavzuri sicer ne bo zraven, se je pa iz pisca predvolilne apologetske knjige o Pahorju in bivšega piarovca Socialnih demokratov prelevil v zadrtega Pahorjeva nasprotnika) tokrat udarila tako direktno, lahko samo ugibamo. Spor med Jeretičem in Vlačičem na eni, ter Simono Dimic in generalnim sekretarjem stranke Urošem Jauševcem na drugi strani, se namreč vleče že nekaj mesecev. Morda se čutita dovolj politično močna, ali pa sta zaradi enormnih težav v Vlačičevem ministrskem resorju povsem izgubila živce in gresta na vse ali nič. Toda pojdimo po vrsti.
Priprave na (do)končni udar proti Simoni Dimic in posledično Borutu Pahorju trajajo že dlje časa. Vlačič in Jeretič se že nekaj tednov pospešeno in tajno sestajata s člani in vodilnimi politiki SD, skrbno izbranimi funkcionarji nekaterih drugih političnih strank, predvsem Zaresa, različnimi lobisti in novinarji. Kako temeljite so priprave, potrjuje podatek, da je v intrigo ali zaroto vključen celo javnosti neznan Igor Vlačič, mlajši brat ministra Patricka Vlačiča, ki ga v Portorožu poznajo kot teniškega trenerja, v  zadnjem času pa je postal nekakšen osebni trener in motivator. Igor Vlačič tako po Jeretičevih navodilih svojega starejšega brata in ministra Patricka psihološko pripravlja na nedeljski obračun, saj naj bi Patrick (po značaju je namreč bojazljiv in premalo samozavesten za liderja) okleval, kako daleč naj gre pri napadu na Simono Dimic.

Po naših informacijah Jeretič popolnoma obvladuje Vlačiča; tudi na pogovorih, kjer pridobivata somišljenike, govori v glavnem Jeretič, Vlačič pa molči in prikimava. Vlačič svojemu svetovalcu Jeretiču dolguje dobršen del politične kariere. Jeretič mu je pomagal do položaja občinskega svetnika v Piranu in direktorja letališča Portorož; tudi govor, ki ga je imel Vlačič na mariborskem kongresu SD, kjer je bil izvoljen za podpredsednika stranke, mu je napisal Jeretič in sestavil scenarij celotnega Vlačičevega nastopa, z gestikulacijo vred. Naši viri trdijo, da se Jeretič v bistvu boji prevzeti konkretno politično funkcijo, zato manipulira z Vlačičem. Preko njega želi prevzeti vlogo Gregorja Golobiča iz časov velike LDS: Vlačič naj bi igral pokojnega Janeza Drnovška, Jeretič pa bi - kot nekoč Golobič - iz ozadja fural celo državo. Hkrati bi Jeretič rad tudi dobro zaslužil; njegov letošnji cilj, tako se hvali sam, je 200 tisoč evrov prihodkov, ki naj bi jih pokasiral preko posebnih piarovskih in lobističnih svetovalnih pogodb. Zasebno podjetje Neuro PR, kjer je zaposlil tudi Tamaro Berger, nekdanjo svetovalko predsednika republike Danila Türka, je ustanovil takoj po lanskih parlamentarnih volitvah in se kmalu dokopal do številnih svetovalnih pogodb, tudi s podjetji, ki so v lasti države. Po naključju Jeretič (nekje direktno, nekje pa kot podizvajalec drugi agencij) sodeluje s podjetji, ki sodijo v resor ministra Vlačiča, denimo Luka Koper; Matic Tasič, zamenjani predsednik uprave Slovenskih železnic (ki sta ga Vlačič in Jeretič v zakulisju branila do zadnjega dne), naj bi od oglaševalskih agencij, ki so se potegovale za poslovanje z železnicami, enostavno zahteval, da mora del posla dobiti tudi Jeretičev Neuro PR. Zanimivo, da Jeretič tega sploh ne skriva. Mimogrede, za svetovalno pogodbo v Luki Koper si je prizadevala tudi Jerca Legan, intimna spremljevalka generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla, vendar ji je to preprečil nihče drug kot Jeretič.
V zaroto zoper Simono Dimic in posledično Boruta Pahorja sta Jeretič in Vlačič pridobila zanimivo in neverjetno pestro druščino. Zraven, denimo, je zloglasni Igor Šimenc, nekoč zaposlen na Slovenskih železnicah, znan iz afere s ponarejeno diplomo. Spomnimo: že pred lanskimi parlamentarnimi volitvami smo poročali, da so se v restavraciji Ribič v Sečovljah dobili Igor Šimenc, odvetnik Mirko Bandelj, nekdanji minister LDS, ki pogodbeno sodeluje s Slovenskimi železnicami, bivši direktor SŽ Blaž Miklavčič, razvpiti gradbeni tajkun Ivan Zidar in Vlačič, za katerega se je pravilno govorilo, da bo v primeru volilne zmage SD postal minister za promet; zdaj se vidi, da ni šlo za nobeni naključje, kot se je kasneje izgovarjal Vlačič. Pomembno vlogo naj bi igral Miloš Čirič, lobist in svetovalec predsednika uprave Zavarovalnice Maribor, ki za Jeretiča lobira tudi v Zaresu, predvsem preko Bogdana Biščaka, generalnega tajnika stranke Zares in Čiričevega poslovnega partnerja. Po naših informacijah sta Jeretič in Čirič pred nekaj dnevi skupaj "vdrla" k novemu predsedniku uprave Luke Koper Gregorju Veselku in od njega zahtevala, naj prizna, da sta ga na funkcijo inštalirala Simona Dimic in lobist Andraž Vehovar, znan kot prijatelj predsednika uprave Adrie Airways Tadeja Tufka in generalnega sekretarja SD Jauševca. Čirič nam je to sicer zanikal. Strateški politični zaveznik Vlačiča in Jeretiča, zoper Simono Dimic in Boruta Pahorja, pa je postal predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič. To je zares bizarno, kajti Jeretič še nekaj mesecev nazaj Golobiča tako rekoč ni prenesel (o njemu je naokoli govoril vse najslabše), še več, po sporu z Golobičem je pred volitvami za predsednika države (leta 2007) dramatično zapustil predvolilni štab Danila Türka. Zaradi paktiranja z Golobičem je Vlačič v zadnjem času vidno ohladil odnose s predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal (Jeretič med drugim trdi, da je Vlačič edini v SD, ki se resno upira kadrovanju lobija okoli Kresalove, na čelu z odvetnikom in njenim življenskim sopotnikom Mirom Senico), Jeretič pa se je po izbruhu afere Ultra aktivno vključil v reševanje Golobičeve politične kariere. Za osvežitev spomina: ko je pred nekaj meseci nekdanji novinar Dela Janko Lorenci, ki slovi kot novinarski glasnik Golobičeve antipahorjeve politike, v tedniku Mladina zapisal, da bi moral Pahor odstopiti, vodenje vlade pa naj bi prevzel nekdo izmed ministrov SD, sta Golobič in Jeretič teren testirala za Vlačiča. Zdaj je Sebastjana Jeretiča najbolj strah, da bo Golobič septembra zapustil politiko, kar je zadnje dni slišati iz njegove stranke Zares.
Naši viri trdijo, da Jeretič velja za velikega in nevarnega manipulatorja, skupaj z Vlačičem pa že nekaj časa močno pritiskata na posamezne politike SD. Češ, naj se opredelijo v njunem spopadu z Dimičevo, ki ji Jeretič očita, da je "največje zlo v državi". Jeretič pri tem menda ne izbira besed, niti dejanj. Do ministra Francija Križaniča naj bi poskušal priti preko njegovega razvpitega svetovalca Draga Isajloviča, nekdanjega pripadnika državne varnosti in znanega iz afere JBTZ, čeprav zanj po drugi strani govori, da je "Križaničev Darko Njavro". Jeretič do Križaniča namreč ne more preko Križaničevega svetovalca Marka Rogača, ker sta z Jeretičem sprta. Zoper Simono Dimic naj bi Jeretič in Vlačič že pridobila Jauševčevo namestnico Katjo Špur, ki pa zdaj menda ostaja nevtralna, ker odhaja v Bruselj, kot asistentka novopečene evropske poslanke Tanje Fajon. V škripcih naj bi bil tudi Pahorjev svetovalec za ekonomska vprašanja Žiga Čebulj, ki niha med Jeretičem in Dimičevo, se pa tudi on jeseni najverjetneje umika v Bruselj, kot svetovalec evropskega poslanca Zorana Thalerja.
Pri velikem obračunu z Dimičevo strašna zarotnika Jeretič in Vlačič računata predvsem na tradicionalno nepriljubljenost Dimičeve znotraj miljeja Socialnih demokratov (Dimičeva namreč ni čanica SD), zaradi njenega vpliva na Pahorja, in nezadovoljstvo nekaterih strankinih politikov, ki so bolj ali manj prepričani, da zaradi kadrovskih intervencij Simone Dimic člani stranke ne dobivajo položajev, ker naj bi Dimičeva forsirala svoje prijatelje in znance. Tako je počilo okoli Tufka, ki naj bi ga Jauševec in Dimičeva na vsak način poskušala spraviti na mesto predsednika uprave Petrola, med Vlačičem in Dimičevo pa naj bi prišlo do spora predvsem zaradi Darsa. Medtem ko Vlačič za šefa uprave Darsa na vsak način želi postaviti nekdanjega člana uprave Perspektive DZU Toneta Černeta, bi Dimičeva tam raje videla Rajka Siročiča, ki je že vodil Dars. Ko je Dimičeva pred časom Vlačiču poslala SMS-sporočilo, naj ne pozabi na tiste, ki so mu pomagali v prevolilni kampanji (v mislil je imela Lada Praha, ki je Vlačiču pisal del predvolilnega programa za ceste), se je v časniku Dnevnik pojavil članek o tem, kako naj bi Dimičeva za predsednika nadzornega sveta forsirala družinskega prijatelja Praha. Po naših informacijah naj bi večino člankov v Dnevniku, Žurnalu24 in Financah, kjer pišejo o domnevnem kadrovskem vpletanju Simone Dimic, lansiral Jeretič, na zalogi pa naj bi imel že pripravljene članke o njenem intimnem spremljevalcu Romanu Horvatu, lastniku ljubljanske turistične agencije Escape.
Pri manipulacijah za obračun z Dimičevo gresta Jeretič in Vlačič celo tako daleč, da trdita, kako je Simona Dimic ministru Vlačiču tajno nastavila šoferja, ki je Vlačiča na avtocesti in pred stavbo Pop TV pripeljal z rdečo lučjo na strehi, da bi ga pahnila v afero. Ko je minuli konec tedna Simona Dimic preživela na Brionih, sta Jeretič in Vlačič razglašala, da se je tam dobila z Borutom Petkom, nekdanjim tajnikom v bivšem vladnem kabinetu Janeza Janše. Na nedeljski klavzuri pa računata na obljube nekaterih poslancev in članov vodstva SD, da bodo podprli zamenjavo Dimičeve, pri čemer Jeretič trdi, da bi moral nov šef Pahorjevega kabineta postati "moški, star petdeset let, z veliko političnimi izkušnjami". Pri tem naj bi Vlačič še posebej pazil, da ne bo napadel Pahorja, ampak samo Dimičevo, sicer bi se zarota takoj izjalovila; čeprav v ožjih družbah sploh ne skrivata, da je njuna ambicija zamenjati Pahorja. Menda naj bi Vlačiča podprl ambicizoni mariborski poslanec Matevž Frangež, sicer zvest Pahorju, toda Jeretič ima nanj velik vpliv (Jeretič je zarotnike novačil predvsem med nekdanjimi člani Mladega Foruma, kjer je bil nekoč predsednik). Medtem ko naj bi se poslanec Dejan Levanič, nekoč prav tako mladoforumaš, od intrige nemudoma distanciral. Napad na Simono Dimic bi po nekaterih informacijah utegnila podpreti tudi poslanka Melita Župevc, čeprav po drugi strani ne ceni Vlačiča, v hudem sporu med Jeretičem in Jauševcem pa se je postavila na stran slednjega ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
patrick vlačič Simono Dimic Boruta Pahorja Boruta Pahorja Sebastjan Jeretič Urošem Jauševcem Igor Vlačič Gregorja Golobiča Janeza Drnovška Tamaro Berger Danila Türka Matic Tasič Jerca Legan Milana M. Cvikla Igor Šimenc Mirko Bandelj Blaž Miklavčič Ivan Zidar Miloš Čirič Bogdana Biščaka Gregorju Veselku Andraž Vehovar Tadeja Tufka Danila Türka Katarino Kresal Mirom Senico Janko Lorenci Francija Križaniča Draga Isajloviča Darko Njavro Marka Rogača Katjo Špur Tanje Fajon Žiga Čebulj Zorana Thalerja Toneta Černeta Rajka Siročiča Lada Praha Romanu Horvatu Borutom Petkom Janeza Janše Matevž Frangež Dejan Levanič Melita Župevc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Vlačič rovari proti šefinji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic!