objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 23. julij 2009 ob 07:05

Jonasu 50 tisoč evrov državnega denarja za lik o Bojanu Požaru!
Ministrica Majda Širca ne more imeti čiste vesti, plačilo medijskih uslug Zaresu?
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na enem od razpisov ministrstva za kulturo, ki je namenjen financiranju avdiovizualnih projektov iz državnega proračuna za leto 2009 (pozor: ne gre za razvpiti medijski razpis, ki naj bi zadostil pluralizaciji medijev), je spletni portal Vest.si (izdajatelj Vest d.o.o.) pokasiral 70.000 evrov. Na Vest.si so denar dobili za dva projekta: eden je Portret Elene Pečarič, znane tudi kot  kandidatke za predsednico države, ki je hkrati kolumnistka tega portala (zanj so iztržili 20.000 evrov); drug projekt pa je serija Prebrisani, katere scenarist je Jonas Žnidaršič, nazadnje voditelj bizarne televizijske oddaje Trenutek resnice na TV3, sicer pa eden od solastnikov spletnega portala Vest.si (za Prebrisane so na Vest.si prebrisano dobili 50.000 evrov). Pri tem je zanimivo, da je eden od glavnih likov Jonasove spletne serije Peter Paparazzo, ki so ga v prošnji za pridobitev davkoplačevalskega denarja predstavili kot "ubijalsko mešanico med Denisom Sarkičem (novinarjem in snemalcem Vest.si) in Bojanom Požarom", lastnikom in urednikom portala, ki ga pravkar berete. Menda naj bi Jonas "ta ubijalski lik" tudi igral. Med konkretne postavke projekta, ki ga bo financiralo ministrstvo za kulturo, so očitno v pomanjkanju bolj resnih postavk nonšalantno navedli celo "cepljenje ekipe pred klopi"?!
Med 38 srečnimi dobitniki državnih sredstev se je Vest.si s 70.000 evri uvrstila na 9. mesto, merjeno po količini prejetega davkoplačevalskega denarja, potem ko je strokovna komisija ministrstva za kulturo zavrnila več kot 150 drugih projektov. Spletni portal Vest.si je bil edini prosilec, ki mu je ministrstvo denar podarilo kar za dva projekta; od katerih je eden izrazito komercialni, zato sploh ni jasno zakaj ga financira ministrstvo za kulturo. Še več, Vest.si je po naših informacijah tudi edini spletni portal, ki je na tem razpisu pokasiral državni denar.

Toda celotna zadeva premore tudi močno politično konotacijo, če ne celo ozadje. Ko je ministrstvo za kulturo razpisalo razpis za financiranje avdiovizualnih projektov, doslej namenjen financiranju televizijske in delno filmske produkcije predvsem resnih dokumentarcev, so nekateri uradniki z ministrstva za kulturo opozarjali, da je financiranje spletnih portalov iz naslova tega razpisa pravzaprav nezakonito. Ministrica za kulturo Majda Širca naj bi namreč osebno naročila, naj razpisu letos dodajo tudi možnost financiranja spletnih projektov. Ker se je to zgodilo prvič in tako rekoč v zadnjem hipu, je za to možnost financiranja iz davkoplačevalskega denarja (iz)vedel le malokdo iz vrst izdajateljev spletnih medijev. Že pred objavo razpisa pa se je govorilo, da Majda Širca panično išče možnost financiranja spletnega portala Vest.si, ki je izrazito naklonjen politični stranki Zares, katere članica je Majda Širca (hkrati pa je portalu po javno dostopnih podatkih začela močno padati obiskanost portala Vest.si). To se je nenazadnje videlo tudi pri aferi Ultra-Golobič, kjer je Vest.si, poleg tednika Mladina, najbolj goreče zagovarjala Gregorja Golobiča. S predsednikom stranke Zares in ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so delali in objavljali intervjuje celo ob treh ponoči, pardon, zjutraj. Poleg tega je največji solastnik spletnega portala Vest.si ljubljanska oglaševalska agencija Futura DDB, ki je neposredno ali posredno preko hčerinskih podjetij sodelovala v predvolilni kampanji LDS za državnozborske in evropske volitve. Kar pomeni, da bi ta primer lahko pod lupo vzel tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Ministrstvo za kulturo pa nam je v tej zvezi - po objavi članka - poslalo izjavo za javnost, ki jo objavljamo v celoti.
Redni letni javni razpis za sofinanciranje avdiovizualnih del, ki ga Minitrstvo za kulturo izvede na podlagi zakona o medijih, Uredbe o izvedbi rednega javnega razpisa za sofinanciranje projektov iz proracunske postavke za avdiovizualne medije ter pravilnika o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa, je v fazi predloga strokovne komisije za AV-dela. O predlogih in ocenah strokovne komisije so bili vsi prijavitelji z obvestilom Ministrstva za kulturo že obvešceni. O dejanskem sofinanciranju, to je, kdo bo prejel proracunska sredstva in koliko, ministrica za kulturo še ni odlocila.
Prijavljeni projekti so lahko v skladu z zakonskim dolocilom sofinancirani najvec do 80 % glede na celotno vrednost projekta, povprecno pa ministrstvo odobri okrog 50 % vrednosti projekta. Prijavitelj dobi proracunska sredstva po podpisani pogodbi na podlagi zahtevka za placilo, ki ga pošlje na ministrstvo skupaj s priloženo ustrezno obracunsko dokumentacijo, to je z racuni in s pogodbami, ki se nanašajo na projekt. Izplacilo prijavitelju se izvede šele po preveritvi ustreznosti in upravicenosti stroškov iz obracunske dokumentacije. Ob morebitni ugotovitvi neupravicenih stroškov je znesek izplacila lahko nižji od zahtevka. Prijavitelj mora po koncanem projektu ministrstvu poleg kopije projekta na ustreznem nosilcu poslati še zakljucno porocilo, v katerem mora dokumentirati vse stroške in izdatke v celotni vrednosti prijavljenega projekta.
Z rednim letnim javnim razpisom za sofinanciranje projektov iz proracunske postavke za AV-medije Ministrstvo za kulturo financira tudi projekte, ki so slovenska avdiovizualna dela in so namenjeni prikazovanju prek svetovnega spleta. Presoja strokovne komisije za AV dela o kakovosti in financnem predracunu prijavljenega projekta je potekala predvsem iz vidika pomena projekta za razvoj ustvarjanja slovenskih avdiovizualnih del in za uveljavljanje slovenske avdiovizualne produkcije doma in v svetu ter iz vidika pomena projekta za razvoj slovenske kulture in slovenskega jezika.
Odnosi z javnostmi
Ministrstvo za kulturo RS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jonas Žnidaršič Denisom Sarkičem Bojanom Požarom Majda Širca Gregorja Golobiča Drago Kos

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jonasu 50 tisoč evrov državnega denarja za lik o Bojanu Požaru!