objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 16. avgust 2009 ob 07:15

Cvikl laže, grozi, maltretira: odkrita izpoved hčerke Lane in sina Tilna
Ekskluzivno: Lana Cvikl, hčerka generalnega sekretarja vlade, pravi, da je imela dovolj njegovega psihičnega nasilja, sina Tilna pa se je Cvikl lotil na silo. Hotel ga je prestrašiti, da se bo čimprej izselil
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po torkovem vlomu v hišo generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla na Čebelarski ulici v Ljubljani smo ekskluzivno pridobili tudi izpoved njegove hčerke Lane in sina Tilna, ki sta po dosedanjih informacijah, skupaj s prijatelji, vlomila v hišo. Lana Cvikl, študentka Pravne fakultete v Ljubljani in urednica revije Pamfil (pravi, da ni odgovorna urednica, ampak samo urednica, saj po odhodu nekdanjega odgovornega urednika preizkušajo sistem urednikovanja s 5-članskim uredniškim odborom, uredniki pa se menjujejo), nam je zaupala, da očeta "toži za preživnino in sicer na vrnitev neporavnanih preživninskih obveznosti na podlagi dogovora o preživljanju", ki sta ga z očetom, na njegovo željo, podpisala pri njegovi odvetnici aprila 2008; in na zvišanje preživnine, iz sedanjih 250, na 350 evrov mesečno.
"Avgusta 2008 sem se odselila od doma v podnajemniško sobo za Bežigradom, ne pa k domnevnemu fantu, kot pišejo mediji," pravi Lana Cvikl. "Oče mi kljub dogovoru preživnine ni želel plačevati, češ, izselitev ni bila v dogovoru z njim. Preživnino je pogojeval, me izsiljeval z neplačevanjem in jo v končni fazi plačeval le delno, ponavadi 100 evrov na mesec. Ker sem imela dovolj njegovega psihičnega nasilja, ne samo glede preživnine, sem se odločila za tožbo, saj menim, da je v najinem primeru to še edini možen način za ureditev situacije. Rada bi še poudarila, da sem se iz Čebelarske odselila še preden se je v hišo vselila očetova nova partnerka (magistra antropologije Jerca Legan; op.p.). Moj odhod in slab odnos z očetom absolutno nima nobene veze z njo, bolje rečeno, še zdaleč ni pogojen z njuno zvezo. Kaj šele, da bi njuni zvezi kakorkoli nasprotovala. Prva stvar, ki sem jo očetu dejala, ko mi je povedal, da se želi ločiti, je bila, da se mi zdi dobro, da si bo končno uredil življenje in ne bo več živel na dveh stolih. Glede njune zveze mislim, da oče ve, da je imel in še ima vso mojo podporo. Čisto druga zgodba je pa njegov odnos do Tilna in mene, ki ga niti ne razumem več."

Lana Cvikl je pojasnila tudi torkov vlom v Cviklovo hišo. "V očetovo hišo je moj brat Tilen vlomil iz naslova samopomoči, saj je oče zamenjal ključavnico, medtem ko je bil Tilen na morju. S tem mu je preprečil vstop v njegov dom, njegovo sobo in dostop do njegovih stvari, tudi dokumentov, ki jih potrebuje za vpis na fakulteto čez nekaj dni. Tilen je na Čebelarski stalno prijavljen in oče se je – v izvršljivem notarskem sporazumu o razdelitvi premoženja z mamo (nekdanjo ženo Manico Cvikl; op.p.) - še posebej zavezal, da imava oba s Tilnom stalno prebivališče in vso oskrbo pri njemu na Čebelarski ulici. Jaz sem se temu odpovedala pred dobrim letom dni in zaživela na svojem, ker nisem zdržala očetovega odnosa do mene, medtem ko se je Tilen zelo trudil zaživeti z očetom in njegovo partnerko. Sprva je kazalo, da se zelo lepo razumejo, nedavno pa mu je oče začel groziti, da se mora izseliti. Ker se Tilen ni želel izseliti pod taktirko očetovih groženj, se je oče tega očitno lotil samovoljno in na silo. Po mojem mnenju skuša oče s tem Tilna prestrašiti, da se bo čim prej izselil. Ko se je Tilen prejšnjo nedeljo vrnil z morja in našel zamenjano ključavnico, je poklical policijo. Na policiji so mu povedali, da je to civilna zadeva, za katero niso pristojni, se pa lahko posluši samopomoči in s pomočjo gasilcev vdre v hišo. Tilen ni hotel vlomiti, saj je želel v hišo vstopiti s čim manj storjene škode, zato je na pomoč poklical gasilce in ključavničarja. Ti pa so mu dejali, da je samovlom edini možen vstop v hišo."
"Dober teden sva počakala, ker je oče, potem ko je Tilen poklical policijo, obljubil, da bo prišel ta vikend domov. Upala sva, da si bo oče premislil in Tilnu le dal ključ, vendar se to, kljub mnogim prošnjam, žal ni zgodilo. Zato je po nasvetu policije in odvetnice Tilen uporabil samopomoč. To je bila verjetno ena najtežjih stvari, ki jih je moral Tilen narediti v svojem življenju. Zato smo mu bili pri tem v oporo jaz in nekaj prijateljev. Tik pred vlomom je Tilen ponovno poklical na policijo in jih obvestil, da bo razbilo okno in na silo vdrl, da bo lahko prišel v hišo. Na policiji so ga samo opozorili, naj okno in s tem hišo primerno zavaruje. Tilen je v svojo sobo vstopil skozi delno razbito okno, katero smo kasneje polepili s polivinilom. Nato se je pa zapletlo, kajti oseba, ki jo s Tilnom ne želiva imenovati, saj ne veva, če si to želi, poklicala policijo. Policisti so prispeli okoli 23. ure in nas začela zasliševati. Zahtevali so dokumente, vzeli naše izjave in nam prepovedali vstop v hišo. Nekateri policisti so dejali, da nismo ravnali prav… Bili so tudi komentarji, da lahko oče, kot lastnik hiše, svojega otroka kadarkoli postavi pred vrata. Okoli 2. ure zjutraj je prišla ogledna kriminalistična skupina, ki je vse dokumentirala, nam vzela prstne odtise in DNK. V končni fazi je Tilen lahko vzel nekaj svojih stvari, nekateri policisti so z njim očitno tudi sočustvovali, vendar Tilen v svojem domu ni smel ostati."
"Poleg ravnanja očeta naju bega tudi protislovno ravnanje policije," trdi Lana Cvikl. "Tilnu so na policiji najprej dejali, da se v to ne smejo vmešavati, ker za zadeve znotraj družine in mu izrecno svetovali, naj se posluži samopomoči. Po prijavi pa so mu policisti prepovedali, da bi ostal v hiši. Kaj smo storili narobe, oziroma zakaj se policija najprej v zadevo ni smela vmešati, ko jih je Tilen prosil za pomoč, nato so mu pa lahko preprečili bivanje na njegovem domu," se sprašuje Lana Cvikl.
Lana Cvikl je zanikala informacije, da je med vlomom nekoga poklicala po mobilnem telefonu in med drugim dejala: "K Cviklu vlamljamo, gabi se mi …!" "Tega nisem rekla," pravi Lana, "saj o svojem očetu nikoli ne govorim kot o Cviklu." Prav tako je zanikala govorice, da naj bi Američanko April Harding, uslužbenko Svetovne banke, nekdanjo Cviklovo sodelavko in domnevno ljubico, zalotila z očetom v hiši na Čebelarski. "Z bratom očetu nisva želela škodovati z najinim ravnanjem. Tilen je samo želel iti domov, še pravi Lana Cvikl. S Tilnom sva bila vedno zelo ponosna na očeta v zvezi z njegovimi uspehi na poklicni poti in se nama ne zdi, da bi naše družinske drame smele imeti kakršenkoli vpliv na njegovo službo, kaj šele, da bi to klicalo po njegovem odstopu. Ravnanje v zasebnem življenju ne sme biti merilo sposobnosti opravljanja katerekoli službe."
Spomnimo, generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je včeraj za spletno stran časnika Zurnal24 izjavil, da so naše navedbe, da "naj bi v njegovo hišo vlomila njegova hčerka Lana s fantom in sin Tilen popolno natolcevanje in neresnica". V telefonskem pogovoru za naš portal pa je pred tremi tedni zatrdil, da "redno plačuje preživnino in zato ne vidi prav nobenega razloga, da bi ga lahko hčerka sploh tožila". Na dogajanje okoli Cvikla se je "odzval" tudi predsednik vlade Borut Pahor. Iz njegovega kabineta so nam sporočili, da "predsednik vlade ne komentira dogodkov, vezanih na zasebno življenje generalnega sekretarja vlade". Na ljubljanski policijski upravi pa pravijo, da "so bili o vlomu obveščeni v torek ob 23.40". Po njihovih navedbah "policija vsako prijavo o sumu kaznivega dejanja preuči. Tako anonimno kot tisto, ki jo je podala znana oseba. Zaradi zakonskih določil o varstvu osebnih podatkov pa ne morejo razkriti podrobnosti o morebitnih aktivnostih policije pri zbiranju obvestil ali celo o morebitnem predkazenskem postopku".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana M. Cvikla Lane Tilna Jerca Legan Manico April Harding Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cvikl laže, grozi, maltretira: odkrita izpoved hčerke Lane in sina Tilna