objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 24. avgust 2009 ob 12:00

Rešitelji Mure: dizajner z državno podporo in pretepeni manekenkar?!
Podjetje Oktober s kapitalom 18 tisoč evrov furajo trije razvpiti liki slovenske estrade
2009 Pozareport

Odpri galerijo

V ponedeljek, 31. avgusta, bo skupščina Slovenske odškodninske družbe odločala o novem rešitelju Mure, na mizi pa naj bi imeli deset predlogov in osem predlagateljev. Po navedbah direktorja Soda Tomaža Kuntariča je ponudba za reševanje Mure resnejša kot vse v preteklosti, med tako imenovanimi rešitelji pa naj bi bilo tudi podjetje Oktober. Kuntarič nam tega sicer ni hotel niti potrditi niti zanikati, je pa dejal, da podjetje Oktober pozna.
Potem ko Pahorjeva vlada in Sod nista sprejela predloga enega izmed najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika, ki ga je ponudil za reševanje Mure (Pečenikov recept je v javnosti izpadel kot skoraj neresen), bo zanimivo opazovati, kaj se bo dogajalo z Oktobrom. Gre namreč za firmo, katere lastniki so po svoje celo bizarni liki, eden od dveh direktorjev pa je slovenski javnosti popolnoma neznan Američan David Michael Petrarca. Slednji naj bi živel in delal v New Yorku, na 35West 33Rd Street, direktor Oktobra pa je postal 24. decembra lani. Drugi direktor je nekdanji gledališki producent Valter Kobal, ki je hkrati 25-odstotni lastnik Oktobra, družbe za produkcijo mode d.o.o., katere kapital znaša - za reševanje Mure - več kot skromnih 17.526 evrov.

Preostala dva solastnika Oktobra (mimogrede, družba ali blagovna znamka Oktober ni bila ustanovljena leta 2003, kot napačno navajajo nekateri mediji, ampak že oktobra leta 2000, sedež pa imajo v nekdanjih prostorih Tobačne Ljubljana na Tobačni 5) sta znana slovenska estradnika, modni oblikovalec Uroš Belantič in lastnik manekenske agencije Bronz Joe Rain.

Belantiča slovenska estradna scena pozna kot modnega oblikovalca (enega od mnogih) in sina slikarke Vide Slivniker, ki naj bi mu s svojimi zvezami in slikami precej pomagala pri njegovi karieri. Zadnje čase največ dela "turobne gvante v črnem", medijsko pa mu uspeva predvsem na straneh tabloidnih revij, kjer se pojavlja z dolgoletno spremljevalko in bivšo balerino Manco Krnel. Oktober z Belantičem je že sodeloval na pariškem sejmu mode, vendar brez (posebnega) uspeha. Bodimo realni: možnost, da bi modni oblikovalec Belantič uspel v tujini je primerljiva z možnostjo, da bi ljubljanski pevec Werner Brozović na londonski Wembley privabil več obiskovalcev kot irska skupina U2. Kronski dokaz njegovega uspeha je dejstvo, da mu slovenska država alias ministrstvo za kulturo iz državnega proračuna plačuje prispevke za socialno varnost in zdravstveno zavarovanje. Uroš Belantič ima namreč priznan status samozaposlenega v kulturi s pravico do plačila prispevkov za socialno zavarovanje (pozor: med pogoji za pridobitev tega statusa je tudi finančno stanje posameznika; imetnik statusa, ki ga financira država, v obdobju enega leta ne sme zaslužiti več kot 24 tisoč evrov bruto!), modne revije pa največkrat pripravlja v objektih, ki jih financira mestna občina, denimo ljubljanska Stara elektrarna. Hkrati pospešeno išče sponzorje; med njimi je bilo nekaj časa tudi Gorenje, kjer je bil kot svetovalec predsednika uprave Franja Bobinca zaposlen Tomaž Kuntarič. Tudi zato Kuntarič najverjetneje pozna Oktober. Belantič je 25-odstotni lastnik Oktobra, vanj pa je vložil 4.381,59 evra.
Tretji bizarni lik iz Oktobra, ki naj bi reševal Muro, pa je razvpiti Joe Rain, s polnim imenom Joseph Freshner Rain, ki naj bi imel stalno bivališče v Londonu, na Hallmarton Road. Polovični lastnik Oktobra je postal 24. decembra lani (takrat, ko je mesto direktorja prevzel famozni Newyorčan Petrarca), za 50-odstotni delež pa naj bi plačal 8.763 evra. Rain je arabskega rodu ter lastnik ljubljanske modne in manekenske agencije Bronz, iz katere je pred leti kot polovični lastnik izstopil znan slovenski maneken Alen Kobilica in ustanovil svojo modno agencijo Kobilica Models. Rain naj bi sodeloval tudi v nekaterih nepremičninskih poslih, povezanih s podjetjem Mabra inženiring poslovanje z nepremičninami d.o.o., ki ga vodi njegova prijateljica Nevenka Zekić. Med znanci in prijatelji se Rain menda hvali, da je on pravzaprav skriti solastnik Mabre; po dostopnih podatkih je lastnik Mabre podjetje David Construction Company Limited iz Liechensteina. Raina povezujejo tudi z mnogimi sumljivimi in nezakonitimi posli ter dolgovanjem denarja, mediji pa so že večkrat poročali o tem, kako so ga kobajagi poslovni partnerji pretepli. Med drugimi naj bi se ga fizično lotil znan ljubljanski podjetnik Rok Furlan, imenovan Tyson. Težko je namreč verjeti, da s posredovanjem naših manekenk, katerih cena je največ 80 evrov na modno revijo, in organizacijo profanih dogodkov a'la Fashion TV zabave v portoroškem trendovskem lokalu Ayala in ljubljanski diskoteki InBox, pridelaš takšno razkošno premoženje, s katerim se v tabloidih hvali Rain. Na družabnih prireditvah se Joe Rain pojavlja z ženo in menda manekenko Sašo Rakita, znano tudi kot nekdanjo drugo spremljevalko miss Športa leta 2004.
Na sceni je slišati govorice, da bi s predlogom za reševanje Mure trije famozni družabniki iz Oktobra, Kobal, Belantič in Rain, radi zastonj prišli do Murinih šiviljskih strojev in po možnosti še do nekaj poceni delovne sile.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaža Kuntariča Pahorjeva Joca Pečečnika David Michael Petrarca Valter Kobal Uroš Belantič Joe Rain Vide Slivniker Manco Krnel Werner Brozović Franja Bobinca Alen Kobilica Nevenka Zekić Rok Furla Sašo Rakita

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rešitelji Mure: dizajner z državno podporo in pretepeni manekenkar?!