objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 22. september 2009 ob 07:07

Zakulisje boja za Pošto Slovenije: za Rekarja lobira Rop pri Lahovniku
Enigma poslovna cona Komenda in kdo se skriva za ameriškim podjetjem Washington Investments LLC?
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Marjan Rekar, nekdanji predsednik uprave Slovenskih železnic, se menda poteguje za novega generalnega direktorja Pošte Slovenije. Če bo Rekarju uspelo, se bo prvič v zgodovini Pošte zgodilo, da jo bo vodil Ljubljančan, čeprav je Pošta ena redkih večjih slovenskih družb, ki so dobile in zadržale sedež v Mariboru, na kar so Štajerci precej ponosni. Imenovanje Rekarja ali katerega koli drugega Ljubljančana za generalnega direktorja Pošte, bi pomenilo hud politični poraz za vse mariborske poslance, župana Franca Kanglerja in druge politike iz vladajoče koalicije, ki so doma iz štajerske prestolnice.
Spomnimo, kdo je pravzaprav Marjan Rekar. Kot poslovnež je delal predvsem v podjetjih, ki so tako ali drugače povezana z državo, na zadnjih lokalnih volitvah pa se je na listi Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke potegoval tudi za ljubljanskega župana. Na volitvah je kljub solidnemu imidžu Zmaga Jelinčiča Plemenitega dobesedno pogorel. Dobil je zgolj 0,56 odstotka glasov; prehitel ga je celo založnik Luka Novak, ki se je v župansko tekmo tik pred zdajci vključil bolj za šalo kot zares.
Poslovno kariero Marjana Rekarja spremljajo predvsem afere, neuspehi in celo blamaže. Imel je že kopico direktorskih funkcij, za druge pa se je neuspešno potegoval. Bil je prvi mož Slovenskih železnic, predsednik uprave Slovenske razvojne družbe, direktor Holdinga Ljubljana, direktor ljubljanske družbe Stadion in pomočnik direktorja Adrie Airways. Izvisel je pri kandidaturah za generalnega direktorja RTV, generalnega direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, v slogu strastnega zbiralca funkcij je med drugim poskušal postati predsednik uprave Kapitalske družbe, Zavarovalnice Triglav in Holdinga slovenskih elektrarn.
Pa poglejmo nekaj afer. Nekateri se bodo še spomnili afere z ruskim podjetjem Meteorit, ko je iztirjenje madžarske kompozicije poškodovalo železniški most čez Savo pri Litiji; sledila so leta in leta sodnih procesov. Fiasko je Rekar doživel v podjetju Siteep Tegrad, kjer je Ljubljanskemu kablu prodal kabelske sisteme za distribucijo kabelske televizije. Zato so na skupščini zahtevali uvedbo izredne revizije poslovanja, nadzorni svet pa je delničarjem predlagal tudi revizijo nekaterih nepremičninskih poslov, pridobivanja lastnih delnic in nakupa optičnih kablov v tujini, kjer naj bi se dogajale sumljive reči. Pred prihodom na Siteep Tegrad je bil Rekar zaposlen na Adrii Airways; ko je podjetje zapustil, je za več kot 100 tisoč evrov kupil Adriine delnice, nihče pa ni vedel, odkod mu toliko denarja. Na funkciji direktorja podjetja Stadion d.o.o. je napovedal izgradnjo stadiona, ki ga šele zdaj gradi ljubljanski župan Zoran Janković.
Rekarja se spomnijo tudi v Mariboru. Ko je vodil Slovensko razvojno družbo in prestrukturiranje propadle Tovarne avtomobilov Maribor, je padel pod lupo računskega sodišča; vodstvo Srda je namreč neuspešno saniralo podjetja in si ob tem izplačevalo previsoke plače. Rekar je bil kot direktor Srda vpleten tudi v afero Elan. Največja Rekarjeva afera pa je bila SIB banka, kjer je kot direktor Holdinga Ljubljana in vršilec dolžnosti direktorja JP Energetika odigral eno od najpomembnejših vlog. Zato je moral odstopiti, fasal je kazensko ovadbo in z njim so se ukvarjali kriminalisti. Kazensko ovadbo naj bi si Rekar prislužil tudi kot direktor Slovenske razvojne družbe zaradi suma zlorabe položaja in pravic odgovorne osebe v aferi Golf in kampa Bled. Kriminalisti naj bi Rekarja zasliševali tudi zaradi luksuznega mercedesa, ki si ga je sposodil od Autocommerca.
Da bi Marjan Rekar postal novi generalni direktor Pošte, naj bi lobiral predvsem nekdanji premier in poslanec Socialnih demokratov Tone Rop. Po navedbah naših virov naj bi bil Rop skriti solastnik podjetja Candor komunikacije d.o.o., s sedežem na Dunajski 22 v Ljubljani, ki upravlja poslovno coni Komenda. Direktor družbe Candor je Goran Bizjak, Ropov prijatelj, zaupnik in dolgoletni sodelavec. V "zlatih Ropovih časih" je bil Bizjak direktor Slovenske odškodninske družbe in Casinoja Portorož; nekateri mu pravijo tudi "Ropova denarnica". Kot lastnika podjetja Candor d.o.o., ki je hkrati 20-odstotni solastnik poslovne cone Komenda (80-odstotna lastnica je občina Komenda), v registru najdemo skrivnostno družbo Washington Investments LCC iz Wyominga v Združenih državah Amerike. Zakaj se lastniki podjetja Candor d.o.o. in posledično poslovne cone Komenda skrivajo v Wyomingu, lahko samo ugibamo. No, Tone Rop nam je po telefonu prikrito lastništvo v ameriški družbi in posredno v poslovni coni Komenda gladko zanikal. Rop špekulira, da se okoli njegovih domnevnih povezav s poslovno cono Komenda govori predvsem zato, ker je doma v Vodicah. V zakulisju Rekarjeve kandidature za prvega človeka Pošte in Ropovega lobiranja pa naj bi bil nakup zemljišča v poslovni coni Komenda, ki naj bi ga Pošta kupila za nov logistični center.

				Tone Rop zanika, da je skriti lastnik ameriške družbe Candor d.o.o. in poslovne cone Komenda.

Tone Rop zanika, da je skriti lastnik ameriške družbe Candor d.o.o. in poslovne cone Komenda.


Tone Rop naj bi za Rekarja lobiral pri ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku, ki naj bi Ropu dolgoval vsaj "eno veliko kadrovsko uslugo", trdijo naši viri. Rekarju Pošta sicer menda ni prva opcija (na našem portalu smo že zapisali, da je Rekar sodeloval pri pisanju predvolilnega programa za prometnega ministra Patricka Vlačiča; pripravil je del o železnicah), toda Rop naj bi ga prepričal v kandidaturo. Stolček generalnega direktorja Pošte Slovenije naj bi resno zanimal tudi Roberta Lična, nekdanjega direktorja podjetja Akrapovič in Steklarne Rogaška ter svetovalca predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca, ki je pred lanskimi parlamentarnimi volitvami v Pahorjevi ekipi pokrival področje gospodarstva. Po volitvah pa je Ličen ostal brez vsega; čeprav je bil celo kandidat za gospodarskega ministra, zdaj ni član niti enega samega nadzornega sveta in se iz meseca v mesec prebija kot samostojni svetovalec. Za Lična kot direktorja Pošte naj bi lobiral predvsem generalni sekretar Uroš Jauševec in še nekateri vplivni člani SD. Rop je pred nekaj tedni Marjana Rekarja spravil tudi v nadzorni svet Elektro Ljubljana, kjer je iz kadrovskih kombinacij zanimivo spet izpadel Robert Ličen.
Nadzorni svet pošte vodi Lahovnikov someščan iz Velenja Drago Bahun, član uprave Gorenja, sicer pa član LDS. Liberalni demokrati so ga tudi sforsirali v nadzorni svet, kjer pa dela predvsem za Lahovnika, trdijo naši viri. Glavna akterka Gregorja Golobiča v nadzornem svetu Pošte je Darinka Virant, direktorica službe notranjega revidiranja na Telekomu in nekdanja članica nadzornega sveta Vzajemne. Med nadzorniki najdemo še Petra Kukovico, predsednika Atletske zveze Slovenije, ki naj bi ga na Pošto prav tako spravila LDS, in bivšega predsednika uprave Banke Koper, Vojka Čoka.
Mandat sedanjemu generalnemu direktorju Pošte Alešu Haucu poteče maja prihodnje leto (mimogrede, Pošta se uvršča med najbolj dobičkonosna podjetja v državi), Rekar pa je za časnik Finance zavrnil namige, da naj bi kandidiral za prvega človeka Pošte. Nič ne vem o tem, pravzaprav prvič slišim, trdi Rekar, medtem ko Drago Bahun priznava, da je neuradno slišati vse mogoče. Po naših informacijah naj bi bil pritisk političnih strank in njihovih lobistov na člane nadzornega sveta že nevzdržen; Hauca bi radi čim prej zamenjali.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Rekar Franca Kanglerja Zmaga Jelinčiča Plemenitega Luka Novak zoran janković Tone Rop Goran Bizjak Mateju Lahovniku Patricka Vlačiča Roberta Lična Franja Bobinca Pahorjevi Uroš Jauševec Drago Bahun Gregorja Golobiča Darinka Virant Petra Kukovico Vojka Čoka Alešu Haucu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakulisje boja za Pošto Slovenije: za Rekarja lobira Rop pri Lahovniku