objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 24. september 2009 ob 08:13

Milan Cvikl je politično mrtev, Jerca Legan navija za odhod v tujino
Generalni sekretar vlade Milan Cvikl se zanima za mesto podpredsednika Evropske investicijske banke v Strasbourgu, ki naj bi pripadlo Tonetu Ropu, plača pa je okoli 20 tisoč evrov neto
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Služba generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla še vedno visi na nitki, trdijo naši viri blizu predsednika vlade Boruta Pahorja, čeprav naj bi Cvikl včerajšnji pogovor s Pahorjem razumel kot "dogovor o tem, da je šlo za nesporazum". Pri tem je zanimivo, da se včeraj zjutraj v kabinetu predsednika vlade še ni točno vedelo, kdaj se bosta Pahor in Cvikl sploh dobila, čeprav praviloma vedno sestankujeta dan pred četrtkovo sejo vlade. Iz vladne palače je bilo slišati, da je možnost razrešitve oziroma odstopa generalnega sekretarja vlade 70 proti 30 za Cviklov odhod.
Tiskovno konferenco ob treh popoldne naj bi Cvikl sklical na zahtevo Pahorja, da pojasni novinarjem (no, če je treba iti na tiskovno konferenco, si Cvikl ne pusti reči dvakrat), zakaj se je odločil vladi predlagati imenovanje Aleša Guliča za novega direktorja Urada za verske skupnosti, ne pa dosedanjega prvega človeka urada Draga Čeparja, kar je želel Pahor in tri največje slovenske verske skupnosti. Cvikl je novinarjem predstavil tudi famozno poročilo notranje revizije, ki naj bi onemogočilo ponovno imenovanje Čeparja. Generalni sekretar vlade je po dogovoru s Pahorjem z revizijskega poročila umaknil oznako interno, čeprav je vsebina poročila že pred dvema dnevoma kar naenkrat čudežno zašla v medije. Revizija razkriva, da pri dodelitvi pol milijona evrov srbski pravoslavni cerkvi brez javnega razpisa obstaja sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, kar naj bi zakrivila nekdanji minister za finance Andrej Bajuk in generalni sekretar Janševe vlade Božo Predalič. Nekdanji direktor Urada za verske skupnosti Čepar pa je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da dodelitev pol milijona evrov za gradnjo pravoslavnega kulturno-pastoralnega centra brez javnega razpisa ni bila sporna. Vlada je sklenila pomagati srbski pravoslavni cerkvi, urad za verske skupnosti pa je ta sklep preprosto izvedel, pravi Čepar. Cvikl pa trdi, da se je pri svoji izbiri odločal med nekdanjim poslancem Guličem in nekdanjo ministrico Mojco Kucler Dolinar. Cvikl je prepričan, da če bi se odločil za Kucler Dolinarjevo, bi "bilo manj vroče krvi nekaterih". Po njegovem mnenju revizijsko poročilo na imenovanje Guliča ni neposredno vplivalo, je pa neposredno vplivalo na to, da vladi ni predlagal Čeparja.
Po naših informacijah bo več okoli Cvikla znano danes in jutri, po seji vlade, na končno odločitev Pahorja pa naj bi vplivali tudi medijski odmevi, trdijo naši viri. Tega se očitno zaveda tudi Cvikl, ki pravi, da "vlada generalnega sekretarja imenuje na predlog predsednika vlade. Zavezan sem delu te vlade. Dokler me ne bo razrešila, bom delal korektno". Na vprašanje, ali zaupa predsedniku vlade, je Cvikl pomenljivo odgovoril, da "Pahor dela dobro, vendar so razmere zelo težke".
Cviklove težave pa niso povezane samo z afero Gulič, ampak tudi z njegovim zasebnim življenjem, ki je že davno preseglo polje zasebnosti. Vlomi njegovih, menda celo maltretiranih otrok iz prvega zakona v (bivšo) družinsko hišo na Čebelarski ulici v Ljubljani in posredovanje policije, poskusi nezakonite ograje okoli cele ulice, kar je nameraval storiti Cvikl (menda zato, ker se z Jerco Legan bojita paparacov, čeprav tabloidom sama dostavljata njune fotografije) in sobotna razkošna poroka sredi protokolarnega objekta na Brdu pri Kranju, naj bi Pahorjevi vladi po mnenju številnih analitikih v anketah javnega mnenja odnašalo dve do tri točke, kar je začelo resno skrbeti politike vseh treh vodilnih strank vladajoče koalicije. Cvikl za nameček med Socialnimi demokrati ni niti malo priljubljen. "To je nemogoča situacija," pravijo naši sogovorniki, ki ne želijo biti imenovani, da "Pahor skoraj istočasno miri nesrečne delavke Mure, ki ostajajo brez dela, generalni sekretar vlade pa se z Jerco Legan s kočijo prevaža po Brdu", kjer "živita svoje sanje", potem pa medijem pošiljata pozerske fotografije v slogu Habsburžanov. "Cvikl je v krizi srednjih let, počne totalne neumnosti in je politično mrtev, v tej državi ne bo nikoli več izvoljen v državni zbor ali na kakšno drugo funkcijo," so prepričani naši viri.
Zato naj bi se Cvikl spet oprijel ambicije, da si čimprej najde službo v tujini. V ožjih družbah to razlaga tudi Jerca Legan, ki se sicer samozavestno hvali, da ima "njen Milan" s Pahorjem "vse pošlihtano", to, kar se dogaja zdaj, pa naj bi bila po njeno samo predstava za javnost. Moj Milan lahko še zboli, skrbi Jerco Legan. Po nekaterih informacijah Cvikl po novem cilja na mesto podpredsednika EIB (Evropske investicijske banke), ki naj bi ga čez nekaj mesecev zasedel nekdanji premier in poslanec SD Tone Rop, o čemer smo na našem portalu že pisali. Imenovanje je v rokah slovenske vlade, Cvikl pa naj bi Pahorju začel ponujati sporazum; češ, postavi me v Strasbourg, kjer je sedež EIB, jaz bom pa z veseljem zapustil mesto generalnega sekretarja vlade, tako bo najboljše za vse … Rop je menda živčen, saj naj bi te govorice krožile že nekaj dni, plača podpredsednika EIB pa naj bi bila fantastična - menda okoli 20 tisoč evrov neto mesečno …
Afera Gulič je mladoporočencema Cvikl očitno sesula tudi poročno potovanje. Cvikl je na včerajšnji tiskovni konferenci novinarjem zaupal, da je "moral prekiniti dopust," Jerca Legan pa je novinarkam Lady dejala, da je po sobotni poroki "najprej na vrsti kratek obmorski oddih kot zdravilna sprostitev, za tem pa izlet do enega najbolj romantičnih evropski mest".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana M. Cvikla Boruta Pahorja Aleša Guliča Draga Čeparja andrej bajuk Janševe Božo Predalič Mojco Kucler Dolinar Jerco Legan Tone Rop

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Cvikl je politično mrtev, Jerca Legan navija za odhod v tujino