objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 28. september 2009 ob 09:48

Kaj dogaja: tiskovni predstavnik Nadškofije nekulturno meče telefon?!
Vodstvo ljubljanske cerkve še vedno trmasto molči o izginulem škofu Antonu Jamniku
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Vrh ljubljanske nadškofije še vedno trmasto molči o tem, kaj se dogaja s pomožnim škofom in direktorjem Katoliškega inštituta  Antonom Jamnikom. Kot smo že poročali, se Jamnik od aprila dalje v javnosti ne pojavlja več (bil je sicer rahlo opažen na nedavnem festivalu mladih v Stični, vendar ne v posebej vidni vlogi), po naših informacijah pa naj bi se zdravil v tujini. Kljub pisnim in ustnim zagotovilom, da nam bodo zagotovo posredovali podatke o skrivnostnem izginotju škofa Jamnika, ljubljanska nadškofija in Škofovska konference molčita, tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Matej Pavlič pa nam je v petek zjutraj, 24 ur pred začetkom osrednjega slavja ob Slomškovem letu na stadionu Ljudski vrt v Mariboru, celo nekulturno odložil telefonsko slušalko – potem ko sem ga prijazno spomnil na njegovo obljubo, da nam bo najkasneje predprejšnjo sredo pojasnil, kje je in kaj za božjo voljo počne pomožni škof Anton Jamnik. Menda ga je zmotil članek, ki smo ga o "izginotju" škofa Jamnika objavili po tem roku. Zaradi nenavadne reakcije mladega gospoda Pavliča smo pri vodstvu ljubljanske nadškofije tudi pisno protestirali.
Zanimivo, ampak informacij o tem, kaj se v resnici dogaja z Jamnikom, ne uspeva pridobiti niti tistim novinarjem, ki so neprimerno bolje polinkani z vrhom RKC kot moja malenkost. No, tudi oni so slišali govorice, da se škof zdravi zaradi alkoholizma. Kljub temu mi je uspelo priti do novih zanimivosti o "liku in delu" škofa Jamnika; uradnih in povsod dostopnih biografskih podatkov pač ne bomo ponavljali.
Anton Jamnik je po treh letih službovanja v Kočevju, kjer je bil kaplan, postal precej prepoznaven tajnik zdaj že pokojnega in legendarnega slovenskega nadškofa Alojzija Šuštarja, in to v prelomnih časih osamosvajanja, tja do leta 1994. Na Škofijski gimnaziji (prej omenjeni tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Matej Pavlič je bil dijak prve generacije škofijskih gimnazijcev) je bil profesor verskega pouka in pozneje filozofije. Na gimnaziji je bil menda pravi car, na osebnem in študijskem nivoju. Bil je tudi asistent na teološki fakulteti in po končanem doktoratu še docent za filozofijo. Ker se je izobraževal tudi v Angliji, je – po pripovedovanju enega od njegovih študentov – v svoje delo vnašal anglosaksonske metode, zato je bil nekoliko drugačen od tradicionalnih profesorjev. Na živce, denimo, mu je šlo dudlanje na pamet. Potem je postal direktor Zavoda sv. Stanislava, kjer je bil že prej zaposlen (tja spada tudi škofijska gimnazija), namesto Boruta Koširja, ki so ga umaknili s te funkcije.
Po nekaterih informacijah naj bi se takrat "začel Jamnikov propad". Ko je – očitno po volji nadškofije – postal direktor, so ga obremenili s kopico administrativne navlake, ki je Jamnik menda nikoli ni maral. Zaradi obilice dela se je nehal ukvarjati s svojo študentsko skupino. Toda forsirali so ga še naprej. Uvrstili so ga tudi med škofovske kandidate, kar je sprožilo njegovo škofovsko imenovanje, ravno ob stoti obletnici Zavoda sv. Stanislava. Na proslavi v Cankarjevem domu, novembra 2005, kjer je bil slavnostni govornik tedanji predsednik vlade Janez Janša, je bil Jamnik videti precej nervozen in zaskrbljen. Takrat je že vedel, da odhaja na novo delovno mesto; kot pomožni škof je dobil tudi funkcijo generalnega vikarja ljubljanske nadškofije. Mnogi poznavalci cerkve so prepričani, da so ga preveč obremenili in hkrati od njega zelo veliko pričakovali.
Tudi to, da ima oba brata na vplivnih pozicijah (spomnimo: Alojz Jamnik je član uprave Nove Ljubljanske banke, Janez Jamnik pa je eden od vodilnih direktorjev v SCT), nanj bojda ni preveč dobro vplivalo. Menda zato, ker so mu pripisovali odgovornost za povezavo med vrhom slovenske katoliške Cerkev in razvpitim gradbenim tajkunom Ivanom Zidarjem.
Medklic: Alojza Jamnika v novi sestavi uprave NLB skoraj zanesljivo ne bo več. Eni celo govorijo, da bi ga morali procesuirati.
Nekateri študentje na teološki fakulteti so škofu Jamniku očitali, da je hinavski, medtem ko drugi niso bili takšnega mnenja. Je pa za svojo študentsko skupino "rihtal" poceni izlete in jih večkrat tudi sam financiral. Moji viri še trdijo, da ni (bil) egoist, ampak človek na mestu.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Antonom Jamnikom Matej Pavlič Alojzija Šuštarja Boruta Koširja Janez Janša Alojz Jamnik Janez Jamnik Ivanom Zidarjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj dogaja: tiskovni predstavnik Nadškofije nekulturno meče telefon?!