objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 30. september 2009 ob 07:15

Kramberger nazaj v Telekom, skupaj s T-2, nadškof Stres pa kliče Vatikan
Tretji največji slovenski telekomunikacijski operater T-2 se menda utaplja v dolgovih
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Maja letos je minilo pet let od ustanovitve družbe T-2, za katero nekateri pravijo, da "je jasno samo to, da nič ni jasno". Po številu naročnikov je T-2 tretji največji telekomunikacijski operater v državi, vendar mu kljub nizkim cenam na tržišču ni uspel preboj v tolikšni meri, kot so ga načrtovali. Prav tako nikoli ni resno ogrozil tržnega položaja Telekoma. Večinski lastnik T-2 je po zadnjih podatkih Zvon Ena, ki ga vodi Simon Zdolšek, največji manjšinski (8-odstotni) lastnik pa je Finetol. Toda Zvonu Ena, predvsem zaradi recesije in posameznih nedonosnih naložb, gorijo tla pod nogami, zato že nekaj časa mrzlično išče kupca za T-2. Vendar pravega zanimanja za nakup telekomunikacijske družbe T-2 ni.
Kapital družbe T-2, na podlagi dostopnih podatkov iz letošnjega aprila, znaša 76 milijonov evrov; na drugi strani pa smo iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi bila družba zadolžena za vsaj 120 milijonov evrov. Kredite ima najete v glavnem pri Novi Ljubljanski banki, okoli 90 milijonov evrov pa naj  bi T-2 dolgovala številnim upnikom, med njimi Smartcomu, Nokii, Gratelu, Teleingu, Istrateleingu in še nekaterim drugim podjetjem. Vodstvo T-2 sicer korektno poravnava bančne obresti do NLB, toda podatki o kreditnih poslih so velika poslovna skrivnost. Glede na finančno stanje podjetja bi bili vsekakor zanimivi, če bi nam jih seveda uspelo razkriti. Po naših informacijah pa velika zadolženost T-2 resno skrbi tako upnike kot banke.
Znano je, da s kapitalom celjske, mariborske in murskosoboške škofije upravlja ekonom mariborske nadškofije in predsednik uprave Gospodarstva Rast Mirko Kraševec. Prav te škofije so tudi večinske lastnice Holdinga Zvon Ena, ta pa je skoraj 90-odstotni lastnik družbe T-2. Najvplivnejši mož v T-2 je Miran Kramberger, nekdanji direktor Siola in bivši član uprave Telekoma. Kramberger v T-2 nima nobene formalne funkcije, čeprav o vsem odloča on. Je človek iz ozadja in član stranke Nova Slovenija, ki so mu novinarji spomladi leta 2004, nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, v primeru zmage desne politične opcije napovedovali odlično kariero. Postal naj bi minister Janševe vlade, ali (vsaj) predsednik uprave Telekoma. Po zmagi liderja SDS Janeza Janše pa se je zgodilo ravno obratno: Janša mu ni dal ničesar, še bolj čudno, Kramberger je moral Telekom celo zapustiti. Zakaj, ne ve nihče, o tem še vedno skrivnostno molčita Janša in nekdanji predsednik NSi Andrej Bajuk; ve pa se, da je Kramberger reševal Bajukovo stranko in nekoč cerkveno televizijo TV3. V javnost je pricurljalo samo to, da je Kramberger odličen poznavalec telekomunikacij, menda pa nima vodstvenih in komercialnih sposobnosti.

Miran Kramberger (nekateri mediji pišejo, da je sorodstveno povezan z mariborskim škofom Francem Krambergerjem, kar oba Krambergerja doslej nista potrdila niti zanikala) se je za nekaj časa previdno umaknil na svojo kmetijo v Jarenini (okolica Maribora), vendar je iz datuma ustanovitve T-2 razvidno, da je bil v času ustanovitve družbe (11. maja 2004) Miran Kramberger še vedno zaposlen na Telekomu.
Čeprav se je cerkev projekta T-2 lotila zelo resno, se je izkazalo, da je bil to zanjo prevelik zalogaj, ali pa so bili njeni strategi pretirano kratkovidni in skopi, zato ji projekt polzi med prsti. Cerkev je finančno omagala na pol poti. Naši viri celo trdijo, da naj bi bila slovenska cerkev zaradi T-2 in podobnih projektov na robu finančnega bankrota (vsaj kar zadeva prej naštete tri škofije), kar pa je za poznavalce cerkvenih financ skoraj neverjetno. Da bi stvar rešili, so se januarja letos na tajnem sestanku zbrali vodilni slovenski škofje in odločili, da v igro vstopi nekdanji celjski škof Anton Stres, znan tudi kot vodilni škof vplivne Škofovske konference in predsednik Komisije za pravičnost in mir. Stres, ki je februarja letos postal tudi pomožni mariborski nadškof, je na pomoč poklical Vatikan, predvsem za posredovanje pri tujih bankah. T-2 naj bi kupovali Nemci, Avstrijci in Italijani, vendar neuspešno. Škof Stres tudi ni preveč naklonjen Miranu Krambergerju, še najmanj pa formalnemu direktorju družbe T-2, Matevžu Turku, ki ga je Kramberger pripeljal iz Siola. Toda zamenjavi Turka, ki naj bi ga po novem zamenjal Uroš Rožič, odstopljeni predsednik uprave DSU,  ki je trenutno kadrovsko parkiran na Zvonu Ena, se je uprl ravno Kramberger. Naši viri trdijo, da se noben sestanek, povezan z družbo T-2, v visokih cerkvenih krogih ne zgodi brez Krambergerja, čeprav ni znano, s kom naj bi Kramberger sploh imel podpisano pogodbo. Po nekaterih informacijah banke in upniki zahtevajo Krambergerjev umik iz poslovanja T-2, in posledično zamenjavo Matevža Turka, toda Krambergerja nekateri vplivneži v cerkvi očitno ne dajo. Tudi vse tri škofije premorejo dovolj imetja, da bi pri bankah dosegle premostitvene kredite za poplačila upnikom; tega niti ne zanikajo, toda pod pogojem, da pride do zamenjave vodstva T-2. Kako je možno, da Kramberger tako subtilno obvladuje vrh slovenske katoliške cerkve, lahko samo ugibamo.
Naši viri trdijo, da naj bi Miran Kramberger v zadnjem času lobiral pri nekdanjemu premierju in poslancu Socialnih demokratov Tonetu Ropu in celo Golobičevi stranki Zares, menda zato, da bi prišel v novo Telekomovo upravo. Zraven pa naj bi pod okrilje Telekoma pripeljal nič več in nič manj kot "njegovo osebno zgodbo" T-2, čeprav bi to skoraj zanesljivo povzročilo precejšnjo negativno reakcijo Evropske Unije, pač zaradi monopolnega položaja državnega Telekoma.
Mimogrede, Zvon Ena za najem novih kreditov menda nima velikih možnosti, ker naj bi bil "tajkunsko povezan z NFD Holdingom", oziroma Stanetom Valantom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Simon Zdolšek Mirko Kraševec Miran Kramberger Janeza Janše andrej bajuk Anton Stres Matevžu Turku Uroš Rožič Tonetu Ropu Golobičevi Stanetom Valantom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kramberger nazaj v Telekom, skupaj s T-2, nadškof Stres pa kliče Vatikan