objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 9. oktober 2009 ob 09:32

Zdaj pa na delo: novi šef Dela Giacomelli premagal Ribariča in Pavlina
Imeni favoritov, Jurija Giacomellija in Petra Ribariča, naj bi podpredsedniku nadzornega sveta Dela Robertu Šegi svetoval prvi človek Mercatorja Žiga Debeljak
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Največja časopisno-založniška hiša v državi je le dobila novega predsednika uprave; to je včeraj postal Jurij Giacomelli, nekdanji direktor časnika Finance, nazadnje pa je delal kot direktor podjetja Gorenje Design Studio, katerega lastniki so Gorenje (kot večinski lastnik), Trimo iz Trebnjega, agencija Pristop in podjetje Janeza Škrabca Riko.
Imenovanje Giacomellija se je na seji nadzornega sveta Dela zgodilo soglasno, vsa stvar pa je bila po naših informacijah končana že v ponedeljek dopoldne na sedežu družbe Profil, na Parmovi 53 v Ljubljani. Profil je „headhuntersko“ iskal novega prvega človeka Dela, na podlagi njihove short liste pa je posebna komisija Dela, sestavljena iz dveh članov nadzornega sveta (nove prve nadzornice Marjete Zevnik in predstavnika zaposlenih, novinarja Braneta Piana) ter zunanjega strokovnjaka Marka Milosavljeviča s Fakultete za družbene vede, na sedežu Profila opravila odločilne intervjuje z menda tremi kandidati. Poleg Giacomellija sta bila (ne)preverjeno poklicana še Peter Ribarič, član uprave finančne družbe Poteza, in Branko Pavlin, predsednik uprave konkurenčne časopisne hiše Dnevnik.
To, da se je slednji tako izpostavljeno potegoval za prvega človeka konkurenčnega podjetja (čeprav je nekaj zadnjih dni preživel v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk), je na poslovni sceni mnoge zelo presenetilo. Pavlin naj bi Dnevnik sicer že nekaj časa zapuščal; tako se je pred nekaj meseci v zakulisju potegoval tudi za novega generalnega direktorja Kliničnega centra, čeprav je to javno zanikal in prijave na razpis pozneje ni oddal. Pavlin sicer velja za dobrega menedžerja v fazi klestenja stroškov, ni pa tako imenovani razvojni menedžer. Določene težave ima tudi v komunikaciji z novinarji in uredniki, kar naj bi se trenutno dogajalo na relaciji med Pavlinom in novim odgovornim urednikom časnika Dnevnik Alijem Žerdinom. Pavlin si je po naših informacijah že nekajkrat prizadeval oditi iz Dnevnika, med drugim za direktorja Term Čatež in direktorja Marine Portorož, vendar ga Bojan Petan, predsednik uprave DZS, ni spustil ne tja in ne drugam. Pavlina naj bi po pisanju nekaterih medijev pri kandidiranju za prvega človeka Dela podpiral predsednik Zaresa Gregor Golobič.
Do konca prejšnjega tedna si je za mesto predsednika uprave Dela prizadeval tudi odgovorni urednik časnika Delo in medijski direktor Delove hiše Darijan Košir. Menda je videl varianto, po kateri bi on postal direktor, novi odgovorni urednik časnika Delo pa Brane Piano. Toda Košir – realno gledano – za to ni imel nobenih možnosti, čeprav je celo "dirkal od sprejema na sprejem, dogodka na dogodek", kar je značilno za celo vrsto ljudi, ki se v določenem trenutku potegujejo za kakšno funkcijo ali službo. Košir namreč tega doslej ni počel, vsaj ne v takšni meri. Nekateri pa menijo, da je bila Koširjeva kandidatura bolj namenjena utrjevanju njegove pozicije odgovornega urednika, ki visi na zelo tanki nitki. Predvsem zato, ker se je blamiral s celo vrsto pisanj in uvodnikov na prvi strani Dela, kjer je do konca branil prejšnjega lastnika Dela in razvpitega tajkuna Boška Šrota; uvodnike naj bi pisal direktno po diktatu bivše šefice Dela in Šrotove zaupnice Andrijane Starina Kosem, kar je povzročilo totalno izgubo Koširjevega ugleda med kolegicami in kolegi novinarji v Delovi hiši. Zato bo pričakovana Koširjeva zamenjava potrebna predvsem zaradi "notranjega novinarskega očiščenja", trdijo naši viri na Delu, saj Košir nižje res ni mogel pasti, so prepričani Delovi novinarji. S posameznimi kadrovskimi zamenjavami si je Košir nakopal tudi kopico osebnih zamer. Kljub temu pa Košir menda računa, da se bo obdržal s pomočjo kobajagi zelo dobrih odnosov s prvo nadzornico Marjeto Zevnik. Po koncu včerajšnje seje nadzornega sveta je Košir stisnil roko Giacomelliju in ga peljal pogledat nove prostore integrirane redakcije.
V zadnji fazi naj bi se vodilni nadzorniki Dela odločali med Giacomellijem in Ribaričem. Naši viri trdijo, da naj bi oba favorita usodno prišepnil novi podpredsednik nadzornega sveta Dela Robert Šega, menda na podlagi sugestije predsednika uprave Mercatorja Žige Debeljaka. Šega je namreč predsednik nadzornega sveta Mercatorja, z Debeljakom pa sta v zadnjem letu dni skupaj (z)držala fronto proti Bošku Šrotu. Mimogrede, spomnimo se silovitih medijskih napadov Koširjevega Dela proti Debeljaku, ko se je slednji resno uprl Šrotu; tudi to naj bi v Delu zrežirala ASK in Košir, na podlagi dogovora z Boškom Šrotom. Giacomelli in Debeljak sta bila študijska kolega na MBA, Ribarič pa je bil celo Debeljakova poročna priča. V tehtanju med Ribaričem in Giacomellijem je v korist slednjega najverjetneje prevagalo dejstvo, da je že posloval v medijih, medtem ko je Ribarič predvsem finančnik. Čeprav je tudi Ribarič nekaj časa delal v ljubljanskem brezplačniku City Magazin.
Novi predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli se bo moral spopasti predvsem z nenehnim padanje naklade časnika Delo, v zadnjem letu dni pa je dramatično padla tudi prodana naklada Slovenskih novic, ki so očitno potrebne temeljite prenove; ko je na Delo prišla ASK, je mesto urednika Novic ponujala Branetu Pianu. Za Delo pa je še posebej problematično dejstvo, da je Delo.si, poleg Mladine.si, tako rekoč edini večji medijski spletni portal, ki mu že dlje časa presenetljivo (ali pa tudi ne) pada obiskanost.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurij Giacomelli Janeza Škrabca Marjete Zevnik Braneta Piana Marka Milosavljeviča Branko Pavlin Alijem Žerdinom Bojan Petan Gregor Golobič Darijan Košir Boška Šrota Andrijane Starina Kosem Robert Šega Žige Debeljaka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zdaj pa na delo: novi šef Dela Giacomelli premagal Ribariča in Pavlina