objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 13. oktober 2009 ob 08:20

Tri kandidate in eno kandidatko za šefico Darsa zakuhal minister Vlačič
Mateja Duhovnik proti Vinku Možetu, to je zdaj vprašanje. Dušan Mežnar in Boris Stefančič že odpadla, je pa slišati, da se bodo morali nadzorniki Darsa vendarle odločiti. Imenovanje ali odstop?!
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Izbor novega predsednika ali predsednice uprave Darsa se vedno bolj zapleta, pravzaprav nastaja že zmeda. Potem ko so člani nadzornega sveta Darsa, na čelu z začasnim predsednikom Iztokom Klančnikom (bivša prva nadzornica in vršilka dolžnosti predsednice uprave Mateja Duhovnik se poteguje za šefico uprave), prejšnji torek na vlado poslali imena in priimke štirih kandidatov, namesto da bi se korektno in funkcijam primerno odločili za enega, je vlada žogico vrnila nazaj. Danes naj bi tri kandidate (Vinka Možeta, Dušana Mežnarja in Borisa Stefančiča) in kandidatko Duhovnikovo pretresala vladna komisija za kadrovska in administrativna vprašanja pod vodstvom generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla.


Toda situacija je skrajno komplicirana in napeta. Po nekaterih informacijah naj bi za Duhovnikovo na seji nadzornega sveta glasovali Klančnik in oba predstavnika zaposlenih, Darij Barilla, ki je med nadzornike prišel iz kvote ministrstva za promet (podobno kot Klančnik) naj bi podprl Možeta, nadzornik Tomaž Mencinger (predstavnik ministrstva za finance) pa naj bi podprl Stefančiča. Ker je Duhovnikova tako dobila tri glasove (od petih članov nadzornega sveta), se je znašla na vrhu seznama, ki ga je Klančnik poslal vladi. Klančnik je medijem že povedal, da naj bi člani nadzornega sveta "glasovali po kandidatih in nato dosegli soglasje, da na vlado pošljejo predlog z vsemi kandidati,“ kar pa očitno le deloma ustreza resnici. Iz zanesljivih virom smo namreč izvedeli, da naj bi Klančnik med sejo nadzornega sveta telefoniral ministru za promet Patricku Vlačiču in mu sporočil, da med nadzorniki ni soglasja glede kandidata za novega šefa uprave, zato vrli nadzorniki ne vedo, kaj storiti. Minister Vlačič, ki je znova dokazal svojo "opravilno nesposobnost" in bizarni ministrski domet, je bil tisti, ki je Klančniku nonšalantno rekel, naj potem na vlado pošljejo kar vse štiri kandidate. Zaradi Vlačičevega soglasja vlada tudi ni mogla nadzornikom Darsa enostavno (za)vrniti vse štiri predloge, če so jih nadzorniki na vlado poslali z dovoljenjem ministra. Klančnik pravi, da je "vlada sklep nadzornega sveta očitno sprejela,“ saj na Darsu, vsaj do četrtka, "niso prejeli nobene dodatne zahteve vlade za njegovo obrazložitev.“
Kar zadeva posamezne kandidate, pa naj bi bilo zadnje razmerje sil približno takšno: Boris Stefančič, svetovalec AT Kearneya, velja za outsiderja in nima prav nobenih možnosti. Dušana Mežnarja, direktorja Tovarne vozil Maribor (TVM), znanega kot pribočnika Zdenka Pavčka, prvega človeka družbe Viator&Vektor in predsednika Gospodarske zbornice Slovenije, naj bi sprva podpiral minister Vlačič; ko pa se je izvedelo, da je Mežnar njegov sorodnik (Vlačičeva mama namreč prihaja iz Koroške), naj bi se Vlačič ustrašil in umaknil v ozadje ter po novem podpiral Možeta. Pavček je Mežnarja sicer poskušal spraviti že na mesto predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe. Simona Dimic, šefinja kabineta predsednika vlade, nam je zanikala pisanje nekaterih medijev, da ona forsira Mežnarja, in trdi, da ga sploh ne pozna. Možeta naj bi, poleg Vlačiča, podpiral tudi minister za finance Franci Križanič, pa tudi generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec, trdijo naši viri. Vinko Može, nekdanji dolgoletni direktor Aerodroma Ljubljana (tam je še vedno zaposlen kot svetovalec), se je na lanskih parlamentarnih volitvah neuspešno potegoval za poslanca, po zmagi levosredinske koalicije pa so ga nekateri videli v stolčku novega generalnega direktorja policije ali državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, vendar sta obe funkciji pripadli LDS. Da bo Može eden od glavnih kandidatov za novega šefa Darsa, smo na našem portalu zapisali že pred nekaj meseci, za Možetom pa naj bi stala tudi dva vplivna lobista iz orbite Socialnih demokratov, Janez Kocijančič in Janez Zemljarič. Vendar tudi Duhovnikova ni čisto brez podpore nekaterih krogov v SD; saj naj bi "dala skozi šolo Jožke Hegler“, dolgoletne šefice Stanovanjskega sklada v Ljubljani in dokaj vplivne članice Socialnh demokratov.
Mateja Duhovnik, ki je še pred nekaj tedni veljala za absolutno favoritinjo za novo predsednico uprave Darsa, je nad ministrom Vlačičem menda strašno razočarana. Tako rekoč jo je prosil, naj kandidira, pred desetimi dnevi pa naj bi ji dejal, da je "prišlo do sprememb" in pri tem gledal v tla. Po naših informacijah naj bi Duhovnikovo kot kandidatko začeli rušiti potem, ko naj bi nekaterim lobijem postalo bolj ali manj jasno, da kot šefica uprave ne bo pristala na imenovanja članov uprave, ki so jih vsiljevali lobiji in posamezniki. Tako naj bi med drugim zavrnila bodoče imenovanje Dragiše Lazareviča, nekdanjega vodilnega uslužbenca podjetja Tehnoing, po novem svetovalca generalnega direktorja Slovenskih železnic, ki ga je na železnicah zaposlil nekajmesečni direktor Matic Tasič, na predlog predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic Andreja Godca.
Spomnimo: Andrej Godec je direktor Direkcije za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo. Ta pa vodi javne razpise, na katerih posle dobivajo tudi podjetja, ki so z njim tako ali drugače povezana z Godcem. Modernizacijo odseka Divača-Koper, vredno 65 milijonov evrov je dobila dunajska družba Swietelsky Baugesellschaft mbH ZNL Banhbau, skupaj s slovenskim podjetjem CMC iz Celja. Andrej Godec pa je bil pred prihodom v Direkcijo zaposlen kot direktor podjetja Tehnoing inženiring, ki je v 100-odstotni lasti prav zmagovalca CMC; Lazarevič pa je bil eden vodilnih uslužbencev Tehnoinga. Primer Lazarevič naj bi dokazoval, da se pri lobiranju okoli nove uprave Darsa, najverjetneje ob ministru Vlačiču, pojavljajo isti ljudje, ki so preko Vlačiča na direktorski stolček Slovenskih železnic pripeljali prevaljskega župana Tasiča.
Ko naj bi se izkazalo, da Mateja Duhovnik do teh lobijev ne bo preveč ustrežljiva, se je začela njena diskreditacija. Med drugim naj bi ji očitali, da je zaposleni na Darsu ne marajo, proti Duhovnikovi pa naj bi bil tudi delavski direktor Darsa Alojz Ratajc. To pa očitno ni res. Predsednik vlade Borut Pahor je po naših informacijah že pred nekaj tedni prejel dopis zaposlenih na Darsu, kjer pišejo, da Duhovnikovo podpirajo, elektronsko sporočilo s podobno vsebino pa je v petek dopoldne Pahorju poslal še Ratajc. Sestavni del spletk naj bi bil tudi članek v poslovnem časniku Finance, kjer je pred sejo nadzornega sveta Darsa pisalo, da bi imenovanje Duhovnikove za novo predsednico uprave še najbolj ustrezalo gradbenemu tajkunu Ivani Zidarju; ve se namreč, da je Zidar neprimerno bolj naklonjen Možetu. Nenazadnje, kdo pa je največ gradil na letališču Brnik, ko je bil direktor Može? Zidarjev SCT, vendar.
Po drugi strani naj bi bil Pahor proti imenovanju Možeta, iz načelnih razlogov tako imenovanega "nepolitičnega kadrovanja". Naši viri sicer trdijo, da pri Pahorju, kar zadeva Možeta, ni več rdeče luči, ampak tudi zelene ne, prižgana naj bi bila samo rumena. Kar zadeva vladno koalicijo, pri imenovanju Možeta menda najbolj vztrajajo v stranki DeSUS, medtem ko naj bi bili v LDS in Zares bolj naklonjeni Duhovnikovi.
Zaenkrat še tudi ni čisto jasno, kaj vse se lahko zgodi na današnji seji Cviklove kadrovske komisije; no, Cvikl naj bi bil po naših informacijah bolj naklonjen Možetu kot Duhovnikovi. Komisija, ki vrši kadrovske priprave za seje vlade, namreč nima vsebinskih pristojnosti; ali drugače, Cviklova komisija teoretično ne more selekcionirati posameznih kandidatov na podlagi primernosti, ampak ugotavlja formalne pogoje. Nemogoče je tudi pričakovati, da bi skozi komisijo šel predlog Darsa, da se na četrtkovo sejo vlade ponovno uvrstijo vsi trije kandidati in ena kandidatka. Je pa možno, da bi ime kandidata za novega šefa Darsa na sejo uvrstil pristojni resorni minister – mimo vladne komisije. Takšno pristojnost ima, vendar je uporaba te možnosti zelo redka. Naši viri blizu Pahorja trdijo, da predsednik vlade vztraja na imenovanju enega kandidata, kar mora opraviti nadzorni svet Darsa. Če tega nadzorniki niso sposobni storiti, naj odstopijo, pravijo viri iz Pahorjevega kabineta.
Konec tedna pa je bilo moč slišati tudi varianto, ki bi zanesljivo zadovoljila Matejo Duhovnik in Vinka Možeta. Pri morebitni rekonstrukciji Pahorjeve vlade bi Duhovnikova namreč lahko postala nova ministrica za promet, Može pa šef Darsa ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Iztokom Klančnikom Mateja Duhovnik Vinka Možeta Dušana Mežnarja Borisa Stefančiča Milana M. Cvikla Darij Barilla Tomaž Mencinger Patricku Vlačiču Zdenka Pavčka simona dimic Franci Križanič Uroš Jauševec janez kocijančič janez zemljarič Jožke Hegler Dragiše Lazareviča Matic Tasič Andreja Godca Alojz Ratajc Ivani Zidarju

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tri kandidate in eno kandidatko za šefico Darsa zakuhal minister Vlačič