objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 16. oktober 2009 ob 09:06

Oddahnil si je: minister Vlačič se je za Duhovnikovo odločil že v sredo
Precej slabe volje na sedežu Socialnih demokratov, Vinko Može predvidoma v novo upravo Darsa
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko jo je vlada imenovala za novo predsednico uprave Darsa, je Mateja Duhovnik novinarje, fotografe in snemalce vidno zadovoljna ter nasmejana sprejela pred ljubljanskim sedežem družbe za avtoceste na Dunajski 7. Takoj je povedala, da je imenovanje "ni presenetilo" in da se bo v vlogi prve dame Darsa razvpitim "gradbenim lobijem postavila po robu". Globokih rezov na Darsu pa ne pričakuje. Mandat predsednice uprave Darsa bo Duhovnikova uradno začela takoj danes.
Tehnično gledano Duhovnikovo včerajšnje imenovanje res ni presnetilo, kajti minister za promet Patrick Vlačič ji je to zaupal že v sredo dopoldne, ko sta se srečala v državnem zboru, na seji odbora za promet. Po naših informacijah naj bi se Vlačič, potem ko ji je to povedal, močno oddahnil, saj naj bi bil pod hudimi pritiski. Nanj naj bi pritiskali številni vplivni Socialni demokrati in nekateri drugi lobisti, ki naj bi zahtevali imenovanje Vinka Možeta, nekdanjega dolgoletnega direktorja Aerodroma Ljubljana in nesojenega poslanca SD, Vlačič pa naj bi spet igral dvojno igro, podobno tisti na Slovenskih železnicah. Takrat se je javno distanciral od kadrovanja predsednika uprave, v dejansko pa je od članov nadzornega sveta izsilil imenovanje prevaljskega župana Matica Tasiča, kar je minulo soboto v intervjuju za časnik Dnevnik lepo razkril nekdanji član nadzornega sveta Peter Kraljič. Tokrat je Vlačič sprva sam nagovarjal Duhovnikovo naj kandidira, potem pa se je – očitno pod pritiski stranke in lobistov – od nje distanciral in začel forsirati Možeta.
Po naših informacijah naj bi se Vlačič za Duhovnikovo odločil potem, ko naj bi mu predsednik vlade Borut Pahor dal jasno vedeti, da prevzema polno odgovornost za imenovanje novega šefa uprave Darsa, po fiasku na seji nadzornega sveta Darsa, kjer so člani nadzornega sveta Darsa -  s telefonskim soglasjem ministra Vlačiča - na sejo vlade poslali imena štirih kandidatov, pa naj se vlada sama odloči. Po nekaterih informacijah se je včeraj, tik pred sejo vlade, korespondenčno zbral nadzorni svet Darsa in se na hitro (ne pa tudi soglasno) opredelil za Duhovnikovo. Vlačič pa naj bi "intimno ocenil", da bi bilo imenovanje Vinka Možeta zanj (Vlačiča) prevelik riziko.
Je pa napoved imenovanja Mateje Duhovnik v sredo popoldne povzročila precej slabe volje v poslanski skupini in na sedežu Socialnih demokratov. Zato so – predvsem od tam - hitro pridrvele informacije, da naj bi Može postal član uprave Darsa in celo desna roka Mateje Duhovnik. Število in imena članov uprave naj bi Duhovnikova nadzornemu svetu sicer predlagala v naslednji tednih.
Nova predsednica uprave Darsa naj bi najprej odločila o podpisu pogodbe s konzorcijem CPM (Cestno podjetje Maribor) - Alpine Bau o gradnji predora Markovec. Pogodba s CPM, ki je na zadnjem razpisu s ponudbo v višini 64,5 milijona evrov premagal SCT, naj bi podpisali v kratkem, predor Markovec pa naj bi izvajalci predali leta 2012. Nekateri namigujejo, da naj bi bila kandidatura Možeta povezana z lobiranjem razvpitega prvega človeka SCT Ivana Zidarja, ki naj bi hotel doseči razveljavitev razpisa za gradnjo predora Markovci, saj naj bi na morebitnem novem razpisu posel zanesljivo dobil njegov SCT.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mateja Duhovnik patrick vlačič Vinka Možeta Matica Tasiča Peter Kraljič Borut Pahor Ivana Zidarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Oddahnil si je: minister Vlačič se je za Duhovnikovo odločil že v sredo