objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 28. oktober 2009 ob 07:11

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!
Njegova dokumentacija naj bi bremenila Gregorja Golobiča, Miho Kozinca in nekatere druge sopotnike Janeza Drnovška
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah naj bi v javnosti kmalu zaokrožila poslovna in politična dokumentacija pokojnega poslovneža Petra Rigla, nekdanjega zaupnika bivšega predsednika LDS, vlade in države Janeza Drnovška. Dokumentacija naj bi močno (o)bremenila posamezne Drnovškove politične sopotnike iz devetdesetih let, med njimi nekdanjega generalnega sekretarja LDS in zdajšnjega ministra za visoko šolstvo ter predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, bivšega pravosodnega ministra in predsednika odvetniške zbornice Miho Kozinca in nekatere druge tedanje vidne liberalne demokrate, pa tudi poslovneže, denimo Borisa Pesjaka, predsednika uprave Factor banke.
Spomnimo: Peter Rigl je pred nenadno smrtjo (umrl je 18. septembra 1999 med igranjem golfa na Bledu, tri dni potem, ko je proslavil abrahama) veljal za glavnega finančnika LDS in enega od najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov. Rigl je kariero začel v Smeltu, kjer se je povzpel do drugega človeka firme, po sporu z generalnim direktorjem Smelta Jožetom Žagarjem pa je Smelt zapustil in postal podpredsednik švicarske družbe Copechim ter šef njihove podružnice za Balkan.

Na Riglovem pogrebu na ljubljanskih Žalah se je zbralo veliko število znanih slovenskih obrazov iz političnega in poslovnega življenja, na posebno prošnjo Gregorja Golobiča pa je pogreb režiral nihče drug kot sedanji odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenije Petar Radović.
Po Riglovi smrti se je vnel hud spopad za njegovo dediščino, ki naj bi bila vredna več deset milijonov tedanjih nemških mark (med Riglovim premoženjem so bili poslovni prostori, elitno meščansko stanovanje na Wolfovi ulici ter počitniška hiša v Portorožu), čeprav natančne številke nikoli niso pricurljale v javnost. Na eni strani je bila njegova zadnja življenjska sopotnica Paola Mariani, nekdanja varnostnica hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, skupaj s poslovnežem Vladimirjem Poličem (Rigl in Polič sta skupaj ustanovila komercialno televizijo Kanal A) in njegovo ženo Liljano Polič, na drugi strani pa Riglova hčerka Mina Krajnc. Po številnih zapletih (vmes je poseglo tudi ljubljansko tožilstvo, ki je Marianijevo in zakonca Polič obtožilo ponarejanja listin) se je spor za dediščino končal novembra 2003, ko sta Paola Mariani in Mina Krajnc podpisali sodno poravnavo in si premoženje razdelili na dvoje.
Gregor Golobič je v reviji Ampak o Petru Riglu dejal, da ni bil siva eminenca LDS, saj naj bi z LDS sodeloval sorazmerno kratko obdobje. Po Golobičevem mnenju je bil Rigl hvaležen material za gradnjo nekega mita, ker je izhajal iz Smelta, nekakšnega slovenskega Genexa, in to v času, ko se je povsod videlo dolgo roko tako imenovane udbomafije, Rigl pa naj bi v teh zgodbah tudi sam užival.


Slikar Jure Jurček Cekuta, eden od podkupovanja osumljenih lobistov v aferi Patria, nekdanji prijatelj Janeza Drnovška, je zelo dobro poznal tudi Petra Rigla. Prav v Cekutini hiši je Rigl, na eni od zabav, kjer je bil tudi Drnovšek, spoznal Zagrebčanko Paolo Mariani, ki je tja prišla kot Mesićeva varnostnica. No, Cekuta nam je povedal, da o Riglovi dokumentaciji, ki naj bi kmalu zaokrožila, ne ve ničesar.
Mimogrede, Cekuta, ki se pripravlja na otvoritev svoje razstave v Miamiju, naj bi lobiral še na enem velikem projektu, satelitskem cestninjenju v Sloveniji. Naši viri trdijo, da si za ta posel prizadeva podjetje Kapsch iz avstrijskega Gradca, v sodelovanju s Tehnopolisom iz Celja, ki ga vodi Boris Klančnik. Poleg Cekute, ki naj bi poznal direktorja Kapscha Franza Semmernegga, naj bi za Avstrijce in Celjane lobiral tudi Mojmir Ocvirk, partner ljubljanske oglaševalske agencije Imelda Ogilvy, ki je blizu nekaterim krogom iz Zares in LDS.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Rigla Janeza Drnovška Gregorja Golobiča Miho Kozinca Borisa Pesjaka Jožetom Žagarjem Petar Radović Paola Mariani Stipeta Mesića Vladimirjem Poličem Liljano Polič Mina Krajnc Jure Jurček Cekuta Boris Klančnik Franza Semmernegga mojmir ocvirk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!