objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 29. oktober 2009 ob 07:15

Economist mi je dal prav: svoboda medijev pada zaradi tožb proti novinarjem
Po mnenju Economista je Sloveniji najbolj problematično kazensko preganjanje novinarjev in urednikov
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Konec prejšnjega tedna je debatam ob dramatičnem padcu medijske svobode v Sloveniji (po podatkih mednarodne organizacije Novinarji brez meja je Slovenija na svetovni lestvici "medijske nesvobode" pristala na neslavnem 37. mestu, celo za Namibijo) svoj piskrček pristavil še poslanec stranke Zares Franco Juri. Žal in žalostno pa je njegova izjava čisto navadno politikantstvo: medijska svoboda naj bi pri nas zdrsnila zaradi mobinga na RTV Slovenija in cenzure televizijske oddaje Hri-bar. Kaj bolj neumnega in deplasiranega Juri res ni mogel izreči (za nameček je bizarno dodal, da njegova strankarska kolegica in ministrica za kulturo Majda Širca zato spreminja zakon o RTV in zakon o medijih); tako se je Juri postavil ob bok predsedniku Društva novinarjev Slovenje Gregi Repovžu, ki si ostanke svojega ugleda zapravlja iz tedna v teden, ko se pač oglasi. Po Repovževo je svoboda medijev v Sloveniji letos in lani padla zaradi medijskih operacij vlade Janeza Janše, leta 2005 in 2006?!
Mimogrede, na RTV Slovenija Franca Jurija pred časom niso hoteli zaposliti na mesto urednika kulture italijanskega programa na TV Koper Capodistria.
No, še dobro, da imamo zahodnoevropski in ameriški tisk. Svetovno (pri)znani Economist, denimo, je namreč s kirurško natančnostjo definiral, zakaj dejansko je v Sloveniji prišlo do padca medijske svobode. Na prvo mesto so postavili točno to, kar javno in argumentirano trdim že dva meseca: neverjetne kazenske tožbe in obsodbe novinarjev pred slovenskimi sodišči, čemur pri Economistu pravijo "slovenska zaostritev zakona, ki govori o žalitvah in razširitvi kazenske odgovornosti na novinarje, izdajatelje in urednike." Na drugo mesto je uredništvo Economista uvrstilo tožilsko "preganjanje finskega novinarja, ki je citiral neimenovane vire, da naj bi nekdanji predsednik vlade prejel podkupnino." In na šele tretjo mesto "začasno odredbo proti časniku (vemo, da gre za Dnevnik, ampak Economist ga ne imenuje), ki je prepovedala pisanje o italijanskem poslovnežu."
Toliko o verodostojnosti Franca Jurija, Grege Repovža in podobnih slovenskih zakotnežev.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franco Juri Majda Širca Gregi Repovžu Janeza Janše Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Economist mi je dal prav: svoboda medijev pada zaradi tožb proti novinarjem