objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 9. november 2009 ob 07:13

Drago Kos na stolček sekretarja Komisije ni spravil varovanca Štrovsa
Nekdanjemu svetovalcu in politiku Stranke mladih Slovenije ni uspelo postati sekretar Kosove komisije
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je lani zaslužil dobrih 91 tisoč evrov, in ima pa nekaj več kot 225 tisoč evrov finančnih obveznosti, je razvidno na spletni strani njegove komisije. Hkrati je 100-odstotni lastnik zasebnega podjetja R.U.R. d.o.o., podjetja za poslovno svetovanje in raziskovanje, katerega direktorica je od aprila letos njegova hčerka Tjaša Kos, in lastnik hiše v Domžalah. Barbara Fuerst, tiskovna predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije, nam je pojasnila, da gre pri Kosovih finančnih obveznostih za dolgoročni bančni kredit za nepremičnino, z dobo odplačevanja 25 let.

Neverjetno skrivnostni pa so na Kosovi komisiji glede izbora generalnega sekretarja Komisije. Drago Kos nam je že 14. julija letos potrdil, da se je na razpis generalnega sekretarja prijavil gospod Aleš Štrovs; vendar, kot je takrat dejal Kos, "razpis še ni zaključen, zato nam dokončnega odgovora o izboru ne more dati." Kasneje uradnih informacij o tem, kaj se je dogajalo z izborom generalnega sekretarja Komisije, ni bilo več; naši viri pa so nam pripovedovali, da naj bi Kos delal vse, da generalni sekretar postane Aleš Štrovs, čeprav naj bi se po drugi strani Štrovsa bal zaposliti, ker smo mu zaradi Štrovsa postavljali neprijetna vprašanja.
Marca letos smo namreč izvedeli, da je Aleš Štrovs, sicer diplomirani pravnik, pred izbruhom razvpite afere Patria pogosto potoval na Finsko, kjer naj bi preučeval lokalno samoupravo. Lanskega 14. oktobra pa je s Kosovo komisijo nenadoma podpisal pogodbo o delu, ki je potekla 4. maja letos. Njegov mesečni honorar je znašal 650 evrov neto. Zakaj je Drago Kos kot predsednik Komisije po izbruhu afere Patria ali "velikega poka iz Finske" za delo v Komisiji za preprečevanje korupcije angažiral prav Aleša Štrovsa, ki je prej na Finskem proučeval lokalno samoupravo, ni čisto jasno. Morda je šlo za golo, čeprav komaj verjetno naključje, ali pa je bil Štrovs ena od tajnih zvez Draga Kosa s finskimi akterji afere Patria; kakorkoli, Drago Kos nam je sporočil, da je Štrovsa angažiral zato, ker naj bi imel za področje, na katerem pomaga Komisiji, vrsto referenc, med drugim tudi podiplomski študij in delo na Finskem. Vse v redu in prav, toda zakaj Kos potemtakem sodelavcu Štrovsu ni podaljšal pogodbe za delo pri Komisiji? Naši viri trdijo, da je Kos to sicer nameraval storiti, zaradi naših vprašanj si je premislil. Kos, ki naj bi bil po naših informacijah takrat zelo živčen, naj bi Štrovsu tudi zagotovil, da bo postal generalni sekretar Komisije, kar pa se zdaj, kot bomo videli v nadaljevanju članka, ni zgodilo. Zaradi tega naj bi med Kosom in njegovim varovancem Štrovsom prišlo tudi do nesoglasij in manjšega spora. Naši viri trdijo, da naj bi se Kos celo ustrašil, da bi izviseli Štrovs utegnil "spregovoriti".
Aleš Štrovs namreč ni kdorsigabodi. Ravno obratno, mladi pravnik naj bi bil prekaljeni kader slovenske politične scene in menda tudi političnega podzemlja. Štrovs se je najprej pojavil v ŠOU Ljubljana, kjer je za Jožeta Vozlja, kasneje tajnika Stranke mladih Slovenije, opravljal dobro plačana pravna svetovanja. Ko je SMS prišla v državni zbor, se je zaposlil kot svetovalec poslanske skupine SMS. Takrat so mu nekateri poslanci njegove stranke očitali, da naj bi odpiral njihovo pošto in detajlno obveščal Vozlja in tedanjega predsednika SMS Dominika S. Černjaka. Oktobra 2003 pa je začel hoditi z Alenko Paulin, članico Janševe SDS, ki je nenadoma zapustila vrste SDS in postala nosilka liste SMS na volitvah v Evropski parlament. Nekateri mediji so takrat pisali, da naj bi Paulinova politični preobrat storila tudi pod vplivom Aleša Štrovsa; ta pa naj bi Černjaku prinašal informacije o dogajanjih v SDS. Govorilo se je tudi, da naj bi se s temi informacijami v političnem podzemlju celo trgovalo.
Spomnimo: Alenka Paulin na volitvah v Evropski parlament ni bila izvoljena, z Alešem Štrovsom sta se razšla in danes nimata več stikov. Paulinova je kasneje pristala v vladnem kabinetu Janeza Janše, od koder je odšla za direktorico Slovenske tiskovne agencije. Z mesta direktorice STA je odstopila kmalu po formiranju Pahorjeve vlade. Aleš Štrovs je bil tudi občinski svetnik v Trbovljah in vršilec dolžnosti direktorja Centra za razvoj Trbovelj. V Trbovljah Štrovsa sicer ne videvajo več.
Na naše vprašanje, ki smo ga včeraj popoldne posredovali na Komisijo za preprečevanje korupcije, ali je bil Aleš Štrovs imenovan za sekretarja Komisije, za kar naj bi si po naših informacijah zelo prizadeval Drago Kos, nam je Barbara Fuerst odgovorila naslednje (citirano brez lektoriranja): "Izbira kandidata za neko delovno mesto v Komisiji za preprečevanje korupcije poteka preko interne komisije za kadrovanje. Kandidati, ki so povabljeni na razgovor, med njimi tudi gospod Štrovs, so točkovani glede na njihove odgovore, ki jih podajo na zastavljena vprašanja. G. Štrovs pri tem ni dosegel največjega števila točk, s tem ni bil najboljši kandidat ter zato ne izbran za delovno mesto generalnega sekretarja. Za generalnega sekretarja smo tako zaposlili osebo, ki je prejela najvišje število točk." Naši viri trdijo, da je interno komisijo vodil Kosov pomočnik Bečir Kečanović, ki naj bi po celi vrsti pogovorov in zapletov Kosu na koncu tudi sam predlagal, naj Štrovsa raje ne imenuje. Imenovanju Aleša Štrovsa naj bi se uprli tudi nekateri člani komisije in zaposleni v Komisiji, včeraj popoldne, ko smo na Komisijo naslovili naša vprašanja, pa naj bi v novih prostorih komisije na Dunajski 56 za Bežigradom spet zavladala velika nervoza.
Ko smo na Komisijo ponovno poslali vprašanje, zakaj ne moremo izvedeti, kdo je zaposlen kot generalni sekretar Komisije, smo prejeli zelo zelo skop odgovor: "Na mesto generalnega sekretarja smo zaposlili gospo Isabelo Augustas."
Na dodatno vprašanje, od kdaj je na Komisiji zaposlena javnosti povsem neznana Isabela Augustas, pa nam Barbara Fuerst ni več odgovorila. Kar je skrajno nenavadno, glede na pogosto, glasno, tako rekoč nenehno nastopanje Draga Kosa v medijih in slovenski javnosti, poleg tega je to zagotovo informacija javnega značaja. Po doslej zbranih podatkih je Isabela Augustas delala na ministrstvu za notranje zadeve.
Mimogrede, Dragu Kosu se prihodnje leto izteče mandat, za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije pa naj bi že forsiral "svojega človeka" Bečirja Kečanovića. Famozni Aleš Štrovs je za nas ves čas nedosegljiv.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Kos Tjaša Kos Barbara Fuerst Aleš Štrovs Jožeta Vozlja Dominika S. Černjaka Alenko Paulin Janeza Janše Pahorjeve Bečir Kečanovič Isabelo Augustas

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drago Kos na stolček sekretarja Komisije ni spravil varovanca Štrovsa