objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 17. november 2009 ob 07:00

Po Libiji Türk proti Pahorju: je kriv Gadafi, kapital ali ljubosumje?!
Prestižni spori med predsednikoma države in vlade izbruhnili že med obiskom Billa Clintona
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Prestižni spori ali protokolarna nesoglasja in neusklajenost v zunanji politiki med predsednikom države in vlade, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem, ki so eskalirali v začetku minulega tedna, ko sta Türk in Pahor hkrati, a vsak po svoje, odpotovala na ločena državniška obiska v Azerbajdžan in Kazahstan ter Libijo, mesto šefa države pa je začasno prevzel predsednik državnega zbora Pavle Gantar, so v zakulisju izbruhnili že davno prej. Nekateri sicer trdijo, da gre za ljubosumnost, drugi pa v tem vidijo precej več, to je strateško selitev kapitala in poslovnežev od Türka in Zares k Pahorju in Socialnim demokratom.
Prvič se je to zgodilo ob famoznem obisku predsednika Türka v Bosni in Hercegovini, ko je njegov polet z letalom Global Express davkoplačevalce stal fantastičnih 89.100 evrov, Pahor pa je dal javno vedeti, da bi se dalo leteti bistveno ceneje, in da premier tudi leti ceneje. Zgodba se je intrigantno nadaljevala ob nedavnem obisku nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona v Sloveniji. Čeprav naj bi Američani dali bolj ali manj jasno vedeti, da se Clinton med obiski v posameznih državah praviloma ne srečuje z aktivnimi politiki, še zlasti ne tistimi, ki so del izvršne oblasti, se je tukaj zgodil presedan. Dobro razpoloženega Clintona je v Vili Podrožnik sprejel Türk, na razočaranje Američanov pa je njegov kabinet medijem nemudoma razposlal fotografije njunega protokolarnega srečanja; čeprav naj bi bi bilo zmenjeno drugače … da bo srečanje bolj ali manj diskretno. Za uporabnike servisa Slovenske tiskovne agencije so bile skupne fotografije Danila Türka in Billa Clintona celo brezplačne, kar je očitno omogočil Türkov kabinet. Pahor in Clinton sta se srečala dvakrat, enkrat na ulici, drugič v Cankarjevem domu (njun pogovor v  CD je trajal skoraj eno uro, zgodil pa se je takoj po Clintonovem predavanju; nekateri mediji so takrat napačno ocenili, da je Pahor ob koncu predavanja zapustil Cankarjev dom, temu namreč ni bilo tako, saj je pohitel na zasebno srečanje s Clintonom), toda Pahorjev kabinet naj bi nekoliko bolj spoštoval želje Američanov in je srečanje s Clintonom publiciral šele kasneje, pa še to samo na spletni strani predsednika vlade. Pahorjevi ljudje, za razliko od Türkovih, medijem niso lansirali fotografij Clintona s Pahorjem.

V soboto je v medije priromalo Türkovo pismo Pahorju, ki ga je predsednik države 15. oktobra naslovil na predsednika vlade. Pismo naj bi Türkov kabinet določenim medijem posredoval na podlagi zahteve o dostopnosti informacij javnega značaja, vendar naši viri trdijo, da naj bi bila zadeva usklajena. "Predsednikovi možje" naj bi objavo pisma koordinirali z izbranimi novinarji, objava pisma pa naj bi bila posledica odmevnosti obiska Boruta Pahorja v Libiji, ki naj bi medijsko in diplomatsko-praktično povsem zasenčil Türkov obisk v Azerbajdžanu in Kazahstanu. Po naših informacijah naj bi vplivni člani Türkovega kabineta odkrito negodovali nad odmevnostjo Pahorjevega srečanja z libijskim liderjem Moamerjem el Gadafijem, čeprav se je na trenutke tudi Pahorjev obisk zreduciral na famozni dve kameli, ki ji je Gadafi podaril Pahorju. Objava Türkovega pisma, kjer Türk piše (citiramo): "Kot veste, ta novi datum [časovno] sovpada z mojim obiskom v Azerbajdžanu in Kazahstanu v dneh od 8. do 12. novembra 2009, v datumih, ki so bili že pred meseci usklajeni z Vlado Republike Slovenije. Razmislek sem predlagal iz povsem praktičnih razlogov, saj so vsi trije navedeni trgi zanimivi za predstavnike slovenskega gospodarstva, in ker sodim, da je primarni cilj obiskov na visoki ravni odpiranje vrat našemu gospodarstvu …" pa ni čisto vse, kar se je – med obema predsednikoma – dogajalo v zunanjepolitičnem zakulisju.
Po naših informacijah je namreč Pahor tri dni po prejemu tega pisma govoril s Türkom in mu pojasnil razloge ter okoliščine, zakaj obiska v Libiji ni mogoče prestaviti, Türk pa naj bi Pahorjeve argumente tudi akceptiral. Tega pa časniki ob javni objavi Türkovega pisma Pahorju niso zapisali; no, morda za njun pogovor niso niti vedeli.
Pogajanja o Pahorjevem obisku v Libiji so se začela že januarja letos, predvsem na željo nekaterih znanih slovenskih poslovnežev, ki si v Libiji obetajo donosne posle. Naši viri trdijo, da je najbolj lobiral prvi človek SCT Ivan Zidar, ki naj bi v Gadafijevi državi gradil bulevarje, menda v zavidljivi vrednosti ene milijarde evrov.
Mimogrede, gradbeni megaposel, ki naj bi ga dobil Zidar, za SCT še ni čisto zagotovljen, pravzaprav še močno visi v zraku, trdijo naši viri. Zidar naj bi v zakulisju že izločil "Brazilce", zdaj pa naj bi v igro stopili avstrijski Alpine Bau, ki je Zidarju pri nas speljal gradnjo predora Markovec, in nekdanji podpredsednik hrvaške vlade Jure Radić, ki vodi gradbeni koncern IGH. Hrvati so lahko Zidarju izjemno nevarni, glede na to, da je hrvaški predsednik Stipe Mesić dober prijatelj samega Gadafija. V Libiji seveda ni javnih razpisov, o vseh malo večjih poslih suvereno odloča Gadafi, ki je, to ne gre prezreti, menda zaljubljen v nekdanjo Jugoslavijo in novo nastale državice na Balkanu. Skoraj podpisan posel pa naj bi v žepu imel Janez Škrabec; njegovo podjetje Riko bo namreč deset kilometrov izven Tripolija gradilo luksuzno naselje hišic Diplomatic Club, skupaj z nekim arhitekturnim birojem iz Londona. Škrabec naj bi do posla s hišicami z veliko lesa in stekla, vrednega okoli sto milijonov evrov, sicer prišel preko Londona, saj naj bi Libijci in Britanci po epilogu strmoglavljenja letala nad Lockerbiejem začeli intenzivno poslovno sodelovati.
Toda pogajanja med slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve in libijsko vlado so trajala do 9. oktobra, ki so Libijci dokončno sporočili, da je obisk delegacije Pahorjeve vlade možen samo 10. in 11. novembra. Libijci naj bi bili zelo težki, zahtevni in svojeglavi pogajalci, Pahor pa naj bi se – predvsem zaradi pritiska omenjenih poslovnežev – odločil, da se v Libijo absolutne gre, kljub načrtovanju Türkovega obiska Azerbajdžana in Kazahstana, ki se je pripravljal od 15. julija dalje. Situacijo z Libijci je Pahor, kot že rečeno, tudi pojasnil predsedniku Türku, slednji pa bi kot nekdanji visoki diplomat v palači Združenih narodov ob East Riverju v New Yorku moral Libijce tako ali tako dobro poznati. Izkušeni diplomat Drago Mirošič pa postaja leteči veleposlanik Slovenije v Libiji; pri tem je zanimivo, da je bil Mirošič leta 1990 že imenovan za veleposlanika v Libiji, vendar je po enem letu odstopil. Kasneje je delal kot slovenski veleposlanik v Sarajevu (med vojno) in Pragi, lani pa se je listi stranke DeSUS neuspešno potegoval za poslanca v državnem zboru.
Naši viri z ministrstva za zunanje zadeve še trdijo, da naj bi Türkov kabinet obiske v tujih državah pripravljal "ne ravno najbolje," kljub Türkovi dolgoletni uspešni diplomatski karieri. Največ pripomb naj bi letelo na šefinjo njegovega kabineta Mojco Seliškar Toš, ki naj bi se ji poznalo, da nima zunanjepolitičnih izkušenj. Turkov obisk v Bakuju pa naj bi po svoje začinil tudi kontroverzni ugled slovenskega častnega konzula v Azerbajdžanu Boruta Megušarja, o katerem naj bi v Bakuju krožile prav nenavadne zgodbice. Predsednik in poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je minulo sredo v oddaji Požareport na Info TV izjavil, da naj bi se Megušar po Bakuju prevažal z avtomobilom, ki naj bi imel celo ponarejene registrske tablice …
Še to: Pahorjeve kamele naj bi kmalu pripotovale v Slovenijo in za dva meseca pristale v veterinarski karanteni. Nato pa jih bodo pripeljali v ljubljanski živalski vrt na Rožniku.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilom Türkom Borutom Pahorjem Pavle Gantar Billa Clintona Moamerjem el Gadafijem Ivan Zidar Jure Radić Stipe Mesić janez škrabec Drago Mirošič Mojco Seliškar Toš Boruta Megušarja Zmago Jelinčič Plemeniti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Po Libiji Türk proti Pahorju: je kriv Gadafi, kapital ali ljubosumje?!