objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 19. november 2009 ob 06:39

Prva nadzornica NLB je odstopno izjavo poslala kar z bolniške!
Stanislava Zadravec-Caprirolo po naših napovedih zapustila mesto šefice nadzornega sveta največje slovenske banke
2009 Pozareport

Odpri galerijo

V ponedeljek okoli treh popoldne so pismo z odstopno izjavo predsednice nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke dobili predsednik uprave NLB Božo Jašovič, njen namestnik v nadzornem svetu Rasto Ovin, guverner Narodne banke Slovenije Marko Kranjec in minister za finance Franci Križanič. Odhod Stanislave Zadravec-Caprirolo smo na našem portalu napovedali že pred dobrima dvema tednoma, tik pred sporazumno razrešitvijo prejšnje uprave NLB, vendar smo ga časovno locirali (šele) aprila ali maja prihodnje leto, na seji skupščine NLB. Njen odhod je pospešil minister Križanič, ki jo je prejšnji četrtek zamenjal z mesta generalne direktorice direktorata za zakladništvo in jo prerazporedil na delovno mesto znotraj direktorata za javno premoženje (vodi ga Andreja Kert), kjer dela kot sekretarka. Stanislava Zadravec-Caprirolo je z mesta prve nadzornice odstopila samo štiri dni potem, ko je predsednik vlade Borut Pahor njeno prerazporeditev znotraj ministrstva za finance pospremil z upanjem, da je "NLB za vlado tako pomembna, da se je minister za finance odločil, da se Caprirolova posveti izključno delu v nadzornem svetu banke."
Za insajderje ni prav nobenega dvoma, da je Križanič svojo podrejeno uradnico zamenjal zato, ker mu je pri vodenju nadzornega sveta NLB ušla z vajeti. Ker naj ne bi hotela poslušati njegovih navodil, čeprav jo je v nadzorni svet postavil nihče drug kot Križanič. Njene odstopne izjave na ministrstvu za finance včeraj niso želeli komentirati, naši viri blizu Križaniča pa pravijo, da je bil "njen odstop pričakovan. Škoda je le, da ni bil timing drugačen; bilo bi namreč bolje, če bi odstopila še pred zamenjavo na ministrstvu," so prepričani isti viri.

Po mnenju Križaničevih sodelavcev in poznavalcev bančne scene Stanislava Zadravec-Caprirolo nosi velik del krivde za zmedo, ki je nastala ob razreševanju in imenovanju nove uprave NLB, čeprav naj bi se najbolj zapletlo ob nepostavitvi dosedanjega člana uprave Mateja Narata v novo Jašovičevo upravo. Stanislava Zadravec-Caprirolo naj bi padla tudi pod vpliv NLB-jevske linije ministra za evropske zadeve in razvoj Mitje Gasparija, ki jo v nadzornem svetu poosebljata nekdanji direktor Ljubljanske borze Marko Simoneti in član nadzornega sveta Gregor Dolenc. Naši viri blizu Križaniča pričakujejo tudi skorajšnji odhod ali zamenjavo Dolenca, ki naj bi pred imenovanjem v nadzorni svet zagotovil, da se vrača v Ljubljano, pa je kljub temu ostal v Washingtonu, kjer dejansko živi; na našem portalu smo o tem že poročali. Minister Križanič bi menda najraje videl, da bi padel tudi Simoneti, toda slednji se po drugih informacijah namerava spopasti celo za mesto predsednika nadzornega sveta. Njegov glavni konkurent naj bi bil Stojan Petrič iz Kolektorja, ki so mu vodenje nadzornega sveta ponujali že prej, vendar tega ni hotel sprejeti. Po naših informacijah naj bi bil Simoneti pri vodenju NLB preveč naklonjen prodaji, ne pa saniranju (spomnimo, tudi borzo je prodal Avstrijcem, kar je precej nenavadno, saj se borze običajno ne prodajajo tujcem), po lastniški filozofiji naj bi bil torej bližje manjšinskemu lastniku, belgijski družbi KBC, ne pa večinski lastnici NLB – slovenski državi. Gasparijevo moštvo v nadzornem svetu NLB pa je očitno že zapustil Boris Škapin (dober prijatelj poslanca Socialnih demokratov Dušana Kumra), ki je skupaj s Petričem imel kopico pripomb na zapisnik seje nadzornega sveta 19. oktobra, ko so nadzorniki odločali o imenovanju nove uprave, brez da bi se prej dogovorili o sporazumnem odhodu s člani prejšnje uprave (kar je bilo zmenjeno šele kasneje, 2. novembra). Škapin in Petrič naj bi podala pisne pripombe, ko jih je bilo treba vnesti, pa naj bi se med slovenskimi člani nadzornega sveta vnel prepir. Ni dvoma, pravijo naši viri, da se bi znotraj nadzornega sveta zgodil popoln razkol, če bi vodenje prevzel Simoneti.
Stanislava Zadravec-Caprirolo je odstopno izjavo z mesta predsednice nadzornega sveta napisala kar med bolniško, saj je od prejšnje srede ni več v službi. Po naših informacijah naj bi imela gripo, hkrati pa je zaprosila tudi za skrajšanje trimesečnega roka za prenehanje funkcije. Kar pomeni, da bi jo nadzorni svet NLB lahko razrešil že na petkovi seji. Naši viri na ministrstvu za finance trdijo, da, kar zadeva njih, "Stanislave Zadravec-Caprirolo v nadzornem svetu ni več."
Pojavile so se tudi govorice, da naj bi se odhajajoča predsednica nadzornega sveta po novem zaposlila v NLB. Po mnenju naših sogovornikov z ministrstva za finance bi bila njena zaposlitev v banki "nehigienična." Predsednik uprave NLB Božo Jašovič pa je že izjavil, da se o zaposlitvi Stanislave Zadravec-Caprirolo "trenutno ne pogovarjajo."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Božo Jašovič Rasto Ovin marko kranjec Franci Križanič Stanislave Zadravec-Caprirolo Andreja Kert Borut Pahor Mateja Narata Mitje Gasparija Marko Simoneti Gregor Dolenc stojan petrič Boris Škapin Dušana Kumra

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

Nedelja, 13. oktober 2019 ob 13:53


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prva nadzornica NLB je odstopno izjavo poslala kar z bolniške!