objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 24. november 2009 ob 18:01

Teologi na delu: kdo laže, Karba in Košir ali Finec Bjoerqvist?
Finski preiskovalec afere Patria Kaj-Erik Bjoerqvist trdi, da je to res umazano delo, novinar Dejan Karba pa se pred vsako težko preizkušnjo menda obrne k bogu
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Pred časom sem v ljubljanskem lokalu Monet klepetal z Delovo novinarko Matejo Babič, ki tedaj še ni bila odgovorna urednica priloge Delo Mag. Čez dva dni se je del najinega klepeta ob kavi znašel na drugi strani časnika Delo v obliki krajšega intervjuja z mojo malenkostjo; intervjuja, ki ga nikoli nisem dal. Po telefonu sem poklical odgovornega urednika Dela Darijana Koširja in ga vprašal, kaj se gre, zakaj na elitni strani Dela objavlja izmišljene intervjuje, ki jih jaz nikoli nisem dal, niti me za intervju na Delu niso prosili. Pa veste, kaj mi je dejal: "Mi vemo, da si intervju dal, in jaz stojim za svojo novinarko?!" Pa verjemi, če moreš.
Nekaj podobnega se je zgodilo včeraj. Novinar Dejan Karba je na prvi strani Dela objavil citirane trditve šefa finskih preiskovalcev Kaja-Erika Bjoerqvista, ki precej bremenijo Janševo stranko SDS; ta naj bi po eksplicitnih trditvah finskega kriminalista brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres financirala z denarjem, ki ga je dobila kot podkupnino od finske Patrie.
Zapisano trditev Bjoerqvista je na svoj način že takoj demantiralo Delo samo; znotraj članka Dejana Karbe, ki se je s Finske javil kot posebni poročevalec, so v posebnem okvirčku navedli finančno stanje dveh podjetij, ki sta izdajali omenjena brezplačnika. Vsaj ena od njih, Progresija d.o.o., je v enormnih izgubah (1,3 milijona evrov), direktor Andrej Lasbaher pa naj bi skoraj izginil iz poslovne scene; kar je skrajno nenavadno, če naj bi imeli tako veliko denarja.
Toda, glej ga zlomka, veliki pok šele sledi: Bjoerqvist je že čez nekaj ur gladko demantiral pisanje Dela, češ, on tega sploh ni rekel; in hkrati povedal nekaj zelo zanimivega o Dejanu Karbi.
Slovencem znani finski kriminalist pravi takole: "Prejšnji teden je na Finsko prišel nekdo iz časnika Delo, ki ga dotlej ni poznal, in kriminalistom dal nekaj informacij in dokumentov, ki se nanašajo na brezplačnike. Te informacije smo prejeli, nismo pa dajali nobenih izjav." Bjoerqvist naj bi novinarju tudi povedal, da je "bilo mnogo ne ravno resničnih izjav v vaših (slovenskih; op.p.)) medijih in besed, ki so mi bila položena v usta …"
Po tem profesionalnem fiasku za časnik Delo (bilo bi namreč logično, da novinar časnika Delo zbira informacije in dokumente, ne pa, da jih on, novinar Dela iz Slovenije, sam nosi v Helsinke na finsko policijo!) se je oglasil Darijan Košir z njegovo preverjeno formulo: "Mi za zgodbo Karbe stojimo tako kot včeraj – z vsemi sredstvi."
Upajmo, da bo kmalu znano, kaj se je v resnici zgodilo (čeprav tega ne verjamem), toda enemu vprašanju se že zdaj, ne glede na vse, ne moremo in ne smemo izogniti. Kaj, za božjo voljo, pa je novinar Karba nosil finskim kriminalistom? Je to novinar, agent, oboje hkrati, ali pa ga je nekdo nekje grdo izkoristil?
Dejan Karba ni preveč razvpit novinar. Po poklicu je teolog, med šolanjem pa se za politiko menda ni posebej zanimal. Bil naj bi umetniška duša, igral je klavir in pel v zboru, pa še poročil se je s pevko Judito Kavčnik. Nekatere njegove nekdanje sošolce je presenetilo, da se je znašel v notranjepolitični redakciji Dela. Za katoliško revijo Družina je Karba nekoč izjavil: "Vedno, ko sem pred težko preizkušnjo, se obrnem na Boga. Ko grem, denimo, na intervju, prosim Boga, da blagoslovi tudi tisto osebo, s katero imam pogovor, da bi se pogovarjala v resnici." Karba zdaj trdi, da mu je Bjoerqvist vse to govoril "off the record." Če je Karba novinar, bi se moral tega držati. No, po vsem tem je kot novinar pravzaprav pečen. Kdo pa mu bo še kaj zaupal, če te nemudoma izda kot vir?! Bjoeqvist naj bi Karbo prijavil tudi častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenije.
Karba v članku omenja dva svoja vira, ki naj bi bila prej blizu vrha SDS. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za poslanko Evo Irgl (moji viri v SDS sicer močno dvomijo, da je to res, čeprav je tudi ona študentka teologije), in Gregorja Horvatiča, nekdanjega šefa pomladka SDS, ki so ga po hitrem postopku izključili iz stranke zaradi finančnih goljufij. Res je, da nekateri mladi člani SDS jamrajo nad stiskaško finančno politiko tajnika SDS Dušana Strnada, vendar je težko verjeti, da bi zaradi tega prestopili "na levico."
Kaj pa specialni motivi Darijana Koširja? Ni dvoma, da se "z vsemi sredstvi," kot pravi, bori za svoj obstoj na Delu. Čeprav naj bi glavna kandidatka za novo odgovorno urednico Tanja Starič že zavrnila ponudbo da prevzame uredništvo (menda zato, ker pravi, da je na Delu še premalo časa), to še ne omeni, da bo Košir preživel. Nenazadnje zato, ker je Delo v njegovem in Markeševem času (se še spomnite večno zagrenjenega in hitro zamenjanega odgovornega urednika Janeza Markeša, še enega Delovega teologa) numerično izgubilo največ bralcev. Tudi takšno dobrikanje sedanji vladni koaliciji mu ne bo prineslo dovolj točk, pa čeprav "še vedno stoji" za tistim svojim infantilnim uvodnikom, ko je zapisal, da je 130 milijonov evrov, potrebnih za poplačilo kreditov Infond Holdinga, že na poti v Novo Ljubljansko banko.
Kar se mene tiče, ugotavljam pa zgolj podlagi lastnih izkušenj, Koširju ne verjamem čisto nič. Po moje si rešuje zadnjo plat na račun člankov zoper Janeza Janšo; Dejana Karbo je pri tem fino potunkal. Kaj se bo na koncu zgodilo z časnikom Delo (Bjoerqvist trdi, da je "to res umazano delo"), ki si po eni strani ne upa pisati niti o nameščanju nogometnih tekem v Sloveniji (in mu tudi zato dramatično pada naklada), po drugi strani pa na Finsko pošilja drugoligaške novinarje, ki naj bi z nekimi ugotovitvami seznanjali tamkajšnje policiste, bomo še videli …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matejo Babič Darijana Koširja dejan karba Kaja-Erika Bjoerqvista Janševo Andrej Lasbaher Judito Kavčnik Evo Irg Gregorja Horvatiča Dušana Strnada Tanja Starič Janeza Markeša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Teologi na delu: kdo laže, Karba in Košir ali Finec Bjoerqvist?