objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 26. november 2009 ob 07:01

Neokusno: urednik Dela Košir je bil vedno tiho, zdaj pa deli lekcije
Zgodovina se spet ponavlja kot farsa: novinarje časnika Delo je njihov odgovorni urednik Košir na TVS blamiral podobno kot pred leti prepoteni in grdo oblečeni Janez Markeš
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Odgovorni urednik Dela Darijan Košir je (poleg njegovega uredniškega predhodnika Janeza Markeša) eden izmed tistih slovenskih novinarjev, ki so zadnji vrsti, da bi lahko drugim solili pamet, češ, "v razvitem medijskem svetu velja pravilo, da so novinarji ceh, ki v temeljnih zgodbah drži skupaj in zgodbe s skupnimi močmi razvija naprej, s čimer, če se milo izrazimo, družno nastavlja ogledalo domnevnim krivcem, praviloma iz vrst politike ali kapitala kot naravnih tarč medijev …" kot je to včeraj v Delu zapisal Košir.
Darijan Košir je bil namreč vedno previdno tiho, kot siva miš v Delovi stolpnici, imenovani Črna vdova, medtem ko smo drugi nastavljali hrbte in postavljali standarde. Ko sem objavil prelomno svingersko afero Juri, je bil Košir tiho, ko je tabloid Direkt iz državnega zbora napodil poslanca Ruparja, je bil Košir spet čisto tiho. Ko je Danilo Slivnik na Delu obračunaval z "rdečimi novinarji", je bil Košir tiho. Ko sta Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek na Delu obračunavala z nekdanjim urednikom Maga Silvestrom Šurlo & Co., je bil Košir spet tiho.
Itak. No, bil je tiho, vlekel je dobre plače in delal zase. Pridobil si je sloves ubogljivega urednička za vse režime, s kolegi in prijatelji, ki se niso prodali Slivniku (Vojko Flegar, Mišo Renko ...), pa je obračunaval naravnost pritlehno; Renku, denimo, je uredniško zradiral njegovo ženo.
Koširja in Markeša se ne bomo spomnili po nobenem članku, ki bi imel vsaj pridih prave novinarske zgodbe, kvečjemu po infantilnih uvodnikih in degutantnih komentarjih, kjer sta elitne strani Dela nečastno izkoriščala za sesuvanje drugače mislečih novinarskih kolegov. Košir je uvodnike Dela uporabljal tudi za osebno prilizovanje največjim slovenskim tajkunskim paradigmam.
Posledica ponedeljkove Koširjeve zgodbe in zgodbe s finskim preiskovalcem Kajem-Erikom Bjoeqvistom je brutalna; Rok Praprotnik, novinarski kronist afere Patria, resignirano ugotavlja, da poslej nihče več ne bo verjel slovenskim novinarjem, če in ko bodo pisali o Patrii. Bjoerqvist pa (nam) ne bo več dajal izjav.
Lahko bi sicer rekli, da uredniki tipa Košir in Markeš sploh niso krivi, saj s presojanjem novinarskih zgodb enostavno nimajo nobenih izkušenj. Tu gre za uredniški "spitzenfingergefuehl", ki ga ljudje, katerih uredniška kariera in plača je posvem odvisna od upogibanja poklicne hrbetnice in fascinantnih političnih metamorfoz, niti ne poskušajo osvojiti; okej, toda, za božjo voljo, naj vsaj drugim ne solijo pameti.
Če hoče Košir postati uredniški frajer, naj poleg sumljive finančne zgodovine tako imenovanih brezplačnikov razišče tudi pot denarja (nekaj 100 tisoč evrov), ki ga je predsednik Drušva novinarjev Slovenije Grega Repovž nenadoma zbral za nakup lastniškega deleža Mladine, ali pa dokapitalizacijo spletnega portala Vest.si, oziroma denarja (spet nekaj 100 tisoč evrov), ki ga je v ta portal, nesporno naklonjen politiki Zares in LDS, vložila Futura, agencija, ki je sodelovala v zadnji predvolilni kampanji LDS.
Bojim se, da je Dejan Karba samo kolateralna žrtev Koširjevih nerealnih ambicij ostati na vrhu Dela (prirejeno zgodbo o brezplačnikih in Bjoerqvistu so namreč lobisti že pred dvema tednoma ponujali po Ljubljani in delno jo je prejšnjo sredo objavil Borut Hočevar v brezplačniku Žurnal24, z Bjoerqvistovim zanikanjem vred; kar je Košir moral vedeti). To potrjujejo tudi včerajšnje besede nekaterih Delovih novinarjev (denimo Tanje Starič, pa tudi Dejana Karbe), zgroženih nad Koširjevim poraznim nastopom in okorno rustikalno retoriko v ponedeljkovih Odmevih na TV Slovenija. Zgodovina se spet ponavlja kot farsa: novinarje časnika Delo je Košir na TVS blamiral podobno kot pred leti prepoteni in grdo oblečeni Markeš, ki je – prav tako neki ponedeljek zvečer - skoraj znorel na Vročem stolu Vladimirja Voduška; spomnimo, takrat se je začel finale njegovega fiaska.
Mimogrede, Dejan Karba bo v petek zvečer na zaključni prireditvi letošnjih tradicionalnih Novinaskih dni v Ankaranu prejel nagrado Društva novinarjev Slovenija za debitanta leta.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Darijan Košir Janeza Markeša danilo slivnik Andrijana Starina Kosem stojan zdolšek Silvestrom Šurlo Vojko Flegar Mišo Renko Kajem-Erikom Bjoeqvistom Rok Praprotnik Grega Repovž dejan karba Borut Hočevar Tanje Starič Vladimirja Voduška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neokusno: urednik Dela Košir je bil vedno tiho, zdaj pa deli lekcije