objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 27. november 2009 ob 10:44

Dejan Karba zavrnil novinarsko nagrado, padel vir blizu SDS
Finski kriminalist Bjoerqvist naj bi novinarju časnika Delo namignil tudi to, da se je finski novinar Berglund v oddaji Resnica o Patrii zmotil
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Novinar časnika Delo Dejan Karba je pisno že odklonil nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitanta leta, ki bi jo moral prejeti danes zvečer v Ankaranu na slavnostni prireditvi letošnjih Novinarskih dni. Čeprav naj bi bila razglasitev posebne žirije znana šele drevi, smo o tej nagradi na našem portalu poročali že včeraj, Karba pa nam je potrdil, da je pismo naslovil na predsednika DNS Grego Repovža, ki naj bi na podelitvi nagrad pismo tudi prebral.
Dejan Karba je kot novinar zaslovel ta teden, ko je objavil zgodbo o aferi Patria in domnevnemu financiranju tako imenovanih "brezplačnikov blizu Janševe SDS," ki so izhajali pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, pri tem pa kot enega izmed od ključnih virov uporabil "of the record" izjave glavnega finskega preiskovalca afere patria Kaja-Erika Bjoerqvista; slednji je navedbe v njegovem imenu po izidu članka odločno zanikal ter zoper Karbo in časnik napovedal celo tožbe. Karba je novinarsko nagrado zavrnil zato, ker ne želi sprožati nadaljnjih polemik o moralnosti slovenskega novinarstva, čeprav je slišati, da naj bi nagrado zavrnil tudi zato, ker ga vodstvo DNS ni podprlo v dogajanjih po objavi članka.
Karba je nekatere stvari okoli nastajanja njegovega članka podrobno pojasnil v intervjuju za Delo.si, kjer je med drugim izjavil, da mu je Bjoerqvist namignil, da naj bi se novinar finske televizije YLE Magnus Berglund v razvpiti oddaji Resnica o Patrii zmotil. Karba še pravi, da naj bi avstrijski kriminalisti med preiskavo v Avstriji zahtevali zamenjavo Bjoreqvista, ker naj bi preveč govoril z novinarji.
Po naših informacijah pa naj bi "padel" še en vir Dejana Karbe; tega časnik Delo, za razliko od kriminalista Bjoerqvista, navzven sicer ščiti, vendar naj bi ga razkrili po nerodnosti. Šlo naj bi za ukradeno poslovno dokumentacijo in verjetno za ponarejanje listin, kar naj bi v roku naslednjih dveh tednov pripeljalo do kazenskih ovadb. Ta vir, ki naj bi bil po pripovedovanju Dejana Karbe "blizu SDS," naj bi zavedel tudi Karbo, trdijo naši viri.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dejan karba Grego Repovža Janševe Kaja-Erika Bjoerqvista Magnus Berglund

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dejan Karba zavrnil novinarsko nagrado, padel vir blizu SDS