objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 2. december 2009 ob 08:08

Študent, ki je Delu prodal zgodbo o Patrii, že potuje v Južno Afriko
Vir časnika Delo po minornem sporu v službi preko študentskega servisa lansiral zgodbo o Patrii in brezplačnikih
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Famozna zgodba časnika Delo o domnevnem financiranju tako imenovanih brezplačnikov, Slovenskega tednika in Ekspresa, ki naj bi se napajali z denarjem finske Patrie, dobiva bizarni epilog. Navedbe Dela, da naj bi finski preiskovalci razpolagali z dokazi, da je Patria s podkupninami plačevala brezplačnike, ki naj bi bili blizu Janševe SDS, je nekaj ur po objavi demantiral vodja finskih preiskovalcev Kaj-Erik Bjoerqvist, Delo pa je zgodbo, ki si je že prislužila naziv enega izmed največjih flopov v zgodovini časnika, po novem zapeljal v čisto drugo smer. Stran od Patrie in podkupnin (te naj bi se po najnovejših domnevah Dela stekale v državno podjetje Geoplin?!), na Titovo 2 v Mariboru, kjer je sedež javnosti neznane oglaševalske agencije Agencija 25.
Mimogrede, na mariborski Titovi 2 domujejo tudi bolj znani Infond Holding in razvpito podjetje Kolonel, ki ga je nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot uporabil za tajkunski prevzem pivovarniškega koncerna.
Ključni vir novinarja Dela Dejana Karbe, na podlagi katerega je sestavil zgodbo, ki je očitno ni, je namreč nekdanji uslužbenec Agencije 25 Matjaž Germ. Ta se je, skupaj z direktorjem podjetja Dominikom Dukarićem zaradi "keša in finančnih lumparij" sprl z lastnico Agencije 25 Damjano Lebar, življenjsko sopotnico Andreja Lasbaherja, direktorja podjetja Progresija d.o.o. in odgovornega urednika Slovenskega tednika. Sedež Slovenskega tednika pa je bil zraven poslovnih prostorov Agencije 25.
Matjaž Germ je 25-letni študent mariborske Fakultete za elektrotehniko in računalništvo, v oglaševalski agenciji Agencija 25 pa je delal preko študentskega servisa. Direktor agencije je bil Dominik Dukarić, nekdanji uslužbenec marketinga v Raiffeisen banki. Ker je lastnica agencije Damjana Lebar znotraj firme zaslutila sumljive finančne operacije, je zahtevala izredno revizijo, ki je njene sume tudi potrdila. Šlo naj bi za ponarejanje dokumentov, krajo poslovnih listin in celo klasične tatvine. Zato so morali agencijo zapustiti Dukarić, Germ in kreativni direktor Matjaž Požun. Pridružili so se oglaševalski agenciji Zadrga na Cankarjevi ulici, ki je sestavni del skupine Spider Media Group, v lasti mariborskega podjetnika Dejana Vlaisavljevića, nekdanjega direktorja in solastnika brezplačnika Dobro jutro, sicer pa sina znanega ginekologa Veljka Vlaisavljevića.

Dukarić, Germ in Požun naj bi zagrozili Lebarjevi in Lasbaherju, da se bodo maščevali, če bosta zoper njih zaradi revizijsko ugotovljenih lumparij sprožila sodne postopke. Maščevanje so nameravali izpeljati preko nekaterih medijev, ki so njihovo ponudbo zavrnili. Delo pa je ni samo zapopadlo, po naših, sicer še ne povsem preverjenih informacijah, naj bi jim te informacije po ovinkih celo plačalo. Pri novem podjetju Zadrga, ki nima niti lastne spletne strani (www.zadrga.si je v pripravi), so naročili projekt, povezan s preoblikovanjem Delovih spretnih strani?! Naši viri so prepričani, da je časnik Delo na ta način njihovim virom plačal imaginarno zgodbo. Vse kaže, da sta novinar Karba in odgovorni urednik Dela Darijan Košir (slednji je v zgodbi najverjetneje začutil možnost, da se lastnikom spet pokaže na pravi strani – na medijski fronti proti Janezu Janši) nasedla akterjem minornega spora v neki mariborski oglaševalski agenciji; ni pa še čisto jasno, kdo si je v tej navezi domislil denarni tok iz finske Patrie do Slovenskega tednika. Pri tem je hecno, da je Germ novinarju Karbi dostavil poslovno dokumentacijo, ki jo je podpisoval njegov direktor Dukarić, ta pa je bil hkrati partner v lansiranju njune zgodbe časniku Delo. Zato so drugi naši viri prepričani, da je bila Dukarićeva vloga pri lansiranju zgodbe Delu bolj obrobna.
Toda zgodba z Matjažem Germom ima tudi politično konotacijo. Germ je namreč velik privrženec Golobičeve stranke Zares in strasten avtor na spletni strani Zaresa. Pred časom je za mariborski študentski časopis Katedra z Gregorjem Golobičem napravil intervju. Nekaj časa je hodil tudi z Ano Györkös, hčerko nekdanjega predsednika odbora stranke Zares v Mariboru, Józsefa Györkösa, zdaj državnega sekretarja na Golobičevem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Mimogrede, tudi Ana Györkös je študentka Fakultete za elektroniko in računalništvo in leta 2006, ko je bila stara komaj 20 let, je skupaj z očetom kandidirala na lokalnih volitvah v četrti Zrkovci na listi tedanje očetove stranke LDS. Po nekaterih indicih se je hkrati s pripravljanjem Delovih člankov zgodba organizirala tudi politično; s poslanskim vprašanjem poslanca stranke Zares Tadeja Slapnika, ki je na ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika naslovil vprašanje, naj se preveri poslovanje Pošte Slovenije z izdajatelji Slovenskega tednika in Ekspresa. Po Slapnikovem poslanskem posegu je na prvi strani Dela izšel članek o domnevnem pretoku denarja iz Patrie v omenjena brezplačnika; edini politik, ki se je odzval na poročanje Dela, pa je bil spet predsednik Zaresa, Gregor Golobič.

Dejan Karba si je s člankom nakopal celo vrsto problemov. Ker je gladko izdal svoj prvi vir, finskega preiskovalca Bjoerqvista, obračun s Karbo znotraj Društva novinarjev Slovenije zahtevata novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, znana kot avtorja famozne novinarske peticije zoper nekdanjega predsednika vlade Janšo. Zgaga in Šurc sta posebno pismo proti Karbi naslovila na predsednika DNS in odgovornega urednika tednika Mladina Grego Repovža. Karbino ravnanje Zgaga in Šurc ocenjujeta kot "nedopustno" in "deviantno," njegovega urednika Koširja pa obtožujeta, da "nekritično podpira prevare in laži." Karba je v petek zvečer na Novinarskih dnevih v Ankaranu tudi zavrnil nagrado DNS za debitanta leta.
Novinar Karba pa je posredno in dokaj amatersko izdal tudi svoj drugi vir, to je Matjaža Germa. Zanj se je razvedelo kmalu potem, ko je Karba telefonaril uslužbencem in računovodkinjam Agencije 25, katerih zasebne mobilne telefonske številke je med redkimi imel njihov kolega Germ.
Še zanimivost: Matjaž Germ, ki si po Facebooku dopisuje s pornozvezdnikom Ronom Jeremyjem, nekaterim mariborskim podjetjem pošilja elektronsko pošto, kjer se hvali, da je na Agenciji 25 "pobral vse fajle," zato se pri njemu oziroma Zadrgi splača naročiti posle, si je – po objavi njegovih člankov v Delu – že rezerviral 14-dnevno potovanje po Južni Afriki … Tako se je vsaj pohvalil na Facebooku.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševe Kaj-Erik Bjoerqvist Dejana Karbe Matjaž Germ Dominikom Dukarićem Damjano Lebar Andreja Lasbaherja Matjaž Požun Dejana Vlaisavljevića Veljka Vlaisavljevića Darijan Košir Golobičeve Ano Györkös Józsefa Györkösa Tadeja Slapnika Mateja Lahovnika Blaž Zgaga Matej Šurc Grego Repovža Ronom Jeremyjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Študent, ki je Delu prodal zgodbo o Patrii, že potuje v Južno Afriko