objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 2. december 2009 ob 07:07

Kangler: to so neumnosti. Turner molči, ptujska Drava pred stečajem!
Mariborski župan Franc Kangler, ki je sredi oktobra nepričakovano odstopil z mesta podpredsednika NZS, si pred stavniško afero zatiska oči, davčna uprava pa zahteva srečaj ptujske Drave
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Mariborski župan Franc Kangler, ki je 16. oktobra nepričakovano odstopil z mesta podpredsednika Nogometne zveze Slovenije, nam je včeraj dopoldne odgovoril na vprašanja, povezana z njegovim odstopom in najnovejšo nogometno stavniško afero, ki pretresa Slovenijo in vso Evropo. Kangler pravi, da "ne pozna solastnika Bowling centra Strike v Mariboru, Kosto Turnerja," ki ga naši mariborski viri in nekateri slovenski ter tuji mediji povezujejo z ilegalnimi nogometnimi stavami. "Tudi ne vem, da bi gospod Turner financiral Slovensko ljudsko stranko," pravi Kangler. " Prav tako nisem posredoval pri oddaji omenjenega bowling centra Univerzi Maribor," oziroma podjetju Uni gostinstvo d.o.o., ki je Bowling center Strike najelo. "Verjetno bi bilo potrebno vsa vprašanja v zvezi s tem nasloviti na rektorja Univerze v Mariboru ali še koga od zaposlenih na UM," nam je odgovoril Kangler.
Spomnimo: podjetje Uni gostinstvo je junija letos najelo Bowling center Strike, glavni tajnik Univerze v Mariboru Boštjan Brumen pa je takrat zatrdil, da v rektoratu niso nikoli razpravljali o tem, ali naj Uni gostinstvo vzame v najem Bowling center Strike. Lastniška povezava med mariborsko univerzo in Uni gostinstvom je sicer precej komplicirana. Tretjinski lastnik Uni gostinstva je Uni servis, ki je v lasti Tehnocentra UM, lastnik te družbe pa je zavod CIMRŠ Univerze v Mariboru. Natančnejši poznavalci mariborske scene pa menijo, da je pri odločitvi za univerzitetni najem objekta, kot je Bowling center Strike, skoraj zagotovo sodeloval tudi mariborski rektor Ivan Rozman, ki naj bi imel tudi politične, predvsem županske ambicije.
Kosta Turner in njegov poslovni partner Ivek Vinko sta Bowling center Strike vodila preko njunega podjetja, mariborskega Caupona d.o.o., ki je po javno dostopnih podatkih lani imelo 1.058.000,00 evrov prometa in dobrih 218 tisoč evrov izgube.
Na vprašanje, kako komentira govorice, da je njegov odstop z mesta podpredsednika NZS povezan z najnovejšo stavniško afero, pa Kangler odgovarja, da "težko komentira neumnosti, ki jih v javnost, na podlagi takšnih in drugačnih govoric, projicira predvsem spletni portal Požareport. V zadnjem času nisem slišal, oziroma prebral večje neumnosti." Mimogrede, naše dosedanje zapise, povezane s stavniško afero, je kmalu po objavah potrdila Uefa; če si pred stavniško afero zatiska oči Franc Kangler tudi kot podpredsednik NZS v odstopu, je to seveda velik problem in kaže na skrb zbujajoče stanje duha. Vsekakor bi bilo fer in prav, da bi Kangler javno povedal, zakaj je v resnici odšel kot podpredsednik NZS, ne pa da se izgovarja na projekt Maribora kot Evropske prestolnice kulture. "Prav tako težko komentiram drugo največjo neumnost, da je Maribor središče stavniške mafije. Očitno spet nekdo želi poslati črne oblake nad Maribor," pravi Kangler. No, dolžni smo pojasniti, da smo Kanglerja prosili za komentar govoric, da je Maribor poleg avstrijskega Gradca in hrvaške prestolnice Zagreb eno od središč stavniške mafije v tem delu Evrope, ne pa, kot je to netočno povzel Kangler, da je Maribor središče stavniške mafije. To sicer niso govorice, ampak resna in strokovna ocena policije ter analitikov kriminalnega podzemlja, ki bi morala mariborskega župana Kanglerja še kako vznemirjati.

Medtem pa na naša vprašanja ponovno ni želel odgovoriti mariborski podjetnik Kosta Turner. Zanimalo nas je, ali Turner pozna nogometaša Nastjo Čeha in ali mu je kdaj posodil denar? Zanimalo naj se tudi, ali Kosta Turner pozna Mariborčana Dragana Miheliča, ki ga je hrvaška policija priprla na podlagi tiralice nemškega Interpola, povezane s stavniško afero, podkupovanjem in pranjem denarja; in ali sta z Miheličem morebiti celo poslovno sodelovala? Zanimalo nas je tudi, ali Turner pozna mariborskega župana Franca Kanglerja in ali je financiral njegovo politično kariero in stranko SLS? Vprašali smo ga, ali je morebiti Kangler posredoval pri oddaji Bowling centra Strike, ki ga je najela Univerza Maribor preko podjetja Uni gostinstvo d.o.o.? In kako Turner komentira govorice, ki ga povezujejo s stavniško afero in stavniško mafijo?
Kosta Turner nam je preko odvetnice Maje Praviček sporočil, da bo "po potrebi podal izjavo pristojnim organom, sicer pa ne želi polemizirati v javnosti." Mimogrede, Turnerjeva odvetnica Maja Praviček je bivša predsednica Okrajnega sodišča Maribor.
Pomembno vlogo pri odločanju o prihodnosti nogometnega kluba Drava iz Ptuja pa bo imela višja sodnica in podpredsednica Okrožnega sodišča Ptuj Biserka Rojic. Odloča namreč o predlogu za stečaj Nogometnega kluba Ptuj, ki ga od julija letos zahteva davčna uprava. Vodstvo ptujske Drave pa bi raje tako imenovano prisilno poravnavo. Pri tem je zanimivo, da je v predlogu za prisilno poravnavo vrednost športne opreme nogometašev Ptuja uradno ocenjena na bizarnih 2.950 evrov, klub trenutno dolguje med dva in tri milijone evrov, vsi transakcijski računi kluba pa so blokirani ali zaprti. Še bolj zanimivo pa je, da vodstvo kluba v predlogu za prisilno poravnavo predvideva tudi pridobitev denarja od Uefe (!), čeprav je vodstvo Uefe ptujsko Dravo uvrstila na seznam najbolj inkriminiranih klubov v stavniški aferi.


Višja sodnica Biserka Rojic je sicer sestra Danila Topleka, predsednika uprave Taluma in predsednika nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor; Toplek pa je glavni tudi pri nogometnem klubu Aluminij, ki ga je Drava maja letos premagala v odločilnih kvalifikacijah za prvo ligo …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Kosto Turnerja Boštjan Brumen Ivan Rozman Ivek Vinko Nastjo Čeha Dragana Miheliča Maje Praviček Biserka Rojic Danila Topleka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kangler: to so neumnosti. Turner molči, ptujska Drava pred stečajem!