objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 5. december 2009 ob 09:05

Mama Breda kriva bankrota modne kraljice Urše Drofenik
Urša in Breda Drofenik sta že pred leti banko in Kovinotehno Leasing oskubili za tri milijone nemških mark
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Znana slovenska modna kreatorka Urša Drofenik je menda pred bankrotom. Družinsko podjetje Delavnica mode UD d.o.o., ki ga dejansko vodi Uršina mama Breda Drofenik (obe z Uršo sta vpisani kot direktorici), ima blokirana oba transakcijska računa (pri Banki Celje in Banki Koper), 20. oktobra sta na cesto postavili pet šivilj, dobaviteljem in davčni upravi dolguje okroglih 200 tisoč evrov, spodrsnilo pa je ji tudi pri poskusu najema 300 tisoč evrov težkega kredita na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga je v zadnjem hipu storniral minister Matej Lahovnik.

Urša Drofenik je na domačem modnem tržišču zaslovela s korzeti, njene kreacije pa so kmalu zablestele tudi med medijskimi zvezdami in slovensko visoko družbo. Velja za dobro modno kreatorko; na poroki letošnjega leta sredi Trente je njeno obleko nosila zdravnica Urška Bačovnik, stilsko je uredila tudi Janeza Janšo, mediji pa so povzeli njene besede o solzah in ganljivem poročnem ceremonialu.
Nesrečne šivilje sta Breda in Urša Drofenik prenehala plačevati julija letos, 10. julija pa sta na ministrstvo za gospodarstvo vložili prošnjo za kredit. Razočaranje šivilje, ki so se same odločile za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca, pravijo, da jim je Urša Drofenik občasno dela nekaj denarja na roko, ko je bila slabe volje, pa jih je tudi žalila. Že od lani jim ni plačevala prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Trenutno naj bi v Delavnici mode UD delali samo še dve šivilji.Po naših zanesljivih informacijah je Urša Drofenik v kreditni vlogi na ministrstvo za gospodarstvo zapisala, da 300 tisoč evrov potrebuje za izvedbo naročila podjetja Fashion Group iz Nemčije (do konca tega leta), izvedbo modne revije v hotelu Kulm v švicarskem mondenem turističnem središču St. Moritz, promocijo blagovne znamke UD v Italiji (menda preko podjetja Talamus) in predujem za njenega agenta v St. Moritzu, ki naj bi med letošnjo zimo, ko se bo v St. Moritzu zbrala evropska in svetovna družabna smetana, zagotavljal uspeh blagovne znamke UD. Kot garancijo za poplačilo kredita, ki bi ga morala vrniti v šestih mesecih, pa je Drofenikova navedla tržno vrednost blagovne znamke UD, ocenjeno na 2,3 milijone evrov (natančno 2.315.614 Eur). Na dan vložitve vloge je podjetje Delavnica mode UD samo dobaviteljem dolgovalo 96 tisoč evrov, davčni upravi pa 99 tisoč evrov.
Kreditno vlogo je najprej pregledala in odobrila posebna medresorska komisija, ki jo vodi Marija Zagožen, žena nekdanjega ministra in predsednika uprave HSE Jožeta Zagožna. Lahovnika pa je na sumljivo vlogo brez ustreznih garancij opozorila pravna služba njegovega ministrstva, zato je od Drofenikove zahteval dodatno zavarovanje kredita. Urša Drofenik je prinesla osebne bianko menice, kar so na ministrstvu zavrnili, ker se je izkazalo, da je brez osebnega premoženja, torej kritja menic. Dodatnih garancij pa ni želela podati. Lahovnik je za mnenje zaprosil tudi ministrstvo za finance, ki se je strinjalo, da kredita po temi pogoji pač ni mogoče odobriti.
Ko smo Uršo Drofenik po telefonu prosili, naj nam v tej zvezi odgovori na nekaj vprašanj, nam je dejala, da jih moramo poslati pisno na elektronski naslov njenega spremljevalca Marka Spolenaka, odgovore pa bomo dobili v nekaj urah. Kljub njenemu osebnemu zagotovilu, da nam bo odgovorila, se ni več oglasila. Tako je ostalo neodgovorjeno, kako je ime njenemu agentu v St. Moritzu, ki naj bi ji letos pozimi uredil prodor med svetovno elito; kako bo povrnila dolgove podjetja Delavnica mode UD d.o.o., predvsem bivšim zaposlenim, dobaviteljem in Dursu; kdo je uradni cenilec, ki je njeno blagovno znamko UD ocenil na 2,3 milijone evrov … še nekatera druga vprašanja.
Mimogrede, Urša Drofenik svoje kreacije prodaja na sloviti Kaertner Strasse Dunaju (Fürnkranz), kjer je po navedbah njenih bivših šivilj prodaja zelo slaba, v prestižnem hotelu Kempinsky Palace v Portorožu, kjer njen butik menda sameva, saj italijanski gostje, navajeni milanske mode in svetovno znanih modnih znamk seveda ne kažejo posebnega zanimanja za obleke Uršo Drofenik, in ljubljanski veleblagovnici Nama, kjer naj bi trgovino Corner UD "zrihtala" direktorica Name Bernarda Trebušak, ki jo Drofenikova, kot je znano, tudi "oblači".

Na finančne mahinacije Brede Drofenik pa naj je opozoril nekdanji direktor Kovinotehne Leasing Janez Bombek. Pravi, da gre za nadaljevanje zgodbe Urša Center, nekdanjega družinskega podjetja Drofenikovih, kjer je bila Urša direktorica, mama Breda po prokuristka. To družino (oče Drago Drofenik naj bi bil sicer izvzet, saj se z modnim poslom menda ne ukvarja) je treba gledati kot celoto, pravi Bombek, kreator finančnih transakcij pa je gospa Breda. Leta 1996 in 1997 je Breda Drofenik prihajala v Kovinotehno Leasing in predstavljala projekt šivanja vrhunske mode. Vreden naj bi bil okoli 3 milijone tedanjih nemških mark, obsegal pa je adaptacijo nepremičnine Urša Center v Šmarju pri Jelšah ter opremo šiviljstva in frizerstva. Breda Drofenik je zagotavljala, da bo denar za polog lizinga dobila od "neke švicarske banke, kjer naj bi bil že odobren in da je že na poti. To je bila čista laž," pravi Bombek. V Kovinotehni Leasing ji niso nasedli, zato si je denar sposodila v eni od slovenskih bank. Nepremičnino je financirala iz drugih virov, v Kovinotehni pa je na lizing vzela opremo. Projekt je zaživel, toda Breda Drofenik ni plačala niti enega obroka! "Po njenem nekajmesečnem laganju smo bili prisiljeni izvesti rubež pod zaščito policije, ker je bila ženska agresivna in potencialno nevarna," naj je dejal Bombek. Banke in Kovinotehno je "nategnila" za slabe tri milijone nemških mark in firmo poslala v stečaj, kar so potrdile tudi šivilje. Janez Bombek je zato preppričan, da gre pri kreditni vlogi, naslovljeni na ministra Lahovnika, spet za poslovno prevaro Brede Drofenik, ki naj bi državi hotela speljati 300 tisoč evrov. Da je ambiciozna mama Breda na žalost res poslovna grobarka svoje hčerke in nadarjene modne kreatorke Urše, nam je potrdilo več različnih virov in družinskih prijateljev.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Urša Drofenik Breda Drofenik matej lahovnik Urška Bačovnik Janeza Janšo Marija Zagože Jožeta Zagožna Marka Spolenaka Bernarda Trebušak Janez Bombek Drago Drofenik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mama Breda kriva bankrota modne kraljice Urše Drofenik