objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 5. december 2009 ob 10:11

Bankir Veselinovič ne bo tožil politika Golobiča, vsaj za zdaj še ne
Predsednik Zaresa in minister Golobič mu očita kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne tajnosti
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je prejšnji teden v oddaji Vroči stol na Info TV med drugim dejal, da naj bi interna preiskava v Novi Ljubljanski banki pokazala, da je nekdanji predsednik uprave NLB, ki je blizu eni od političnih strank (LDS; op.p.), zbral informacije o domnevno spornih kreditih podjetja Ultra, to pa naj bi pozneje prišlo do SDS. Pet dni pozneje je Golobič izjavo še radikaliziral. V intervjuju za Delovo prilogo Mag je nekdanjega predsednika uprave NLB imenoval s polnim imenom in priimkom. "Tisti, ki so imeli vpogled v interno preiskavo, trdijo, da je pokazala, da je dokumente o teh kreditih zbral prejšnji predsednik uprave Draško Veselinovič," je tokrat zatrdil Golobič, ki je, kot je znano, solastnik poslovne skupine Ultra preko podjetja Ultra Sum na Nizozemskem, kar je javno priznal šele potem, ko so dokumenti o famoznih bančnih kreditih Ultre pricurljali v javnost.

Draško Veselinovič, ki se je pred časom zaposlil kot član uprave KD Group, je Golobičeve navedbe takoj zanikal. Spomnimo: interno preiskavo zaradi afere Ultra je v NLB junija letos uvedel prav Veselinovič. Po koncu preiskave po uradnih navedbah NLB ni bilo mogoče ugotoviti, kako so podatki prišli v javnost. Zato so zoper neznanega storilca vložili kazensko ovadbo, poleg tega pa sporočili, da je tedanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič "pri svojem delu ravnal odgovorno in v skladu s svojimi pristojnostmi ter pooblastili."
Več znanih slovenskih odvetnikov (ki ne želijo biti imenovani, saj se Veselinovič z njimi ni posvetoval) nam je zagotovilo, da bi Draško Veselinovič lahko zoper Golobiča povsem upravičeno vložil kazensko tožbo zaradi žaljive obdolžitve. Če bi jih Veselinovič vprašal za nasvet, bi mu tožbo zoper Golobiča tudi svetovali, pravijo odvetniki. Golobič mu namreč dokaj neposredno očita (čeprav je svoje izjave perfidno formuliral), da je storil kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne tajnosti, ki se kaznuje z zaporom do treh let, v kvalificirani obliki pa celo z zaporom do petih let. Golobičev izjave o Veselinoviču pa imajo znake kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, saj Golobič trdi in raznaša nekaj, kar lahko škoduje časti in dobremu imenu Draška Veselinoviča. Glede na to, da Golobič "trdi in raznaša," da naj bi Veselinovič storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, lahko Golobič - po kazenskem zakonu - svoje trditve dokazuje le s pravnomočno sodbo … Zanimivo bo tudi videti, kako se bo na Golobičeve izjave o Veselinovičevem dejanju odzvala policija in državno tožilstvo. Golobič mu namreč očita kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Pristojni organi bi torej morali začeti najmanj z zbiranjem obvestil, če ne že s preiskavo.
Na naše vprašanje, ali namerava zoper Gregorja Golobiča vložiti tožbo ali pa se bo zadovoljil zgolj z demantijem, nam je Draško Veselinovič sporočil, da "v zvezi z z objavljenimi izjavami ministra za visoko šolstvo in predsednika stranke Zares gospoda Gregorja Golobiča v Delovi reviji Mag ta teden, želim ponovno poudariti nekatera dejstva, ki sem jih javnosti in medijem letos že večkrat sporočil. Ponovno odločno zanikam kakršnekoli špekulacije povezane z mano in domnevnim odtekanjem kakršnihkoli informacij v času mojega vodenja uprave NLB. Ponovno poudarjam, da sem kot takratni predsednik uprave pri svojem delu ravnal odgovorno in v skladu s svojimi pristojnostmi ter pooblastili. V tem trenutku pa javno (še) ne bom dal dodatnih komentarjev."
Po naših informacijah iz Nove Ljubljanske banke naj bi izsledke notranje preiskave o aferi Ultra videlo pet ljudi, dostop do informacij o posameznih bančnih komitentih pa naj bi poleg vseh članov uprave imelo vsaj še nekaj deset ljudi iz širšega vodstva in uslužbencev NLB.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Draško Veselinovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bankir Veselinovič ne bo tožil politika Golobiča, vsaj za zdaj še ne