objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 7. december 2009 ob 07:36

Predor Markovec: krediti za prijatelje Boška Šrota spet razjedajo NLB
Janez Škoberne in Božo Jašovič naj bi se dogovorila za kredit in bačno garancijo, dva člana uprave proti
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Upravo Nove Ljubljanske banke, ki je po dolgih mukah in zakulisnih političnih prerivanjih z delom končno začela 1. decembra, že pretresajo prvi resnejši konflikti. Spor je nastal zaradi gradnje predora Markovec. Natančneje, zaradi izdaje bančne garancije za dobro izvedbo del v višini 6,4 milijone evrov, in zaradi dodatnega kredita, težkega 6 milijonov evrov, ki naj bi ga NLB odoborila Cestnemu podjetju Maribor, graditeju predora Markovec (skupaj z avstrijsko družbo Alpine Bau). Tako naj bi se prejšnjo sredo po naših informacijah dogovorila Janez Škoberne, lastnik družbe Ekos, ki je večinski lastnik Cestnega podjetja Maribor, sicer pa družinski prijatelj nekdanjega prvega človeka Pivovarne Laško Boška Šrota, in novopečeni predsednik uprave NLB Božo Jašovič. Bančni odbor NLB pa naj bi o tem odločal jutri, v torek, 8. decembra.
Pred tem je na predsednico uprave Darsa Matejo Duhovnik močno pritiskal odvetnik Stojan Zdolšek, naj podpiše pogodbo za gradnjo predora. Morda je naključje, ampak Duhovnikova je praktično samo nekaj ur po dogovoru med Škobernetom in Jašovičem pogodbo med Darsom in CPM tudi zares podpisala. Spomnimo, odvetnik Zdolšek, ki je vseskozi stal ob strani tajkunu Bošku Šrotu, je zdaj zaveznik Janeza Škoberneta. Mimogrede, Škoberne naj bi nekaterim gradbenim podjetjem posel s predorom Markovec ponujal v odkup za 10 milijonov evrov?!

Ko so za dogovor med Škobernetom in Jašovičem izvedeli drugi člani uprave, naj bi izrazili pomisleke, še posebej Marko Jazbec in Robert Kleindienst, trdijo naši viri. Cestno podjetje Maribor je namreč odigralo pomembno vlogo pri Šrotovem scenariju lastninskega preoblikovanja Pivovarne Laško; CPM je skupaj z mariborsko Probanko, Infond Holdingom, Fidino in Kotom 11. februarja lani objavil tudi ponudbo za prevzem tedanje Šrotove Pivovarne Laško.
Želi torej nova uprava NLB spet pomagati razvpitim podjetjem, ki so aktivno sodelovali pri tajkunizaciji države?
Med tistimi, ki se znotraj NLB najbolj zavzemajo za to, da banka izdal bančno garancijo CPM, ob tem pa še ločen 6-milijonski kredit (toliko denarja namreč CPM nima, ga pa nujno potrebujejo, da bi sploh lahko začeli z gradnjo predora), je nekdanji član uprave in po novem svetovalec uprave Alojz Jamnik, brat ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, katerega skrivnostno nekajmesečno izginotje vrh slovenske Rimsko-katoliške cerkve ni nikoli pojasnil, in brat Janeza Jamnika, ki sedi v vodstvu SCT Ivana Zidarja.
Pri tem sploh ni nepomembno, da je Alojz Jamnik tudi predsednik nadzornega sveta Banke Celje, taista banka pa je Cestnemu podjetju Maribor – lansko leto, ob Šrotovih lastninskih mahinacijah za nakup delnic Pivovarne Laško - odobrila kredit v višini 10,8 milijona evrov. Gre za kredit, ki ni zavarovan z realnim premoženjem in po vseh kriterijih, ki jih je sprejela Pahorjeva vlada, velja za tajkunskega. Kar pomeni, da ga banka ne bi smela podaljševati. Toda vodstvo Banke Celje ga je Cestnemu podjetju Maribor letos reprogramiralo že vsaj enkrat. V nadzornem svetu Banke Celje pa sedi tudi Bojan Šrot, celjski župan in mlajši brat Boška Šrota; z Dušanom Drofenikom, predsednikom uprave Banke Celje, se oba Šrota poznata še iz gimnazijskih časov, skupaj so namreč hodili na 1. gimnazijo v Celju.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Škoberne Boška Šrota Božo Jašovič Matejo Duhovnik Stojan Zdolšek Marko Jazbec Robert Kleindienst Alojz Jamnik Antona Jamnika Janeza Jamnika Ivana Zidarja bojan šrot Dušanom Drofenikom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Predor Markovec: krediti za prijatelje Boška Šrota spet razjedajo NLB