objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 8. december 2009 ob 07:09

Mariborčan Božidar Novak blizu prevzema Primorskih novic?!
Tiha pogajanja o nakupu časnika potekajo že od septembra, najresnejši kupec pa je Skladovnica kreativne industrije
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Božidar Novak, partner mariborske oglaševalske agencije Spem in ljubljanske agencije za zakup medijskega prostora Mediapolis ter ustanovitelj investicijskega sklada Sladovnica kreativne industrije, kupuje časnik Primorske Novice. Tiha zakulisna pogajanja potekajo že od septembra, ko je Novak vsem lastnikom Primorskih novic poslal pismo, kjer je izrazil interes za prevzem primorskega časnika in jim menda ponudil "nadpovprečni donos na njihov vložek kapitala."
Največja lastnika Primorskih novic Časopisno - založniške družba, d.o.o. sta Banka Koper in Gradbeno podjetje Primorje (v lasti imata po 17 odstotkov), preostali lastniki pa so ljubljansko Časopisno podjetje Dnevnik (12), italijansko podjetje Transmedia (11), Intereuropa (10), novogoriški Hit (7), Forma Inn (7), nekdanja direktorica Primorskih novic Barbara Verdnik (3,7) in TMedia (gre za podjetje v lasti finančne družbe zamejskih Slovencev iz Italije KB 1909, ki so tudi lastniki tednika Mladina; 0,8). Primorske novice imajo 85 zaposlenih, lani so imele okroglih 6,6 milijona evrov prometa in 200 tisoč evrov dobička. Po nekaterih ocenah bo letošnja bilanca precej slabša, saj naj bi na koncu leta zabeležili izgubo v višini pol milijona evrov. Direktorica Primorskih novic je Suzana Zornada Vrabec, žena televizijskega novinarja Branka Vrabca, nekdanja šefica marketinga v Luki Koper, še iz časov, ko jo je vodil Bruno Korelič.

Božidar Novak se menda pogaja z Igorjem Kragljem (Banka Koper), Gregorjem Veselkom (Intereuropa), Dušanom Černigojem (Primorje Ajdovščina), predvsem pa z Brunom Koreličem, sedanjim predsednikom nadzornega sveta Intereurope, ki velja za sivo eminenco obalnega velikega biznisa. Mimogrede, Bruno Korelič je tudi solastnik spletnega portala Primorska.info, skupaj s poslancem Socialnih demokratov Luko Jurijem in podjetnikom Sebastjanom Koklom. Predsednik uprave Hita Drago Podobnik pa je Novak poslal pismo, v katerem mu pojasnjuje, da Hit svojega lastniškega deleža v Primorskih novicah ne namerava prodati. Vsaj zaenkrat ne, kot nam je pojasnil Podobnik, saj v tem trenutku "za to ne vidi posebnega poslovnega interesa." Po naših informacijah bi se nekatera omenjena obalna podjetja rada znebila manjšinskih deležev v Primorskih novicah, saj morajo dezinvestirati (denimo Luka Koper in Intereuropa), po drugi strani pa naj bi pri prodaji primorskega časnika šlo za občutljivo lokalno politično vprašanje. Interes Primorja in Černigoja v Primorskih novicah naj bi bil vezan predvsem na nekdanjo kandidaturo bivšega liderja Nove Slovenije Andreja Bajuka v Ajdovščini in prihodu Tina Mamiča na stolček odgovornega urednika. Banka Koper se dolgoročno menda ne vidi v vlogi manjšinskega lastnika Primorskih novic; obratno pa naj bi razmišljali v družbi KB 1909, kjer direktor Boris Peric načrtuje, da bi pridobili še večji delež, kot ga imajo sedaj.
Naši viri trdijo, da naj bi Božidar Novak že prepričal enega od ključnih igralcev v tej zgodbi, nekdanjega finančnika Luke Koper Mirka Pavšiča, da Primorskih novic ne kupuje za predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina, pa tudi, da ne gre za nakup, za katerim naj bi stal koprski župan Boris Popovič. Proti Pavlinu naj bi pri obalnih direktorjih lobirala tudi Barbara Verdnik (spomnimo, s Pavlinom sta sprta še iz časov, ko je Primorske novica vodila Verdnikova, Pavlin pa je kot delničar Primorskih novic zahteval več izrednih revizij); zato Pavlin, ki naj bi si prav tako želel prevzeti Primorske novice, med obalnimi direktorji menda ni posebej priljubljen. Temu, da bi Novak kupil Primorske novice, po naših informacijah ne nasprotujeta direktorica Suzana Zornada Vrabec in novinar Sašo Dravinec, ki velja za neformalnega vodjo novinarskega kolektiva časnika. Po svoje logično: Novak, Zornada Vrabec in Dravinec so bili namreč sošolci na mariborskem Vekšu.
Božidar Novak je za naš portal povedal, da je "osnovna dejavnost Skladovnice kreativne industrije kupovanje in prodaja medijev, naložbeniki v naš sklad pa se zanimajo za morebitne tarče. Glede na to, da so nekateri lastniki Primorskih novic napovedali dezinvestiranje ter prodajo vsega, kar ni njihova osnovna dejavnost, je res, da smo navezali kontakte z nekaterimi lastniki. O imenih pa ne bi želel govoriti." Novakov investicijski sklad sodeluje z britanskim skladom Pembridge, ki ga vodi nekdanji pripadnik britanske vojske Chris McDowell. Skladovnica kreativne industrije je skupaj z Marjanom Novakom že lastnik enega medija – revije MM. Novaka omenjajo tudi kot potencialnega kupca mariborskega Večera.

Posebna uganka v Primorskih novicah pa je nekdanja direktorica Barbara Verdnik, ki se je vrgla v politiko in postala predsednica Golobičeve stranke Zares v Kopru. Po nekaterih informacijah naj bi lastnikom Primorskih novic poslal predlog o prenosu lastniškega deleža nase, kar pa odločno zanika. Pravi, da je konec oktobra lastnike samo pisno opozorila na nezakonito vodenje Primorskih novic in opozorila na posledice poslovne škode. Verdnikova je doslej dobila že tri odpovedi delovnega razmerja in vsakič vložila tožbo. Sodišče je po njenih navedbah dvakrat že pravnomočno odločilo v njeno korist, tretja odpoved delovnega razmerja pa je še v sodnem postopku. Barbara Verdnik naj bi prihodnje leto kandidirala za županjo Kopra, vendar sama trdi, da to še ni odločeno.
Spomnimo: Primorske novice so leta 2004, ko jih je vodila Verdnikova, postale dnevnik, od leta 1997 pa so izhajale dvakrat tedensko.
Božidar Novak naj bi bil zelo blizu nakupa večinskega deleža Primorskih novic.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Božidar Novak barbara verdnik Suzana Zornada Vrabec Branka Vrabca bruno korelič Igorjem Kragljem Gregorjem Veselkom Dušanom Černigojem Luko Jurijem Sebastjanom Koklom Drago Podobnik Andreja Bajuka Tina Mamiča Boris Peric Mirka Pavšiča Branka Pavlina Boris Popovič Sašo Dravinec Chris McDowell Marjanom Novakom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mariborčan Božidar Novak blizu prevzema Primorskih novic?!