objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 10. december 2009 ob 08:18

Da je Kresalova najlepša, to bo že držalo!
Vodstvo javne RTV še vedno molči o podrobnostih pogodbe z Matejem Raščanom, ki je pripeljala do Političnega obraza leta
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je prejšnjo soboto postala Politični obraz leta 2009, v režiji revije Obrazi. Kresalova si ta laskavi naslov brez dvoma zasluži; nenazadnje je nesporno najlepši obraz slovenske politike, precej daljši lasje, ki jih fura v zadnjem času, ji tudi super pašejo. Žal pa so njeno slavje sfižili na Delu Revijah, založniškemu podjetju, ki izdaja Obraze. Nad glasovanje se je namreč zgrnila senca neregularnosti, sobotni televizijski prenos na prvem programu TV Slovenija pa je izpadel kot ena velika katastrofa.
Pojdimo po vrsti.
Dan po razglasitvi Kresalove smo Gordano Sredojević Gogo, odgovorno urednico revije Obrazi, vprašali, ali bodo objavili celoten vrstni red vseh desetih politikov, ki so nekako "prišli v finale" Političnega obraza leta, in še, ali bo Delo Revije objavilo notarsko overjeno poročilo o glasovanju; kar bi bilo vsaj korektno tudi do bralcev Obrazov in drugih revij, ki so glasovali za svoje politike. Sredojevićeva nam je odgovorila, da je naša vprašanja posredovala njihovi službi za stike z javnostmi, kjer pa so nevljudno obmolknili; vrstnega reda in poročila v zadnji številki Obrazov tako nismo dočakali. Je pa slišati, da naj bi si Matej Raščan, direktor in lastnik Dela Revij, ob prebiranju naših vprašanj živčno grizel nohte …
Matej Raščan naj bi bil namreč tisti, ki naj bi vse to zakuhal. Ko smo nekaj dni pred sobotno prireditvijo precizno prognozirali, da bo zmagovalka Kresalova, so nas – tudi nekateri novinarski kolegi - opozarjali, da to že ne bo držalo, saj bo vendar zmagal Janez Janša. S preprostim, ampak kratkovidnim argumentom: Politični obraz leta bo prenašala "desničarska" TV Slovenija, ki naj bi bila še vedno pod vplivom nekdanjega premiera in predsednika opozicijske SDS. Po naših informacijah se je Raščan za prenos res dogovoril z direktorjem TVS Jožetom Možino, kateremu naj bi zagotovil, da bo slavil Janša, menda celo z dokaj vehementnimi besedami; zdaj bosta to seveda oba gladko zanikala. Toda Raščan, doma iz Prlekije, ki si vlogo novodobnega lastnika medija v posttranzicijski Ljubljani predstavlja zelo rustikalno (češ, vsako fotografijo in članek je treba politikom "ocariniti"; tako vsaj pravijo tisti, ki jim je Raščan ponujal tovrstne "deale"), je ploščo kasneje obrnil in zmago ponudil lobistom LDS. Nemogoče je namreč, trdijo poznavalci tovrstnih zakulisnih operacij, da bi kritična masa "nobel občinstva" Katarine Kresal lahko pri glasovanju (kupončki in SMS-sporočila preko mobilnih telefonov) prekosila glasovalni stroj tako velikih strank, kot sta SDS ali Socialni demokrati. Kaj si Raščan obeta od vsega tega, ni čisto jasno (morda kakšne ugodne oglaševalske pogodbe), je pa še nekaj ur pred začetkom sobotnega televizijskega prenosa trdil, da rezultatov glasovanja ne pozna, da je vse skupaj zapakirano v neki zapečateni kuverti in da bo tudi on za ime zmagovalca Političnega obraza leta izvedel šele ob razglasitvi. To seveda niti slučajno ni res, saj so njegovi organizatorji celo finalni glasbeni nastop pripravili po okusu bodoče zmagovalke Kresalove: nastopila je skupina Dan D, ki je lani pred volitvami igrala na predvolilni konvenciji LDS; takrat je Dan D na klavirju spremljala Kresalova. Poleg tega je Kresalovi že pred začetkom prenosa, sredi Gospodarskega razstavišča, za zmago že vanprej čestitala Nevenka Črešnar Pergar, kar je bilo kar malce nerodno. Za tiste, ki slučajno vedo, kaj si o politični karieri KK sicer misli NČP, pa celo bizarno.
Vodstvo RTV Slovenija, predvsem Možina in generalni direktor Anton Guzej, bosta slejkoprej morala pojasniti, zakaj in pod kakšnimi pogoji sta z Raščanom podpisala pogodbo. Če javna RTV (ne pozabimo, tukaj gre tudi za denar davkoplačevalcev), denimo, odklanja prenos prireditve Slovenec leta, ki jo že leta in leta pripravlja Nedeljski Dnevnik, je smešno in nelogično, da prenaša Politični obraz leta, ki ga pripravlja revija Obrazi, z najmanj 12-krat manjšo naklado od zelo branega Nedeljca. Predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin naj bi zaradi tega imel precej oster telefonski pogovor z Guzejem. Nenavadno je tudi, da vodstvo RTV noče in noče pojasniti, za kakšno pogodbo gre; naši viri s Kolodvorske 2-4 namreč trdijo, da naj bi dogovor med RTV in Delo Revijami vseboval "skrajno čudne klavzule." Po drugi strani se upravičeno čudijo Guzeju in Možini, ker sta pogodbo z Raščanom sploh podpisala, saj edicije Dela Revije, predvsem revija Stop, odkrito navijajo za konkurenčno Pop TV (resničnostni šov Kmetijo slavnih iz tedna v teden promovirajo na desetih straneh) in "j... v glavo RTV." Odgovorni urednik Stopa Martin Senica, ki se je preprosto prelevil v komercialista Pop TV in Kanala A, je v zadnjem uvodniku celo neženirano razglabljal, zakaj se splača oglaševati na Popu.
Za nameček so na Delu Revijah poskrbeli za obupno slab televizijski prenos. Kdo je bil scenarist in kdo režiser, neki čudni logiki niti nočejo izdati, tudi odjavna špica ob koncu prenosa se je odvrtela brez teh podatkov. Kar je svojevrstni unikum v programu javne RTV. Menda je za vse poskrbela skupina TNT (Jaka Rozman) in Teater d.o.o., ki ga vodi hišni scenograf Dela Revij Andrej Stražišar. Odgovorni urednik razvedrilnega programa Petar Radović je prvi scenarij zavrnil, drugega pa že več ne. Ker naj bi zmanjkovalo časa, ga je spustil skozi. Kljub temu ali prav zato: scenarij je bil enostavno netelevizičen, predvidljivi monologi Borisa Kobala, ki smo ga že vsi rahlo naveličani, pa absolutno predolgi, premalo duhoviti in skromno pronicljivi. Se je točno videlo, da so televizijski dogodek spočeli netelevizijci. Edini pogoj, ki ga je Radović postavil Raščanu, je bila voditeljica Bernarda Žarn; TVS v svojem programu pač ni hotela nobene face s Pop TV ali Kanala A. Tudi odziv oglaševalcev je bil sila skromen. Tržnikom Dela Revij je uspelo pridobiti samo oglase blagovnih znamk Poli, Mercator in Dr. Hauschke.
Kaj pa politiki? Radović je dva dni pred prireditvijo zaman čakal na obljubljeni seznam politikov, ki naj bi prišli na Gospodarsko razstavišče. Z Dela Revij so mu dostavili zgolj imena Kresalove, Radovana Žerjava in Zmaga Jelinčiča Plemenitega, vsi ostali so bili neznanka. Prva liga (Danilo Türk, Borut Pahor, Janez Janša, Matej Lahovnik … ) se je "Raščanovi kmetiji slavnih" smiselno izognila. Tisti, ki so prišli, pa so lahko opazovali, kako Raščan (mimogrede, njegovi znanci opažajo, da je v zadnjem času precej pridobil na telesni teži) na sprejemu ves čas drži za roko svojo zaročenko Marijo Pandrc ali poslušali Radovičeva modrovanja, če ni bil Kobal morda preoster.
No, dokaj seksi Beograjčanka Marija Pandrc, izvršna direktorica Rašice Point, ki v Raščanovi družbi na sprejemih jet seta praviloma molči in se medijsko nasmiha fotografom, ki jih plačuje zaročenec, se brez Raščana počuti popolnoma drugače. Na četrtkovem Trendu leta 2009, katerega pripravlja modna ikona Jožica Brodarič, je na zabavi v hotelu Lev delovala opazno sproščeno, nasmejano, precej mlajšo, skoraj najstniško, v hlačah in živahni bluzi ter lasmi, ljubko spetimi v čop …
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Gordano Sredojević Gogo Matej Raščan Janez Janša Jožetom Možino Nevenka Črešnar Pergar Anton Guzej Branko Pavlin Martin Senica Jaka Rozman Andrej Stražišar Petar Radović Borisa Kobala Bernarda Žarn Radovana Žerjava Zmaga Jelinčiča Plemenitega Danilo Türk Borut Pahor matej lahovnik Marijo Pandrc Jožica Brodarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Da je Kresalova najlepša, to bo že držalo!