objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 9. december 2009 ob 07:13

Slovenski Srbi so se sprli zaradi nove stranke Vlada Dimovskega
Poziv, naj Srbi podprejo Slovensko Unijo, ki naj bi združila tudi Hrvate in Albance, razburil srbsko skupnost v Sloveniji
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po famoznem pozivu k podpori nove slovenske politične stranke Slovenska Unija, ki ga je na člane srbske etnične skupnosti v Sloveniji v slovnično polomljenem naslovil Nikola Todorović, član nadzornega sveta Filmskega sklada, zaposlen kot pravnik na ministrstvu za kulturo in vplivni član Zveze srbskih društev v Sloveniji, je med vplivnimi Srbi v Sloveniji močno završalo.
Radovan Milić, predsednik Slovensko-srbskega kulturno-humanitarnega društva Srečanje iz Slovenskih Konjic in podpredsednik Organizirane srbske diaspore nam je zatrdil, da Srbi v Sloveniji (po zadnjem popisu iz leta 2002 jih je okoli 40 tisoč, kar znaša 2 odstotka prebivalstva, ponosno ugotavlja Milić) ne podpirajo Slovenske Unije, politične stranke, ki jo prihodnjo soboto (12. decembra), točno opoldne, v ljubljanskem hotelu Mons ustanavlja nekdanji minister in bivši vplivni član Socialnih demokratov Vlado Dimovski. "Ni nobene logike," pravi Milić, "da bi razumni Srbi volili stranko, ki združuje tudi genocidne Hrvate in Albance, ki nam na Kosovu kradejo zemljo." To, kar počne Todorović, nima nobene zveze s Srbi v Sloveniji, pripoveduje Milić, ki je prepričan, da Zveza srbskih društev, pod vodstvom Draga Vojvodića, lastnika ljubljanske avtošole Sana, deluje "proti srbskim interesom." Menda se dogajajo tudi mahinacije s financiranjem revije Srbski mostovi, ki jih ureja Dušan Jovanović, katerega ne gre mešati z znanim slovenskim režiserjem Dušanom Jovanovićem, življenskim sopotnikom legendarne igralke in ambasadorke Unicefa Milene Zupančič. Zveza srbskih društev od beograjske vlade (imeli naj bi dobre zveze na srbskem ministrstvu za diasporo) kasira denar za tiskanje 5 tisoč izvodov Srbskih mostov, ki jih v resnici natisnejo samo 500, preostali denar pa ponikne, pravi Milić. Poleg tega je Vojvodić član rotarijskega kluba Ljubljana-Barje, rotarijanstvo pa je, zaradi sorodnosti s prostozidarji, nezdružljivo s pravoslavno vero, še trdi Milić, ki naj bi imel o mahinacijah Zveze srbskih društev Slovenije kopico obremenilnega gradiva.
Vsaj toliko težav kot z Nikolo Todorovićem in slovenskimi Srbi pa Dimovskemu predvidevajo tudi z Matjažem Jazbecom, nekdanjim vojaškim policistom, članom Kučanovega Foruma 21 in menda lobistom. Gre za nekdanjega člana Golobičeve stranke Zares, ki naj se ga komaj znebila generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, pri Dimovskemu, ko je bil slednji še član SD, pa naj bi rovaril proti Golobiču; in obratno, Dimovskemu naj bi Jazbec govoril, da ga Gregor Golobič (Dimovskega namreč) ne mara, kar je (bilo) sicer delno tudi res.
Matjaž Jazbec je pred nekaj dnevi za časnik Dnevnik izjavil, da je pokojni predsednik vlade in države Janez Drnovšek "zelo cenil Dimovskega." Naši viri, nekoč Drnovškovi prijatelji in sodelavci, pa trdijo, da Jazbec tega sploh ne more vedeti, ker mu Drnovšek kaj takšnega ne bi nikoli rekel, saj se osebno menda nista poznala. Jazbec živi v Lenartu in je življenjski sopotnik zobozdravnice Sabine Markoli, predsednice odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Markolijeva je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2006 na listi Pahorjevih SD neuspešno kandidirala za županjo Lenarta, nekateri člani vodstva SD pa so Jazbeca takrat spoznali kot izjemno agresivnega človeka. Enemu od vodilnih Socialnih demokratov je poslal celo grozilni SMS, da "mu bo sredi Lenarta razbil gobec, če do jutri zjutraj ne bo predvolilnih plakatov za njegovo ženo," zato z njim kasneje niso hoteli imeti opravkov. Se pa mnogi čudijo, kako je mogoče, da ga je Milan Kučan "spustil" med člane Foruma 21.
V ožjem vodstvu Slovenske Unije bo tudi razvpiti davčni inšpektor Đorđe Perić, ki ga je slovenska javnost spoznala po medijsko odmevnem sporu z nekdanjim generalnim direktorjem Dursa Ivanom Simičem, sedanjim predsednikom Nogometne zveze Slovenije. Spomnimo, Perić se je na lanskih parlamentarnih volitvah neuspešno potegoval za poslanca v državnem zboru – na listi stranke Lipa, ki jo vodi nekdanji poslanec Jelinčičeve SNS Sašo Peče.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nikola Todorovič Radovan Milić Vlado Dimovski Draga Vojvodića Dušan Jovanović Dušanom Jovanovićem Milene Zupančič Matjažem Jazbecom Kučanovega Bogdan Biščak matej lahovnik Gregor Golobič Janez Drnovšek Sabine Markoli Đorđe Perić Ivanom Simičem Jelinčičeve Sašo Peče

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenski Srbi so se sprli zaradi nove stranke Vlada Dimovskega