objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 6. september 2009 ob 07:01

Eks minister Virant ali tožilka BB na županske volitve proti Jankoviću
Bivši minister za javno upravo in generalna državna tožilka največja aduta desnice za zmago na lokalnih volitvah v Ljubljani
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko Zoran Janković še vedno razmišlja, ali se bo na lokalnih volitvah prihodnje leto spet potegoval za ljubljanskega župana (odločil naj bi se šele novembra ali decembra letos), politična desnica pospešeno išče kandidata ali kandidatko, ki bi se lahko enakovredno spopadel z Jankovićem ali kakšnim drugim pretendentom levice za titulo župana prestolnice. Po naših informacijah za najresnejša kandidata SDS (oziroma desnice skupaj) veljata nekdanji Janšev minister za javno upravo Gregor Virant in aktualna generalna državna tožilka Barbara Brezigar. To nam je potrdilo več različnih virov iz vrst SDS.

Virant je po anketah javnega mnenja še vedno eden izmed najbolj priljubljenih politikov desne sredine, politične točke pa nabira z vodenjem Zbora za republiko, dokaj pogostimi televizijskimi nastopi in kolumnami v tedniku Reporter. Scenarijev z Virantovo nadaljnjo politično kariero je sicer več. Možno je namreč, da bi spomladi 2012, to je nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, iz ogrodja Zbora za republiko ustanovil novo desnosredinsko stranko, ki bi na volitvah utegnila dobiti 10 do 15 odstotkov volilnega telesa. Ustanovitev Virantove stranke pa je odvisna predvsem od prihodnje moči Slovenske ljudske stranke in predvsem Nove Slovenije. Po drugem scenariju bi se Virant na lokalnih volitvah spopadel z Jankovićem in v najslabšem primeru volitve častno izgubil. To bi bila zanj dobra promocija in uvertura za volitve v državni zbor čez dve leti. Če pa bi Virant celo postal nov ljubljanski župan, bi novo politično stranko lahko ustanovil s pozicije župana.
Mimogrede, oče Jankovićeve žene Mije je podjetnik Marjan Jernej Virant, stric Gregorja Viranta. Družini Janković in Virantovi naj bi se tudi občasno srečevali.
Drugi veliki adut desnice je generalna tožilka Barbara Brezigar, ki ji tožilski mandat poteče aprila 2011. Za Brezigarjevo bi bilo naravnost idealno, trdijo naši viri, da bi jo čez nekaj mesecev, po možnosti spomladi prihodnje leto, na predlog ministra za pravosodje Aleša Zalarja predčasno razrešila Pahorjeva vlada. Brezigarjeva bi tako tako dobila avreolo politične žrtve, kar bi bil najboljši kapital za županske volitve. Spomnimo: Brezigarjeva je leta 2002 kandidirala za predsednico republike in dokaj tesno izgubila s pokojnim predsednikom republike Janezom Drnovškom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Janšev Gregor Virant Barbara Brezigar Mije Marjan Jernej Virant Aleša Zalarja Pahorjeva Janezom Drnovškom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eks minister Virant ali tožilka BB na županske volitve proti Jankoviću