objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 23. september 2009 ob 09:21

Cvikl dvakrat v godlji: degutantne poročne fotke in afera Gulič
Pahor od Cvikla zahteva poročilo o imenovanju Aleša Guliča za direktorja Urada za verske skupnosti
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Čeprav sta generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl in antropologinja Jerca Legan pred sobotno poroko na Brdu javno razlagala, da je poroka njuna zasebna stvar, se je že zgodilo to, kar smo na našem portalu napovedali prejšnji teden. Od kobajagi zasebne poroke ni minilo niti 48 ur, novopečena zakonca Cvikl pa medijem že veselo pošiljata poročne fotografije iz protokolarnega objekta Brdo.
Za medijske in druge potrebe zakoncev Cvikl sta poročne fotografije na Brdu naredila velenjska fotografa Stane Jeršič in Barbara Jakše Jeršič. Da sta se Cvikl in Leganova odločila za Staneta in Barbaro Jeršič morda sploh ni takšno naključje: oba fotografa sta namreč že delala za slovensko vlado. Njuna prezentacija 50 fotografskih pogledov na Slovenijo (Miniature Slovenije ob predsedovanju Svetu Evrope 2009) je bila namreč del uradnega promocijskega materiala slovenske države ob začetku predsedovanja Evropski Uniji. Včeraj so nekateri mediji prejeli dve fotografiji, večji sklop fotografij s poroke, ki naj bi bila zasebna in kamor niso spustili medijev, pa je danes objavljen v tabloidni reviji Lady. Po naših informacijah naj bi se za objavo fotografij osebno dogovorila Cvikl in Matej Raščan, direktor in lastnik založniškega podjetja Delo Revije, ki izdaja Lady. Novinarke Lady pravijo, da so se za objavo poročne reportaže "zmenili na samem vrhu".
Toda fotografije, ki so jih mediji prejeli včeraj, so po mnenju mnogih naravnost degutantne in žal dokazujejo, da sta Cvikl in Leganova prekoračila še zadnje meje dobrega okusa. Fotografija, kjer Leganova in Cvikl pozirata ob klavirju, spominja na fotografijo v slogu francoskega diktatorja Napoleona Bonaparteja in njegovo veliko ljubezen Josephine ali pa na slike iz meščanskega obdobja konec 19. stoletja. Bizarno je, da Cvikl in Leganova tovrstne fotografije naokoli pošiljata v času najhujše ekonomske krize, ki jo doživlja samostojna Slovenija. Ljudje množično ostajajo brez dela ali pa dobivajo minimalne plače, generalni sekretar vlade pa se v blišču poroča sredi vladnega protokolarnega objekta, ki za nameček sodi v njegovo delovno področje. Tudi če bo generalni sekretar vlade Cvikl pošteno plačal vse račune in ne bo dobil nobenih popustov, bo grenak priokus nesporno ostal.
Milana Cvikla, ki si je po sobotni poroki vzel tri dni dopusta (medene tedne zakonca Cvikl načrtujeta šele po rojstvu dojenčka, ki ga Leganova pričakuje decembra), pa čaka še razplet v "aferi Gulič". Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj dopoldne od Cvikla zahteval, da mu podrobno pojasni, kakšni so razlogi, da Drago Čepar ni mogel biti več direktor Urada za verske skupnosti, čeprav je Čepar, po Pahorjevem mnenju, dobro opravljal svoje delo. Kot je znano, je vlada pred kratkim nekdanjega poslanca in predsednika sveta LDS Aleša Guliča, na predlog generalnega sekretarja vlade Cvikla, imenovala za direktorja Urada za verske skupnosti. Po imenovanju Guliča je Pahor izjavil, da si je "glede Čeparja premislil, ko je prišlo poročilo notranje revizije". Kot predsednik vlade se "ni hotel postaviti proti odločitvi komisije za administrativne zadeve", ki naj bi bila "dolžna upoštevati revizijsko poročilo". Če bi "še naprej vztrajal pri Čeparju, bi se spravil v zelo neroden položaj," je po Guličevem imenovanju povedal Borut Pahor. Po naših informacijah je namestnica generalnega sekretarja vlade Barbara Peternelj v kabinet predsednika vlade popoldne že posredovala poročilo o imenovanju Guliča, zdaj pa se čaka, da se v službo vrne Cvikl.
Vse namreč kaže, da je Milan Cvikl zavajal Pahorja, kar je na dan prišlo ob vprašanjih, ki so jih je v zvezi z imenovanjem Guliča na vlado poslali novinarji tednika Reporter, in Cviklovih odgovorih, objavljenih v zadnji številki Reporterja. Novinarji so zahtevali vpogled v dokumente, ki naj bi uničili kandidaturo Draga Čeparja; predvsem poročilo notranje revizije poslovanja Urada za verske skupnosti za čas od 2006 do 2009. Milan Cvikl jim dokumentov ni hotel dati, ker naj bi imeli oznako interno. Ko so novinarji zagrozili s postopkom pred informacijsko pooblaščenko in prošnjo za vpogled poslali še Pahorju, se je Cvikl začel sprenevedati, da ni točno vedel, katere dokumente zahtevajo. Novinarjem je povedal, da komisija za administrativne zadeve, ki jo vodi generalni sekretar, o tem ni odločala, revizijsko poročilo o delu Urada za verske skupnosti pa je po mnenju Cvikla "interni dokument in ni neposredno vplival na predlog generalnega sekretarja vlade, da za direktorja Urada za verske skupnosti imenuje Aleša Guliča". Naši viri trdijo, da se je Cvikl, še preden je kontaktiral novinarje Reporterja, neuradno pozanimal v Uradu informacijske pooblaščenke, ali bo Reporterju dovolila vpogled v zahtevano dokumentacijo okoli imenovanja Guliča. Šele potem, ko mu je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar to potrdila, je Cvikl začel komunicirati z novinarji Reporterja.

Ko so v kabinetu predsednika vlade prebrali Cviklov odgovor Reporterju, se je izkazalo, da je Cvikl lagal Pahorju in novinarjem Reporterja. O tem, da namerava za direktorja urada imenovati Guliča, je Cvikl predsednika vlade Pahorja obvestil med nedavno nočno sejo vlade o proračunu na Brdu; menda okoli dveh zjutraj. Ko je Cviklova komisija za administrativne zadeve potrdila Guliča, na seji vlade od imenovanja Guliča ni več hotela odstopiti ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Kasneje naj bi Pahor še enkrat vprašal Cvikla, kako se jim je lahko "zgodil Gulič", Cvikl pa mu je eksplicitno odgovoril, da je Čepar padel zaradi ugotovitev notranje revizije. Pri tem je zanimivo, da je Simona Dimic, šefinja kabineta predsednika vlade, Cvikla nekajkrat opozorila na dokaj nenavadno dejstvo, da je Cvikl notranjo revizijo poslal samo v urad za verske skupnosti, ne pa tudi v druge vladne službe. Po naših informacijah je Cvikl že od prihoda v vladno palačo nameraval na vsak način razrešiti Draga Čeparja; pri razrešitvi Čeparja naj bi Cvikl trmasto in po nepotrebnem vztrajal kljub temu, čeprav ga je Simona Dimic večkrat opozorila, da gre za izjemno občutljivo kadrovsko zadevo. Gulič pa si je menda bolj kot direktor Urada za verske skupnosti tako ali tako želel postati direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan M. Cvikl Jerca Legan Stane Jeršič Barbara Jakše Jeršič Matej Raščan Napoleona Bonaparteja Josephine Borut Pahor Drago Čepar Aleša Guliča Barbara Peternelj Nataša Pirc Musar Katarina Kresal simona dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cvikl dvakrat v godlji: degutantne poročne fotke in afera Gulič